Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat cum va vota România la Consiliul European din 24-25 septembrie cu privire la aplicarea unor sancţiuni pentru Turcia, că trebuie luaţi în considerare mai mulţi factori geopolitici, nu doar ce se întâmplă în Estul Mediteranei, iar sancţiunile sunt gândite nu ca scop în sine, ci pentru a face relaţia să funcţioneze într-un final. Şeful statului a adăugat că depinde şi ce va propune Comisia Europeană şi Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Aceste chestiuni vor fi dezbătute evidet la summit. Este un summit dedicat mai mult relaţiilor externe decât problemelor interne pe care le avem. Iar dacă vorbim despre Turcia trebuie să avem în vedere întregul palier de probleme. Aceasta este abordarea pe care o voi avea eu în cadrul Consiliului European. Vom vedea ce propuneri vor fi pe masă din partea Comisiei Europene şi din partea Înaltului Reprezentant pentru Politică Externă, dar eu sunt de părere că trebuie să ţinem cont nu numai de ce se întâmplă în Estul Mediteranei, ci şi de de mulţi alţi factori geopolitici”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat miercuri la Palatul Cotroceni cuum va vota România cu privire la Turcia, în contextul relaţiei tensionate între Grecia şi Turcia şi a faptului că Ankara a anunţat că va prelungi misiunea în apele Mediteranei de Est.

Şeful statului a adăugat că „sancţiunile sunt gândite pentru a face relaţia să funcţioneze într-un final şi dacă ţinem cont de toate acestea, atunci cu siguranţă vom găsi calea cea mai bună”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Dacă vorbim despre sancţiuni, trebuie să fim conştienţi de faptul că sancţiunile nu sunt un scop în sine. Sancţiunile sunt gândite pentru a face anumite proceduri mai lesnicioase, pentru a facilita în final o înţelegere. Deci sancţiunile sunt gândite pentru a face relaţia să funcţioneze într-un final şi dacă ţinem cont de toate acestea, atunci cu siguranţă vom găsi calea cea mai bună”, a completat preşedintele Iohannis. 

Turcia intenţionează să extindă activităţile de foraj pentru petrol şi gaze naturale ale navei Yavuz în apele mediteraneene aflate în apropierea insulei Cipru până pe 12 octombrie, potrivit Reuters. 

Yavuz va fi însoţită de alte trei nave turceşti, potrivit unui anunţ maritim, care a adăugat „avertismentul puternic ca toate vasele să nu intre” în zona respectivă.

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a afirmat, miercuri în discursul despre Starea Uniunii, că Turcia este şi va fi mereu un vecin important, însă trebuie să renunţe la tentativele de intimidare a vecinilor săi. 

„Turcia este un vecin important şi va fi mereu. Cu toate acestea, deşi suntem apropiaţi geografic, distanţa dintre noi pare să crească, Într-adevăr Turcia este situată într-o regiune tulburată şi primeşte milioane de refugiaţi, pentru a căror găzduire oferim un sprijin financiar considerabil. Dar asta nu justifică tentativa de intimidare a vecinilor săi. State membre precum Cipru şi Grecia pot conta mereu pe solidaritatea deplină a Europei în a le proteja interesele legitime de suveranitate”, a precizat Ursula von der Leyen.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.