Liberalii şi social-democraţii discută în această perioadă despre viitorul Guvern în formula cu PNL-PSD-UDMR şi cu susţinerea minorităţilor naţionale în Parlament. În funcţie de cine va da premierul în Executiv se vor împărţi şi ministerele, însă s-a ajuns la un acord ca noul Cabinet să se mărească la 20 de ministere, plus câte un vicepremier din partea fiecărui partid care nu are premierul. În plus, cine va da prim-ministrului nu va putea lua Ministerul Finanţelor, iar secretarul general are rang de ministru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Guvernul Cîţu avea 18 ministere şi doi vicepremieri, de la USR şi de la UDMR. În noua formulă, cu PSD şi UDMR, Guvernul ar urma să aibă 20 de ministere. Astfel, partidele doresc scoaterea Comunicaţiilor din Ministerul Transporturilor şi înfiinţarea unui nou minister, pentru IMM-uri, care în prezent se află la Ministerul Economiei.

În plus, Cercetarea, care acum este minister independent, ar putea reveni în cadrul Ministerului Educaţiei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Un rol important îl va avea Secretarul general, post care este dorit atât de PNL cât şi de PSD, la pachet cu Ministerul Finanţelor Publice. PSD vrea ca SG-ul Guvernului să aibă putere de ministru şi nu să fie în subordinea premierului, cu statut de secretar de stat, aşa cum este în prezent. 

PNL, PSD şi UDMR au discutat, în negocierile de până acum, despre o rotaţie a premierilor, la doi ani de zile, precum şi despre o guvernare care să se întindă pe o perioadă mai lungă, de 7 ani, care să cuprindă şi următorul Legislativ.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.