Corina Creţu, comisar european pentru dezvoltare regională, a transmis luni, la primul Forum de afaceri al Iniţiativei celor 3 Mări de la Bucureşti, un mesaj din partea preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care şi-a arătat speranţa faţă de menţinerea legăturii puternice dintre statele membre, dar şi a celei transatlantice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Comisia Europeană susţine scopul comun al şefilor de stat şi de guverne de a dezvolta proiecte comune şi sprijinim aceste proiecte în domeniul energiei, transporturilor şi tehnologiei digitale. Încurajăm realizarea unor proiecte transnaţionale în aceste domenii, iar fondurile structurale şi de investiţii pe care le gestionez cred că vor contribui la realizarea acestora împreună cu mediul privat”, a spus Corina Creţu.

Comisia Europeană, a mai spus Creţu, vede în acest summit o oportunitate unică pentru a reitera importanţa pentru Uniunea Europeană ca întreg al unui înalt nivel de interconectivitate în Europa Centrală şi de Est.

Ea a adus în prim-plan şi tensiunile geo-politice din Orientul Mijlociu, efectele evidente ale schimbărilor climatice şi criza refugiaţilor, care au avut efecte negative asupra economiilor.

„Uniunea Europeană trebuie să rămână unită, robustă şi inovatoare, pentru a putea face faţă dificilelor negocieri comerciale, pentru a putea fi independentă şi puternică în faţa şocurilor externe”, a completat Corina Creţu.

Comisia Europeană îşi doreşte să ducă mai departe relaţia transatlantică, dintre statele membre UE şi Statele Unite.

La panelul „Iniţiativa celor 3 Mări într-un context internaţional provocator” condus de Klaus Iohannis au participat preşedinta Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarovic, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, preşedintele Austriei, Alexander van der Bellen, şi comisarul european pentru dezvoltare regională Corina Creţu.

Tema panelului - explorarea contextului strategic din I3M într-o lume într-o foarte rapid schimbare politică.

Cel de-al treilea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, găzduit de preşedintele Klaus Iohannis, a început luni la Bucureşti şi se desfăşoară timp de două zile.

La acest eveniment participă şefi de stat şi reprezentanţi ai acestora din 12 ţări din Europa Centrală şi de Est: Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.

Luni seară, a fost semnată o declaraţie comună privind crearea Reţelei Camerelor de Comerţ din statele participante la Iniţiativă.

Summitul are ca scop realizarea unor progrese pentru creşterea interconectivităţii în regiune în trei domenii principale - energie, transporturi şi digital.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a transmis participanţilor la summit că Statele Unite rămân dedicate colaborării cu cele 12 state membre, pentru continuarea extinderii infrastructurii energetice, de transport şi digitale, arătând că Iniţiativa celor Trei Mări are un potenţial enorm de a furniza rezultate în aceste domenii şi în alte sectoare importante de cooperare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.