Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat că salută intervenţia preşedintelui Klaus Iohannis de marţi şi că aceasta nu face decât să reafirme ceea ce USR şi “cetăţenii decenţi” spun de un an şi jumătate, şi anume că procurorii trebuie să fie independenţi şi lupta anticorupţie trebuie să meargă mai departe. Barna mai afirmă că dezbaterea despre care a vorbit preşedintele este necesară, deoarece decizia Curţii Constituţionale privind revocarea şefei DNA “schimbă fundamental forma de guvernământ“.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
“Salutăm intervenţia preşedintelui de astăzi, pentru că el nu face decât să reafirme ceea ce şi USR şi toţi cetăţenii decenţi din România spun de un an şi jumătate – că procurorii trebuie să fie independenţi, că lupta anticorupţie trebuie să continue, că o persoană numită şi de preşedinte infractor, care încearcă să ia mai multă putere decât se cuvine, nu poate să transfrome România într-un stat nefuncţional. Dezbaterea despre care vorbeşte preşedintele este una fundamental necesară. Prin această decizie a CCR se schimbă fudamental forma de guvernământ în România. Dincolo de o interpretare, aşa cum ar fi trebuit să facă CCR, de altfel, chiar în cuprinsul deciziei Curţii se vorbeşte despre stabilirea puterilor instituţiilor, ceea ce Curtea nu poate să facă, poate doar să constate ceea ce spune Constituţia. Dezbaterea de care vorbeşte preşedintele este normală şi fireacă”, a declarat Dan Barna, la Parlament.
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El a susţinut că o parte din CCR este “profund politizată” şi a devenit un jucător politic.
 
“Această Curte, o parte din ea, este profund politizată. Cât timp avem foşti membri de partid în funcţia de preşedinte, nu este niciun echivoc că vorbim de o decizie politică şi nu este niciun echivoc că această Curte a devenit jucător politic. Aici lucrurile sunt foarte clare”, a continuat Dan Barna.
 
Preşedintele Klaus Iohannis a avut, marţi, o primă reacţie după publicarea motivării CCR privind revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, spunând că motivarea aduce la suprafaţă mai multe întrebări decât clarificări, dar poate că o aprofundare ulterioară "va duce mai aproape de adevăr". El a mai afirmat că PSD "încearcă să amputeze puterile preşedintelui pentru că preşedintele are altă părere" şi că este evident că decizia CCR "vine exact în linia PSD de amputare a puterilor preşedintelui". 
 
Întrebat de mai multe ori dacă va semna decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, şeful statului a afirmat că va reacţiona într-un timp rezonabil, precizând că nu se poate aştepta până în decembrie, de exemplu, dar că nu crede că cineva serios se aşteaptă de la el să aplice o decizie într-o zi sau două. El a mai spus că "nu va exista nicio suspendare" a sa, pentru că nu există niciun temei pentru un astfel de demers. 
 
De asemenea, Klaus Iohannis a declarat că, după publicarea motivării deciziei CCR, este nevoie de o dezbatere amplă la care să participe toţi cei interesaţi, pentru că motivarea aduce la suprafaţă mai multe întrebări ale căror răspunsuri sunt esenţiale pentru arhitectura statului: Care mai este statutul procurorilor în România? Avem un nou superministru al Justiţiei care decide şi preşedintele execută? Ce mai este CSM? Preşedintele a aprecizat că un referendum ar putea fi organizat la finalul acestei dezbateri.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.