Ministurl Justiţiei, Alina Gorghiu anunţă luni un termen la Curtea de Justiţie a UE în procedura întrebărilor preliminare cu care a fost sesizată de către instanţa din România, în cazul Prinţului Paul. Facem toate demersurile pentru a-i aduce pe fugari în ţară, arată ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Astăzi va fi termen la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în procedura întrebărilor preliminare cu care a fost sesizată de către instanţa din România în cazul Prinţului Paul”, spune ministrul. 
 
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank
Alina Gorghiu afirmă că este vorba despre sesizarea făcută de Curtea de Apel Braşov, care vizează aspecte privind respectarea legislaţiei UE în materia mandatului european de arestare în cazul predării Prinţului Paul. 
 
”Cazul este deosebit de important pentru statul român şi mă bucur că a fost admisă solicitarea de a se dezbate în procedură de urgenţă. Faza scrisă s-a finalizat, toate părţile implicate au depus materiale privind punctele lor de vedere, iar astăzi va fi faza audierilor.  Subliniez că opinia Comisiei Europene a fost în acord cu cea a statului român”, precizează Gorghiu, adăugând că aceasta a propus Curţii să răspundă la întrebările preliminare în sensul că executarea unui mandat european de arestare de către un stat membru nu poate fi refuzată pentru simplu motiv că un alt stat membru a refuzat anterior executarea aceluiaşi MEA emis împotriva aceleiaşi persoane şi pentru aceleaşi fapte.
 
”În plus, Comisia a arătat că un stat membru nu poate refuza executarea unui MEA doar în baza unor pretinse nereguli privind depunerea jurământului de către membrii completului de judecată al instanţei de condamnare, fără a fi constatate deficienţe sistemice sau motive întemeiate şi serioase care să îi încalce persoanei extrădabile un drept fundamental”, sunbliniază Gorghiu. 
 
”Facem toate demersurile pentru a-i aduce pe fugari în ţară. Şi pentru acest lucru le mulţumesc colegilor din Ministerul Justiţiei, instanţei de executare, Poliţiei Române şi tuturor autorităţilor implicate”, menţionează Gorghiu. 
 
Pe 10 iunie, ministra Justiţiei Alina Gorghiu a anunţat că va fi rejudecată predarea fugarului Paul-Philippe al României. „Instanţa a admis apelul formulat de parchet, a desfiinţat hotărârea de refuz al predării şi a trimis cauza la rejudecare. Acesta rămâne în arest până la pronunţarea unei soluţii definitive, cererea de eliberare pe cauţiune fiind respinsă tot astăzi”, a adăugat ea.
 

Paul-Philippe al Romaniei este căutat în România pentru a executa o pedeapsă cu închisoare pentru corupţie. În vârstă de 75 de ani, el a fugit din România în 2020, când a fost condamnat la aproape 3 ani şi jumătate de închisoare pentru corupţie legată de restituirea ilegală a unor bunuri imobiliare din apropierea Bucureştiului, cărora le-a pretins în mod fals proprietatea.

În iunie 2022, el a fost prins la Paris, dar o Curte de Apel a refuzat să îl extrădeze în România, iar avocatul lui Paul al României a invocat, între altele, acest argument atunci când a pledat împotriva extrădării sale.

Prinţul Paul locuieşte acum în Italia, dar a venit luna trecută în Malta pentru o conferinţă şi a fost reţinut în baza unui mandat european de arestare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.