Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat, miercuri, la Bruxelles, după întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă şi ceilalţi membri ai Guvernului, că Guvernul român este pregătit pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE, şeful Executivului european precizând că problemele privind statul de drept nu au legătură cu preşedinţia UE, ci cu relaţia bilaterală. El şi-a exprimat speranţa că România va fi primită în Schengen în mandatul actualei Comisii. Premierul Viorica Dăncilă a afirmat că în România statul de drept este respectat.
”România are în faţă atribuţii extraodinar de dificile, trebuie să cădem de acord pe calea spre summit-ul de la Sibiu supra liniilor de bază ale viitorului acord financiar, al cadrului financiar multianual. Avem încă 257 de propuneri legislative care sunt pe masă. Preşedinţia austriacă va finaliza mai multe dosare, dar o să rămână mult de lucru preşedinţiei române într-o perioadă foarte scurtă, pentru că Parlamentul European va finaliza activităţile în aprilie. Am văzut astăzi cât de bine sunt pregătiţi miniştrii în domeniile lor şi sunt convins că România va reuşi să finalizeze un număr mare de proiecte care sunt pe masa Parlamentului şi a Consiliului. Cred că se întâlnesc în foarte multe puncte programele CE cu ale Guvernului României. Mai sunt divergenţe în ceea ce priveşte statul de drept, am discutat despre acest lucru, dar acest lucru nu priveşte preşedinţia Consiliului UE, ci ţine de relaţia bilaterală cu Comisia Europeană”, a afirmat Juncker, în conferinţa de presă comună cu premierul Dăncilă.
”Sunt convins că până la finalul mandatului actualei Comisii vom primi România în spaţiul Schengen, dar mai sunt eforturi de făcut”, a mai declarat preşedintele Comisiei Europene.
”Am reiterat faptul că România îşi doreşte o preşedinţie ambiţioasă, dar şi realistă. Ambiţioasă în sensul de a duce la bun sfârşit cât mai multe dosare aflate pe masa de lucru, a avea măcar acord politic pe cadrul financiar multianual, de a putea soluţiona cât mai multe din cele 257 de dosare şi cred că acest lucru este important. (...) Realistă, pentru că ştim că România va avea rolul de mediator imparţial, facilitator de echilibru şi consens şi cred că trebuie să obţinem un consens în rândul statelor membre. Europa este divizată din acest punct de vedere şi nu va fi uşor să obţinem acest lucru”, a declarat la rândul său premierul Viorica Dăncilă.
Ea a precizat că în 10-11 ianuarie 2019 Colegiul comisarilor va veni la Bucureşti.
Întrebat despre intenţia României de a contesta raportul MCV, Jean Claude Juncker a declarat: ”Intenţia mea este ca România să devină membru al spaţiului Schengen. În ultimul raport am atras atenţia autorităţilor române asupra unor puncte slabe. Am lucrat de ambele părţi pentru a îmbunătăţi pregătirea României pentru aderarea la spaţiul Schengen şi nu aş vrea să îmi închei mandatul înainteca România să devină membru, dar mai sunt eforturi de făcut”.
Răspunzând unei alte întrebări privind preşedinţia română a Consiliului UE, Juncker a declarat: ”Aş vrea ca România să aducă bunul simţ românesc în procesul european”.
Răspunzând unei întrebări, Premierul Viorica Dăncilă a afirmat că în România statul de drept este respectat.
”În România statul de drept este respectat şi se fac toate eforturile pentru ca justiţia să fie independentă”, a afirmat Dăncilă.
Ea a mai spus că nu trebuie puse pe acelaşi palier Polinia, Ungaria şi România. ”Este o situaţie aparte şi aş vrea să ţinem cont de acest aspect”, a adăugat premierul.
Dăncilă a subliniat că nu vede o legătură între exercitarea preşedinţiei rotative a UE de către România şi statul de drept, pentru că în România acesta este respectat: ”Având în vedere că am convingerea şi noi spunem că este respectat statul de drept, nu văd vreo legătură între exercitarea preşedinţiei rotative de către România şi acest lucru. Eu consider că România a făcut paşi importanţi, România face paşi importanţi, în România este respectat statul de drept şi în acelaşi timp trebuie să spun că România îşi doreşte o preşedinţie de succes”.
Premierul Viorica Dăncilă a dat asigurări că majoritatea parlamentară nu este în pericol şi a spus că nu are emoţii în privinţa moţiunii de cenzură.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.