Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că, după publicarea motivării deciziei CCR privind revocarea şefei DNA, este nevoie de o dezbatere amplă la care să participe toţi cei interesaţi, pentru că motivarea aduce la suprafaţă mai multe întrebări ale căror răspunsuri sunt esenţiale pentru arhitectura statului: Care mai este statutul procurorilor în România? Avem un nou superministru al Justiţiei care decide şi preşedintele execută? Ce mai este CSM? Preşedintele a aprecizat că un referendum ar putea fi organizat la finalul acestei dezbateri.
"Dacă citim motivarea (Curţii Constituţionale - n.r.), se pune întrebarea: care mai este statutul procurorilor în România? După această decizie, mai sunt procurorii independenţi aşa cum ni-i dorim ca să fie eficienţi de exemplu în lupta anticorupţie sau sunt duşi mai degrabă în subordinea ministrului Justiţiei decât sub autoritatea ministrului Justiţiei, aşa cum scrie în Constituţie? este o întrebare la care trebuie să răspundem. O altă întrebare care evident se pune în acelaşi context: avem un nou superministru al Justiţiei care decide şi preşedintele execută, fără să se ţină seama de avizul CSM? De unde vine următoarea întrebare: ce mai este CSM? Cum poate CSM să-şi îndeplinească rolul principal pe care îl are conform Constituţiei de garantare a independenţei Justiţiei, dacă CSM nici nu mai contează în procedura de demitere a unui procuror-şef? Iată întrebări la care încet, încet trebuie să înceapă să răspundă şi unii, şi alţii”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.
Şeful statului a spus că aceste răspunsuri trebuie oferite după ”o dezbatere publică, clară, sănătoasă, extinsă”, cu toţii actorii interesaţi, iar la final, românii să îşi spună părerea.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Sunt întrebări care trebuie să primească un răspuns după o dezbatere publică, clară, sănătoasă, extinsă şi eu sunt dispus să pun aceste întrebări într-o dezbatere publică”, a precizat preşedintele.
Klaus Iohannis a declarat că ”un referendum poate să fie eventual la finalul unei astfel de dezbateri”.
”Am văzut din nefericire ce lucruri discutabile pot ieşi dintr-o dezbatere prost organizată şi netransparentă ca aceea din Parlament. Este nevoie de o dezbatere largă, de o discuţie cu toţi actorii interesanţi şi este nevoie ca la sfârşit poporul român să îşi spună părerea. Poate este nevoie de o clarificare în Constituţie, poate e nevoie să privim împreună dacă arhitectura statului este bine gândită sau trebuie introduse noi mecanisme care să ne garanteze asta”, a spus Iohannis.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.