Preşedintele Klaus Iohannis spune că "statul paralel” este invenţia social-democraţilor prin care doresc să îşi motiveze anumite demersuri împotriva justiţiei şi serviciilor, precizând că în România există un singur stat, pe care îl reprezintă el însuşi. Şeful statului a comentat şi afirmaţiile liderului PSD Liviu Dragnea făcute duminică seară la Antena 3 şi în urma cărora CSM a cerut Inspecţiei Judiciare să facă verificări, Iohannis spunând că magistraţii s-au supărat pe bună dreptate, pentru că nu poate un politician "care mai este şi infractor” să ameninţe procurorii şi judecătorii, după ce a convocat şi 'un miting mediocru” împotriva justiţiei.
Întrebat marţi dacă declaraţiile lui Liviu Dragnea, care spunea că "statul paralel” ar fi fost finanţat de unii parteneri externi, ar putea afecta relaţiile cu celelalte state, Iohannis a spus că această afirmaţie este "foarte proastă şi contraproductivă”, pentru că în România nu există stat paralel, fiind doar o invenţie a social-democraţilor.
"Este o declaraţie foarte proastă şi contraproductivă. În România nu există niciun stat paralel, este invenţia PSD-iştilor prin care vor îşi motiveze demersurile antijustiţie şi antiservicii. Atât de simplu este. În România e un singur stat. Şi pe acel stat îl reprezint eu. Deci povestea cu statul paralel este o invenţie, nu ştiu dacă a PSD sau a consultanţilor PSD, dar îi asigur pe români că în România nu există stat paralel şi restul sunt poveşti prin care PSD încearcă să îşi valideze anumite demersuri destul de discutabile”, a declarat Klaus Iohannis.
Şeful statului a comentat şi declaraţiile lui Liviu Dragnea despre procurori, pentru care CSM a cerut Inspecţiei Judiciare să facă verificări, spunând că „se trezeşte un politician, care mai este şi infractor” să ameninţe magistraţii la televizor, asta după ce sâmbătă seară a avut loc „un miting mediocru” împotriva justiţiei.
"Pe bună dreptate s-au revoltat magistraţii. Adică cum se trezeşte un politician, care mai este şi infractor, să se ducă la televizor să ameninţe acolo magistraţii. După ce a convocat un miting mediocru antijustitie. Deci este inadmisibil. De aceea am zis că nu trebuie să lăsăm statul să intre într-o situaţie de incertitudine, să intrăm în derivă şi să ne trezim că în loc să consolidămm democraţia românească, noi aşa, de dragul unuia care vrea să fie mai puternic decât este sănătos, renunţăm la valori democratice”, a adăugat Iohannis.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică la Antena 3 că a fost "coordonat” şi este "o acţiune clară, comandă de la Iohannis” faptul că lui Daniel Horodniceanu i-a fost prelungit mandatul de procuror şef al DIICOT, interimar, în contextul în care preşedintele PNL, Ludovic Orban, a depus plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă pentru înaltă trădare. Dragnea a afirmat că speră ca niciun procuror "să nu rişte atât de mult" să dea curs acestei "demenţe”, afirmând că "foarte mulţi procurori riscă să plătească greu".
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a cerut luni Inspecţiei Judiciare să facă verificări cu privire la afirmaţiile liderului PSD, Liviu Dragnea, pentru a stabili dacă a fost afectată independenţa sistemului judiciar.
De asemenea, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) au făcut un apel către "toate persoanele interesate" să conştientizeze că problemele din justiţie se rezolvă instituţional, prin proceduri legale, şi nu în stradă, numărând protestatarii pro sau contra unei teme care priveşte justiţia. Asociaţiile magistraţilor mai spun că este inacceptabil că persoane care ocupă funcţii de conducere la vârful statului român să îşi folosească influenţa pentru a pune presiune asupra judecătorilor chemaţi să soluţioneze cauze în care aceştia sunt judecaţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.