Un incendiu important a izbucnit marţi într-o instalaţie a Agenţiei Spaţiale Japoneze (Jaxa) în timpul testării unei rachete de tip Epsilon S cu combustibil solid, potrivit unor imagini difuzate de postul public de televiziune NHK, însă niciun rănit nu a fost semnalat în acest incident, în departamentul izolat Kagoshima, în sudul Japoniei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Mingi de foc şi fum alb s-au ridicat către ora locală 8.30 (1.30, ora României) de la Centrul Spaţial Tanegashima, potrivit acestor imagini.

”A avut loc o anomalie în timpul testului de combustie azi (marţi). Încercăm să stabilim ce s-a întâmplat”, anunţă într-un comunicat transmis AFP Agenţia Spaţială Japoneză. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Niciun rănit nu a fost semnalat pentru moment. Cauzele (incidentului) fac obiectul unei anchete”, anunţă Jaxa.

Potrivit NHK, incendiul a izbucnit în timpul unui test de combustie la care asista presa, postată la 600 de metri distanţă.

La aproximativ 30 de secunde după începutul testului, s-a auzit o explozie puternică, iar un obiect în flăcări a zburat în mare, potrivit NHK.

Ziarul japonez Sankei scrie că flăcări portocalii au ţâşnit din motorul rachetei, plasat pe o platformă orizonată, înaintea exploziei.

MAI MULTE EŞECURI

Jaxa a înregistrat mai multe eşecuri, în ultimii ani, în programul rachetelor.

În 2022, o sondă aparţinând agenţiei, Omotenashi, îmbarcată în misiunea americană Artemis 1, a înregistrat o defecţiune fatală a bateriilor imediat după ce a fost lansată în spaţiu.

În 2023, o rachetă de tip Epsilon S a explodat în timpul unei testări la aproximativ 50 de secunde după aprindere.

În februarie, Jaxa a reuşit decolarea noii sale rachete-far de tip H3, prezentată drept o rivală a Falcon 9 a SpaceX a lui Elon Musk.

Acest succes a urmal aselenizării cu succes, în ianuarie, a unei sonde nelocuite, care a transformat Japonia în cea de a cincea ţară care a reuşit acest lucru.

În martie, o rachetă aparţinând unei întreprinderi private japoneze a explodat la câteva secunde după lansare.

Denumită ”Kairos”, înaltă de 18 metri, această rachetă cu combustibil solid a start-up-ului Space One, cu sediul la Tokyo, a decolat cu un satelit de mic dimensiuni aparţinând Guvernului japonez la bord.

Însă, la câteva secunde după lansare, racheta a devenit o minge de foc, un fum dens a umplut instalaţia de lansare, iar fragmente în flăcări ale rachetei au căzut pe pante din jur.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.