Peste 100 de elevi ai Lumina Instituţii de Învăţământ s-au retras anul trecut, după ce au fost supuşi la presiuni din partea autorităţilor turce, a declarat pentru News.ro preşedintele societăţii, Fatih Gursoy, care acuză Guvernul de la Ankara şi Ambasada Turciei în România că vor să preia controlul asupra şcolilor pe care le conduce şi că încalcă drepturile angajaţilor turci ai instituţiei.
Gursoy a declarat că 140 de elevi s-au retras anul trecut de la şcolile Lumina, după ce au fost supuşi la presiuni din partea autorităţilor turce. El a susţinut că elevii sau părinţii acestora au menţionat acest motiv în formularele completate la retragere.
Într-o declaraţie oferită în urma interviului acordat de ambasadorul turc la Bucureşti pentru News.ro, Gursoy afirmă că părinţii elevilor săi care au legături cu Turcia au fost ameninţaţi. „Dacă nu (retrageţi copiii de la şcolile Lumina – n.r.) vă anulăm paşapoartele, averile dumneavoastră, tot ce aveţi în Turcia, nu veţi mai avea posibilitatea să aveţi acces la ele, iar dacă veţi intra în Turcia vă vom băga în puşcărie”, le-ar fi transmis reprezentanţii ambasadei părinţilor elevilor, potrivit lui Gursoy.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Mai mult decât atât, preşedintele organizaţiei susţine că Ambasada turcă a cerut inspectoratelor şcolare şi Primăriei Sectorului 3 Bucureşti liste cu datele elevilor din şcolile organizaţiei, inclusiv CNP-ul acestora, ceea ce este ilegal. Autorităţile române nu au furnizat datele, a precizat Gursoy.
„În ultimii trei-patru ani, în special după anul 2013, am început să simţim presiunea Guvernului turc actual, prin ambasadorul Turciei în România”, a spus Gursoy, subliniind că, anterior, şcolile erau foarte apreciate de reprezentanţii Ankarei la Bucureşti.
„După 15 iulie, nicio cerere depusă (la Consulatul Turciei – n.r.) de colegii noştri cetăţeni turci nu a primit răspuns, motivul prezentat fiind că paşapoartele sunt anulate. Nu li se prelungesc paşapoartele, copiilor nou-născuţi (ai angajaţilor şcolilor – n.r.) nu li se dau paşapoarte”, a explicat Gursoy.
Potrivit preşedintelui Lumina Instituţii de Învăţământ, angajaţii turci au în continuare permise de şedere în România, însă nu pot ieşi din ţară.
Autorităţile de la Ankara acuză şcolile Lumina de legături cu o organizaţie teroristă care ar fi condusă clericului de opoziţie Fethullah Gulen, despre care autorităţile turce afirmă că s-a aflat în spatele tentativei de puci de anul trecut.
„Eu sunt o persoană care dă importanţă ideilor lui Fethullah Gulen, dar şcolile pe care le avem noi în România nu sunt şcolile lui Fethullah Gulen, nu este nici finanţatorul nostru, nu este nici în Consiliul nostru de Administraţie, nu este preşedinte, nu lucrează cu noi, nu avem nicio legătură”, a insistat Gursoy, atrăgând atenţia că numai regimul de la Ankara afirmă că Gulen s-a aflat în spatele loviturii de stat.
În aceste condiţii, Lumina Instituţii de Învăţământ afirmă că a vrut să dea în judecată la Ankara Ambasada Turciei, ceea ce nu a fost, însă, posibil, pentru că nu poate să îşi angajeze reprezentant legal în Turcia.
Gursoy a oferit ca exemplu chiar cazul său: socrul său a murit, iar el sau soţia sa nu pot merge în Turcia pentru a face formalităţile necesare după decesul unui părinte, pentru că nu mai au paşapoartele valabile.
„Soţia unui coleg al nostru care a plecat în Turcia înainte de puci, a născut, iar (colegul – n.r.) nu şi-a văzut copilul de un an. Poate comenzile vin de la Ankara, ceea ce este important este că nu ni se rezolvă problemele şi rămânem cu problemele nerezolvate”, a insistat preşedintele Lumina Instituţii de Învăţământ.
Preşedintele Lumina Instituţii de Învăţământ a subliniat că, în total, aproximativ 370 de persoane – aproximativ 70 de angajaţi turci ai şcolilor, soţiile sau soţii lor, precum şi copiii lor – se află în situaţii similare şi că este vorba de o încălcare a drepturilor omului. El a precizat că a trimis o scrisoare pentru a prezenta situaţia şi Parlamentului European şi că aşteaptă cu răspuns.
