Parlamentul European a adoptat miercuri planurile de consolidare a pregătirii şi rezilienţei Europei împotriva atacurilor cibernetice prin crearea unui centru de inovare şi expertiză.
Noul centru de competenţe în materie de securitate cibernetică, ce va avea sediul la Bucureşti, va pune în comun expertiza legată de cercetarea în materie de securitate cibernetică şi va reuni comunitatea europeană de competenţe în domeniu. Acesta va oferi, de asemenea, sprijin financiar din partea programelor Orizont Europa şi Europa digitală pentru proiecte inovatoare din partea întreprinderilor nou-înfiinţate (start-ups) şi a IMM-urilor, se arată într-un comunicat remis News.ro.
Scopul legislaţiei este de a stimula ecosistemul tehnologic şi industrial european în materie de securitate cibernetică pentru a coordona şi a pune în comun resursele relevante din UE. Cadrul se bazează pe parteneriatul public-privat contractual privind securitatea cibernetică, creat în 2016.
Iniţiativa va fi sprijinită prin programele Europa digitală şi Orizont Europa, în temeiul cadrului financiar multianual 2021-2027.
„În special într-o perioadă în care atât de multe dintre activităţile noastre zilnice se desfăşoară online, devine cu atât mai important să asigurăm niveluri ridicate de inovare în domeniul securităţii cibernetice”, a declarat raportorul Rasmus Andresen (Verzi/ALE, Germania). „Această nouă structură va garanta că toată expertiza valoroasă care există în întreaga Europă - fie că este vorba de instituţii de cercetare, întreprinderi mici, întreprinderi nou-înfiinţate, ONG-uri şi comunitatea open-source - este inclusă în procesul de stabilire a priorităţilor europene în materie de cercetare. În acelaşi timp, oferim tuturor statelor membre posibilitatea de a investi colectiv mai mult în acest sector crucial şi de a ne pune în comun resursele”, a adăugat el.
Pe 13 septembrie 2017, Comisia Europeană a adoptat un pachet privind securitatea cibernetică cu o serie de iniţiative menite să îmbunătăţească în continuare rezilienţa, disuasiunea şi apărarea cibernetică. Un an mai târziu, CE a prezentat o propunere de creare a unui centru european de competenţă în materie de securitate cibernetică, cu o reţea conexă de centre naţionale de coordonare. Iniţiativa urmăreşte să îmbunătăţească şi să consolideze capacitatea UE în materie de securitate cibernetică, prin stimularea ecosistemului european tehnologic şi industrial de securitate cibernetică, precum şi prin coordonarea şi punerea în comun a resurselor necesare în Europa.
Centrul de competenţe va deveni principalul organism de gestionare a resurselor financiare ale UE dedicate cercetării în materie de securitate cibernetică în cadrul celor două programe propuse - Europa digitală şi Orizont Europa - în cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.