Traian Băsescu a declarat, întrebat despre raportul Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) care arată că România a fost campioană în 2019 la fraudarea fondurilor europene, că situaţia privind corupţia în statele membre ale UE trebuie văzută mai amplu. Europarlamentarul PMP a adăugat că un studiu realizat în legătură cu fraudare TVA făcut la nivelul UE constată că ţara noastră are cel mai înalt nivel procentual de fraudare – 30%, care înseamnă circa şase miliarde de euro. Băsescu a mai spus că este de „râsul lumii este că la totalul UE fraudarea TVA este 360 de miliarde, din care României îi revin doar şase miliarde”. El a precizat că portul Rotterdam aflat în Olanda este campion la corupţie, stat care nu vrea ca România să fie în Spaţiul Schengen.
„Hai să venim puţin la acest raport OLAF şi am văzut şi un politician român. Deci atenţie nu mă dezic de ce s-a întâmplat în mandatul meu, dar vreau să fim foarte clari. Un studiu pe fraudare TVA făcut la nivelul UE constată că România are cel mai înalt nivel procentual de fraudare – 30%, care înseamnă circa şase miliarde de euro. Râsul lumii este că la totalul UE fraudarea TVA este 360 de miliarde, din care României îi revin doar şase miliarde. Nu vreau să vorbim de fraudarea TVA în Olanda, în Italia, în Malta şi în multe alte ţări în care nu se vorbeşte despre corupţie”, a afirmat Traian Băsescu, întrebat luni într-o conferinţă de presă despre raportul OLAF care nu arată România într-o lumină bună când vine vorba de corupţie.
Candidatul PMP la Primăria Capitalei a adăugat că şi-a spus că ceva este în neregulă, atunci când a văzut raportul OLAF, iar problema corupţiei nu mai este o o problemă de dezbatere în Parlamentul European, pentru că toată lumea a citit acest document - francezii, nemţii, olandezi, etc.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Când am văzut acest raport OLAF, mi-am spus «stai, frate că ceva e în neregulă». E adevărat suntem campioni cu 30%, dar în valoare absolută ne revin şase miliarde din 360. Cine sunt marii campioni? Păi portul Rotterdam nu e la Marea Neagră? Rotterdam e pe acolo, pe la cei care nu ne vor în Schengen din cauza corupţiei. Deci problema corupţie, dacă observaţi, pentru că a fost o abordare mult mai pragmatică a europarlamentarilor români, nu mai este o problemă în dezbatere. Nu mai este o problemă în dezbatere pentru că toţi au citit acest raport. Nu numai eu, nu numai colegii mei din PPE, dar l-au citit şi colegii noştri germani şi colegii noştri francezi şi colegii noştri olandezi şi toată lumea la citit”, a completat Băsescu.
El a mai spus că una este procentul României la fraudare şi alta este valoarea totală a fraudei la nivelul Uniunii Europene. Acesta a mai afirmat că a discutat cu premierul Olandei Mark Rutter şi l-a întrebat „dar Rotterdam nu e la tine?” şi a adăugat că nu crede că autorităţile olandeze nu ştiu despre evaziunea care se face în portul Rotterdam.
„Una e procentul, alta este valoarea absolută, iar dacă mie vrea să îmi spună cineva că cel mai mare loc de evaziune care este portul Rotterdam. Asta nu trebuie să îmi spună nimeni, ştiu de când am lucrat acolo, de când băteam Rotterdam-ul şi i-am şi spus de câteva ori premierului «dar Rotterdam nu e la tine, domnule Rutte? Nu e în România, nu e în Bulgaria, e la tine.». Deci cine îmi spune că se face evaziune în portul Rotterdam, fără să ştie autorităţile olandeze, îmi pare rău. Sau cine îmi spune că s-au fraudat testele la maşinile Volkswagen şi a fost înşelată o lume întreagă că nu poluează, având în Consiliul de Administraţie oameni din bundestag să mă ierte că nu îi cred că sunt atât de curaţi precum se autodeclarată”, a dezvăluit europarlamentarul PMP.
Băsescu a completat că inclusiv Frans Timmermas care „a vrut să se aleagă pe spinarea României, cum luptă împotriva corupţiei”, nu a mai comentat nimic în legătură cu acest subiect.
„Dar cert este că în momentul de faţă măcar nu mai este o problemă de dezbatere, iar domnul Timmermans care a vrut să se aleagă pe spinarea României, cum luptă împotriva corupţiei, nu i-am mai auzit gura de când circulă acest raport nici măcar să pronunţe numele României, darămite să mai vorbească şi de corupţie”, a conchis Băsescu.
Un raport al Comisiei Europene prin Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF) indică faptul că România este campioană la fraudarea fondurilor europene în anul 2019.
OLAF a soluţionat în 2019 un număr de 100 dosare de fraudă cu fonduri europene la nivelul UE. Raportul indică faptul că România a fost vizată în mai mult de o zecime din aceste dosare şi anume în 11 investigaţii din cele 100. Totodată, 9 din cele 11 dosare au fost soluţionate cu recomandări din partea organismului european. Intalia se află pe locul al doilea, cu nouă investigaţii, urmată de Grecia, Polonia şi Bulgaria, fiecare cu şapte investigaţii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.