Organizaţiile ActiveWatch şi APADOR-CH (Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki) au transmis joi o scrisoare deschisă în care cer Ministerului Afacerilor Interne şi Jandarmeriei Române demararea unei anchete interne care să răspundă îngrijorărilor din spaţiul public referitoare la existenţa unor abuzuri în ceea ce priveşte conducerea la secţie a mai multor participanţi la protestul din 20 iunie, din Piaţa Victoriei.
În textul publicat pe site-ul organizaţiei ActiveWatch se arată: În timpul demonstraţiilor din cursul zilei de 20 iunie din Piaţa Victoriei şi, respectiv, din incinta Parlamentului, au fost înregistrate incidente care au stârnit îngrijorarea organizaţiilor semnatare cu privire la modul în care autorităţile se raportează la manifestări ale unor drepturi fundamentale.
Drepturile la libertatea de întrunire paşnică şi libertatea de exprimare sunt la fel de importante ca alte drepturi fundamentale, cum ar fi dreptul la un proces echitabil, în numele căruia PSD şi ALDE, partidele de guvernământ, acţionează în această perioadă. Exercitarea de către cetăţeni a drepturilor la libertatea de întrunire paşnică şi libertatea de exprimare nu trebuie să fie limitată decât în situaţii strict justificate, care să se dovedească a fi necesare într-o societate democratică şi doar pentru protejarea altor drepturi şi valori fundamentale.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Solicităm Ministerului Afacerilor Interne şi Jandarmeriei Române demararea unei anchete interne care să răspundă îngrijorărilor din spaţiul public referitoare la existenţa unor abuzuri în ceea ce priveşte conducerea la secţie a mai multor participanţi la protestul din 20 iunie 2018, din Piaţa Victoriei. Printre cei conduşi la secţie şi amendaţi s-a aflat şi jurnalistul german Paul Arne Wagner. Solicităm Ministerului Afacerilor Interne să prezinte public, în regim de urgenţă, rezultatele acestei investigaţii.
În ceea ce priveşte modul în care Jandarmeria Română înţelege să se raporteze la presă şi la cei care documentează evenimentele de stradă (activişti în organizaţii neguvernamentale, cercetători ori jurnalişti independenţi), pentru a informa publicul, ţinem să reamintim jandarmilor că protejarea tuturor acestor persoane face parte din misiunea lor, cu atât mai mult în cazul în care însemnele de presă sunt expuse la vedere.
De asemenea, solicităm coaliţiei de guvernare să reziste tentaţiei de a se folosi de protestele de ieri pentru a îngreuna şi mai mult exercitarea de către cetăţeni a dreptului fundamental la întrunire paşnică. Modificarea Legii 60/1991 cu privire la adunările publice, lege care conţine deja mai multe prevederi abuzive, ar trebui făcută doar în sensul încurajării exercitării dreptului la protest, nicicum, aşa cum au lăsat să se înţeleagă lideri PSD-ALDE, în sensul de a „face legea şi mai dură”.
Partidele de guvernământ, PSD şi ALDE, nu trebuie să uite că au obligaţia de a proteja drepturile fundamentale ale cetăţenilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...