„Turcia a înfiinţat o fundaţie care se numeşte Maarif (Învăţământ în limba turcă – n.r.) (...). Vor ca aceste şcoli care sunt deschise în toată lumea (similare celor ale Lumina Instituţii de Învăţământ – n.r.) să intre sub egida acestei fundaţii, Maarif (...). Aceste şcoli nu sunt şcolile, Guvernului turc, sunt şcoli independente, noi ne ocupăm de educaţie, în educaţie nu se poate să existe ideologie, religie, diferenţiere pe criterii etnice. Pentru noi, prioritare sunt valorile universale umane”, a subliniat el.
Întrebat de ce, din punctul său de vedere, Guvernul turc a decis să atace şcolile Lumina, Gursoy a răspuns că Ankara a vrut să treacă şcolile sub controlul său, prin fundaţia Maarif. În plus, regimul turc a vrut ca Lumina Instituţii de Învăţământ să facă declaraţii împotriva lui Fethullah Gulen, ceea ce nu s-a întâmplat.
El a precizat că nu i s-a cerut direct acest lucru, ci indirect, prin oameni de afaceri.
„În urma presiunilor a trebuit să închidem Universitatea (Lumina – n.r.), pentru că Universitatea e ste o instituţie care funcţiona din sponsorizări. Nu avea autofinanţare (...). Cei care ne sponsorizau au fost oameni de afaceri care sunt în închisori. Nu mai există sprijin, iar săptămâna trecută, pe 20 (iulie – n.r.) am avut ceremonia de absolvire a ultimei generaţii” de studenţi a Universităţii Lumina, spune Gursoy.
„Încearcă să închidă şcolile, pe de o parte, şi vor să înfiinţeze o moschee. Şi după aceea spun că noi suntem împotriva construirii moscheei şi dau vina tot pe noi pentru moschee (…). Mâine-poimâine vor face probabil o moschee, eu nu voi putea să mă duc, ca musulman”, a subliniat Gursoy, precizând că profesorii turci musulmani de la şcolile pe care le conduce nu pot merge nici în prezent în moscheile din Bucureşti, pentru că sunt vizaţi de provocări şi li se reproşează că fac parte dintr-o organizaţie teroristă.
Preşedintele Lumina Instituţii de Învăţământ consideră că, în aceste condiţii, moscheea nu va fi construită în scop religios, ci în alte scopuri.
Într-un interviu acordat News.ro, ambasadorul turc a acuzat că în spatele controverselor privind proiectul Marii Moschei de la Bucureşti se află organizaţia lui Gulen. „Credem că în spate se află activişti anti-Turcia, în special membri FETO (Organizaţia Teroristă a lui Fethullah, numele dat de regimul de la Ankara mişcării Hizmet – n.r.)”, a spus el.
„Noi, dacă formulăm o mică critică, ni se spune că spunem trădători, terorişti, nu gândim ca ei (Guvernul de la Ankara – n.r.)”, a insistat Gursoy.
„Dacă noi, ca Lumina Instituţii de Învăţământ, dacă am avut vreo activitate care să lezeze Turcia, care să denigreze Turcia, care să sprijine divizarea Turciei, să ne arate, o declaraţie sau o faptă a noastră (...). Ca preşedinte al Consiliului de Administraţie, în 24 de ore, promit să închidem toate şcolile. Nu numai despre Turcia, ci şi despre alte ţări”, a încheiat el.
„Nu pot sau nu vreau să am nimic de-a face” cu fundaţia din România a organizaţiei clericului de opoziţie turc Fethullah Gulen, în condiţiile în care obiectivul său este să îşi denigreze ţara, a declarat în urmă c aproximativ două săptămâni ambasadorul turc la Bucureşti Osman Koray Ertaş .
La scurt timp după puciul eşuat de anul trecut, diplomatul a declarat că Fethullah Gulen, un "imam cu două feţe", are 11 şcoli în România, şi public vorbeşte despre pace, însă susţinătorilor săi le transmite să ajungă la cârma Turciei.
Instituţiile de învăţământ Lumina au fost înfiinţate în 1994 la Constanţa, în baza unui protocol cu Ministerului Educaţiei. În prezent, Lumina are în România zece unităţi de învăţământ preuniversitar şi o universitate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...