Europarlamentarul PSD Victor Negrescu consideră că dacă nu se întâmplă nimic concret până la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din luna martie şi nu există până atunci o perspectivă clară pentru Schengen, atunci va fi complicat pentru România să obţină acest deziderat şi ar trebui gândită o altă abordare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Victor Negrescu a fost întrebat, vineri, la Prima News, ce părere are despre anunţul făcut de Austria şi Olanda că nu sunt de acord cu extinderea Schengen. 
 

CITEȘTE ȘI Nehammer şi Rutte au pus la cale soarta Schengen: "Suntem uniţi în obiecţia noastră faţă de extindere în acest moment"

“Declaraţia este îngrijorătoare. Evident că Austria şi Olanda s-au opus intrării Bulgariei şi României în spaţiul Schengen şi continuă să o facă şi au o serie de revendicări pe care caută să le negocieze direct cu statele importante din Uniunea Europeană şi Comisia Europeană. De fapt, noi suntem prinşi la mijloc, într-o negociere politică în sensul acesta, cei doi lideri au o viziune foarte restrictivă în ceea ce înseamnă evoluţia proiectului european şi solicită practic bani mai mulţi pentru această tematică a migraţiei, măsuri mai dure pe această temă, o politică de returnare mult mai clară şi, de asemenea, o repartizare a migranţilor în toate statele membre. Practic, ei caută să obţină anumite avantaje pentru statele lor chiar dacă ştim foarte bine şi aţi văzut rapoartele Comisiei Europene, cele două state nu respectă mecanismele Schengen în totalitate sau politica de migraţie şi în sensul acesta chiar executivul european le-a atras atenţia că, deşi solicită multe lucruri, ei nu reuşesc să îndeplinească ceea ce este deja agreat între statele membre”, a declarat Victor Negrescu 

El a explicat că în această săptămână Comisia Europeană a venit cu soluţii pe tema migraţiei pentru a convinge Austria şi Olanda. 
“Comisia Europeană a venit chiar săptămâna aceasta cu o serie de soluţii, în această tentativă de a convinge cele două guverne, au venit cu o propunere pe zona aceasta de returnare, un sprijin mai consistent pentru statele membre. Se va discuta despre noua agendă pe zona de migraţie, adică există un răspuns din partea Comisiei Europene şi a statelor importante, însă lucurile nu evoluează suficient de rapid încât să avem o perspectivă optimistă în ceea ce înseamnă schimbarea de poziţionare din partea celor două state. Este evident pentru noi că noi nu trebuie să stăm în defensivă, trebuie să avem o nouă strategie, o abordare mult mai practică, mult mai pragmatică şi mult mai profesionistă faţă de finalul anului trecut şi mult mai transparentă. Ne aşteptăm ca cei implicaţi să comunice mai mult cu presa, cu cetăţenii, dar şi cu actorii care pot ajuta, fie noi în Parlamentul European, fie actorii din zona neguvernamentală sau mediul privat care pot sprijini acest demers”, a mai afirmat europarlamentarul PSD. 
El consideră că România trebuie să aibă dialog direct cu Austria şi Olanda şi să pornească o ofensivă pe partea de comunicare. 
“Noi trebuie să fim mult mai curajoşi în ceea ce facem, să mergem direct în dialog cu Austria, cu Olanda, pe această problematică, fiind, de asemenea, în ofensivă pe zona de comunicare, pentru că da, şi zona de comunicare în relaţiile internaţionale moderne contează foarte mult şi în sensul acesta chiar ar trebui să explicăm foarte clar şi publicului din respectivele state de ce această extindere este una favorabilă. În acelaşi timp, nu aş merge pe acea cale, că asta e situaţia, nu putem face nimic. Nu. Putem să facem foarte multe, contează ce se întâmplă în această parte a anului şi aici avem exemplul Croaţiei. Croaţia, care iniţial a fost respinsă pentru că Austria, când a comunicat în primă instanţă opoziţia vizavi de extinderea zonei Schengen, s-a referit şi la Croaţia şi ulterior s-a schimbat poziţionarea guvernului din Austria. În această logică, şi noi trebuie să identificăm acele mecanisme sau mijloace prin care putem să avem o şansă”, a mai transmis Victor Negrescu. 
El a menţionat că dacă nu vor fi făcuţi paşi concreţi până în luna martie, va fi greu pentru România să adere la Schengen în acest an. 
“Din nefericire, faţă de finalul anului trecut, nu mai suntem în postura de a ne decupla de Bulgaria, trebuie să avem o aderare la pachet şi acest lucru face procesul un pic mai dificil. Însă dacă vor fi parcurşi aceşti paşi pe care i-am evocat şi eu în această primă parte a anului, există o perspectivă pentru a doua parte a anului.  Dacă nu se întâmplă nimic concret acum, până în martie, până în Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne din luna martie şi nu avem până atunci o perspectivă clară, va fi foarte complicat să obţinem ulterior acest deziderat şi ar trebui să ne gândim la o altă abordare, bazându-ne inclusiv pe elemente juridice sau de altă natură, în aşa fel încât drepturile noastre să fie respectate”, a explicat Victor Negrescu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.