Şeful Cancelariei Prezidenţiale, Cristian Diaconescu, a afirmat, miercuri seară, că este ”un moment dramatic” pe plan internaţional, discuţiile ruso-americane putând să schimbe situaţia în orice moment. El a precizat că aşteptările ruşilor ţin de retragerea garanţiilor de securitate ale NATO pe aliniamentul din 1997, astfel încăt noi, care am intrat după acest moment, să nu mai beneficiem de aceste garanţii de securitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”E un moment dramatic, nu vreau să generez niciun fel de emoţie, dar problema e extrem de complicată (...) În primul rând, întâlnirea între reprezentanţii Federaţiei Ruse şi cei americani – ce şi-a dorit Rusia? Două aspecte – să ştie dacă va obţine un ascendent pentru a-şi face din SUA un aliat pentru proiecte strategice, politice de tip Yalta. Al doilea aspect, în condiţiile în care nu s-ar realiza aşa, să convingă partea americană pentru generarea unor divizări în relaţia transatlantică”, a declarat, miercuri seară, la Antena 3, Cristian Diaconescu.

Potrivit acestuia, ”situaţia se poate schimba de la o oră la alta sau de la zi la zi”.

”Americanii, la rândul lor, au vrut să meargă la această întâlnire pentru a transmite un semnal, pentru ca Rusia să intre într-o logică de disponibiltiate privind criza ucraineană. Au abordat pragmatic şi tranzacţionist în sensul asumării unor responsabilităţi, partajate între europeni şi americani privind criza ucraineană”, a mai declarat Doaconescu.

Acesta a explicat ce obiectiv au avut ruşii la negocierile cu americanii. 

”Aşteptările lor ţin de faptul că, la un moment dat, SUA ar determina înăuntrul NATO partenerilor europeni să retragă garanţiile de securitate ale NATO pe aliniamentul din 1997. Deci, noi, cei intraţi după 1997, să nu mai beneficiem de aceste garanţii de securitate, urmând ca, privind situaţia din aceste zone, să intrăm într-un context de negociere în care nu am fi implicaţi, ca la Yalta, şi care în mod evident ar duce la recunoaştere unei zone de influenţă a Rusiei. Nu e interpretarea mea, e exprimarea lor”, a mai declarat şeful Cancelariei Prezidenţiale.

”În egală măsură, evident, această proximitate a NATO ar fi din perspectiva Rusiei necesar a fi limitată cât se poate de mult pentru a-şi rezolva problemele de adâncime strategică, adică ei să-şi împingă sursa de ameninţare, pentru că aşa au consacrat-o în opinia publică”, a explicat şeful Cancelariei Prezidenţiale. 

Preşedintele Vladimir Putin a lăudat miercuri rezultatul discuţiilor dintre Rusia şi SUA din Arabia Saudită şi a declarat că Ucraina nu va fi exclusă din negocierile pentru încheierea războiului, în primele sale comentarii despre întâlnirea de marţi de la Riad.

Ucraina şi guvernele europene nu au fost invitate la discuţiile din capitala saudită, sporindu-le îngrijorarea că Rusia şi Statele Unite ar putea încheia o înţelegere care să ignore interesele lor vitale.

Dar Putin susţine că Rusia nu a respins niciodată discuţiile cu europenii sau cu Kievul, ci aceştia au fost cei care au refuzat să discute cu Moscova.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.