Pavilionul naţional al României la Expo 2025 Osaka a fost inaugurat duminică, de către secretarul de stat pentru relaţii interinstituţionale, cooperare pentru dezvoltare şi drepturile omului, Janina Sitaru, comisarul general al Pavilionului României la Expo 2025 Osaka, Ferdinand Nagy şi ambasadorul României în Japonia, Ovidiu Raeţchi. Expoziţia Mondială Osaka 2025, Kansai, Japonia, desfăşurată în perioada 13 aprilie - 13 octombrie 2025, va aduna 158 de participanţi internaţionali pentru a explora tema „Designing Future Society for Our Lives", care se bazează pe ideea de colaborare internaţională şi implicare colectivă pentru identificarea soluţiilor la provocările actuale ale umanităţii.
În deschiderea evenimentului, secretarul de stat Janina Sitaru a subliniat actualitatea temei expoziţiei mondiale – „Creating Future Society for Our Lives" - puternic ancorată în prezentul context internaţional, având în vedere importanţa colaborării globale şi a implicării colective, subliniind că un viitor mai bun pentru generaţiile următoare poate fi asigurat doar printr-o cooperare onestă şi continuă, arată MAE într-un comunicat oficial.
Referitor la tema pavilionului naţional, -„Romania, Land of Tomorrow"- demnitarul român a precizat că, prin participarea la Expo 2025 Osaka, cel mai mare eveniment global de diplomaţie publică, România îşi propune să aducă în atenţia comunităţii internaţionale diversitatea şi bogăţia resurselor sale naturale, calitatea capitalului uman, precum şi potenţialul cultural şi tehnologic de care ţara noastră dispune.
„Este cea de-a 25-a participare a ţării noastre la o expoziţie internaţională sau mondială, o istorie care a început acum 158 de ani. De la marii noştri inventatori, precum Henri Coandă şi Ana Aslan, până la noile generaţii de antreprenori şi cercetători care generează soluţii pentru viitor, România continuă să inspire şi să contribuie la un viitor durabil şi echitabil. Am căutat să valorificăm resursa de inteligenţă, entuziasmul şi creativitatea generaţiilor tinere în contextul participării la Expo Osaka 2025, conceptul arhitectural al Pavilionului României fiind realizat de către studenţi şi selectat în cadrul unei competiţii organizate de Ministerul Afacerilor Externe şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism «Ion Mincu». Cu o abordare interactivă şi multi- senzorială, pavilionul nostru îşi propune să prezinte vizitatorilor o imagine a modului în care inovaţiile româneşti contribuie la un viitor mai bun şi mai sustenabil", a subliniat secretarul de stat pentru relaţii interinstituţionale, potrivit MAE.
La rândul său, comisarul general Ferdinand Nagy a mulţumit organizatorilor pentru eforturile depuse în crearea celui mai mare eveniment internaţional de diplomaţie publică al anului 2025, constituind astfel o platformă a dialogului multicultural şi a subliniat modul în care Pavilionul României oferă cadrul ideal pentru promovarea valorilor culturale româneşti.
El s-a referit la faptul că Pavilionul prezintă o ţară în continuă evoluţie, un spaţiu care transmite speranţă, autenticitate şi o viziune curajoasă asupra viitorului. Comisarul a invitat publicul român să viziteze Expo Osaka şi Pavilionul României.
Totodată, ambasadorul Ovidiu Raeţchi a apreciat că prezenţa României cu un Pavilion construit în cadrul expoziţiei mondiale reprezintă o oportunitate deosebită de intensificare a relaţiilor bilaterale, în contextul relaţiilor excelente între România şi Japonia, de parteneriat strategic.
Momentul artistic al deschiderii Pavilionului României a fost susţinut de studenţii din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, care sunt prezenţi în cadrul Pavilionului României în perioada 13 aprilie - 11 mai 2025.
Expoziţia Mondială Osaka 2025, Kansai, Japonia, desfăşurată în perioada 13 aprilie - 13 octombrie 2025, va aduna 158 de participanţi internaţionali pentru a explora tema „Designing Future Society for Our Lives", care se bazează pe ideea de colaborare internaţională şi implicare colectivă pentru identificarea soluţiilor la provocările actuale ale umanităţii. Spaţiul expoziţional destinat României se află în zona alocată sub - temei „Saving Lives", are o suprafaţă la sol de cca. 900 mp., şi este situat în vecinătatea pavilioanelor Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Regatului Ţărilor de Jos şi Poloniei.
La data de 16 noiembrie 2022 a fost adoptată HG nr. 1399/2022 pentru aprobarea participării României la Expo 2025, iar prin Decizia Prim-Ministrului României nr. 318 din 2 august 2023, Ferdinand Nagy a fost numit Comisar General al Secţiunii Române pentru Expo 2025. În cadrul expoziţiei, evenimentele de promovare economică şi comercială a României vor viza domeniile: economie, cercetare, educaţie şi energie, digitalizare şi IT&C, precum şi alte sectoare cu valoare adăugată mare, promovarea oportunităţilor investiţionale, în vederea consolidării şi dezvoltării Parteneriatului Strategic pe care România şi Japonia l-au semnat la 7 martie 2023.
De asemenea, pe palier cultural vor fi organizate cinci evenimente artistice de mari dimensiuni, pe scenele amplasate în Expo şi 2.000 de evenimente live desfăşurate în cadrul Pavilionului României. Evenimentul de maximă vizibilitate a prezenţei naţionale la expoziţia mondială, Ziua României la Expo 2025 Osaka, programată a avea loc la data de 26 iunie 2025, va fi marcat prin organizarea unui Forum Economic Multisectorial la care vor fi prezente peste 80 de companii din ţară, reprezentanţi relevanţi ai comunităţii de afaceri japoneze precum şi înalţi oficiali ai celor două state. În cadrul forumului vor avea loc prezentări de ţară şi de proiecte investiţionale cu potenţial ridicat din România, precum şi sesiuni B2B dedicate participanţilor.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.