În prima jumătate a anului 2024, autorităţile române au capturat peste 40 de milioane de ţigarete de contrabandă, dintre care peste 75% înregistrate în zona de sud a ţării. Valoarea pe piaţa neagră a ţigaretelor reţinute în primele luni ale anului se ridică la peste 40 de milioane de lei, conform datelor centralizate pe platforma www.stopcontrabanda.ro, singurul centralizator în timp real al capturilor de ţigarete de contrabandă din România.
În acelaşi timp, piaţa neagră a ţigaretelor a crescut la nivelul lunii mai până la 10,4% din totalul consumului, comparativ cu 9,8% la final de martie, potrivit celui mai recent studiu realizat de compania de cercetare Novel. Acesta este cel mai ridicat nivel al contrabandei din ianuarie 2020, ceea ce relevă dinamica intensă a acestui fenomen în specularea condiţiilor de instabilitate geopolitică şi, implicit, nevoia continuă de intensificare a eforturilor de combatere a contrabandei. Un nivel scăzut al traficului ilicit cu ţigarete înseamnă implicit şi venituri mai mari la bugetul de stat.
BAT, cel mai mare jucător de pe piaţa tutunului din România, este şi unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat. În 2023, pe fondul unei medii anuale a contrabandei de 8,2%, BAT România a avut o contribuţie totală de 10,8 miliarde lei în accize şi taxe la bugetul de stat. Bugetul de stat al României pierde circa 2 miliarde de lei anual din cauza contrabandei cu tutun, sub formă de accize şi taxe care nu au fost încasate.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
“Pentru prima dată în ultimii 3 ani nivelul contrabandei cu ţigări a depăşit pragul de 10% din totalul pieţei, iar acesta este un semnal serios de alarmă privind nevoia de intensificare a eforturilor de monitorizare a traficului ilicit la graniţele ţării. În acest context, salutăm anunţul Ministerului de Finanţe privind operaţionalizarea sistemelor de scanare fixe şi mobile în puncte de trecere a frontierei şi asumarea ca până la sfârşitul anului în vămile din România să funcţioneze deja 9 astfel de dispozitive.
Creşterea nivelului consumului de produse de pe piaţa neagră se traduce atât în pierderi majore pentru bugetul statului, cât şi într-un pericol real la adresa siguranţei consumatorilor. De aceea, măsurile de combatere a fenomenului traficului ilicit la frontierele ţării trebuie completate de un cadru fiscal stabil, corelat cu puterea de cumpărare a consumatorilor şi capabil să asigure predictibilitatea fiscală necesară combaterii contrabandei, care afectează direct consumatorii români, bugetul de stat, dar şi companiile plătitoare de taxe şi angajaţii acestora”, declară Ileana Dumitru, Director Afaceri Externe al Ariei Europa de Sud Est, BAT.
Conform Nanny State Index 2023, România aplică cele mai mari taxe pentru produsele din tutun raportat la veniturile populaţiei şi la puterea de cumpărare, iar la polul opus, cu cele mai mici niveluri ale taxării tutunului, se află ţări precum Luxemburg, Austria sau Germania.
Marile capturi de contrabandă, reţinute în 2024 în sudul ţării
Cele mai mari capturi de ţigarete de contrabandă, reprezentând 75% din totalul capturilor înregistrate până la nivelul lunii iulie, s-au înregistrat în zona de sud a ţării, pe fondul preţurilor la ţigări semnificativ mai mici în ţările de la sudul graniţelor României.
Cele mai mari capturi de ţigări de contrabandă au fost reţinute de autorităţile române în prima parte a anului în judeţele Teleorman (9,9 milioane de ţigarete), Dolj (7,2 milioane de ţigarete) şi Giurgiu (5,3 milioane de ţigarete). Şi în judeţul Caraş Severin s-au înregistrat volume semnificative anul acesta, o captură consistentă în urma căreia au fost reţinute peste 5 milioane de ţigarete de contrabandă fiind înregistrată chiar la începutul lunii iulie.
România are 2.000 de km de graniţă cu ţări non-UE, în care preţul tutunului poate fi de până la trei ori mai mic, iar fiecare container de ţigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru reţelele de contrabandă.
Datele despre evoluţia capturilor de ţigarete de pe teritoriul României sunt centralizate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro, o iniţiativă BAT care are scopul de a susţine eforturile autorităţilor, prin centralizarea capturilor din întreaga ţară, dar şi de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu ţigări asupra societăţii. Campania este desfăşurată în parteneriat cu Poliţia Română, Poliţia de Frontieră Română, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Autoritatea Vamală Română. Campania „Stop contrabanda” a fost lansată de BAT în 2017, pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu ţigări.
Despre BAT în România
- BAT, cel mai mare jucător de pe piaţa tutunului din România, este unul dintre cei mai mari contribuabili ai României. Compania a plătit o contribuţie totală de 10,8 miliarde lei în accize şi taxe la bugetul de stat în 2023.
- Investiţiile totale ale companiei în fabrica din Ploieşti depăşesc pragul de 500 de milioane de euro de la construcţia sa în 1996.
- BAT are în prezent peste 3.000 de angajaţi în cele trei entităţi economice ale grupului din România şi generează peste 30.000 de locuri de muncă pe lanţul de distribuţie.
- Portofoliul BAT în România include în prezent toate cele trei categorii de produse care nu implică arderea tutunului, respectiv glo – dispozitivul pentru încălzirea consumabilelor din tutun sau plante, dispozitive pentru vapat şi produse moderne cu nicotină pentru uz oral.
Despre BAT la nivel global
BAT este o companie de top cu o gamă variată de bunuri de larg consum. Obiectivul nostru strategic este crearea unui viitor mai bun – A Better Tomorrow™ - prin intermediul unei lumi fără fum. Angajamentul nostru pentru atingerea acestui scop este reliefat de asumarea obiectivului ca 50% din veniturile noastre să fie generate de produsele care nu implică arderea tutunului până în 2035.
Compania susţine clar că ţigările cauzează riscuri majore la adresa sănătăţii şi că singura modalitate prin care acestea pot fi evitate este renunţarea la fumat. Pentru a construi o lume fără fum, BAT îi încurajează pe cei care continuă să fumeze să facă trecerea complet la alternative cu risc redus* dovedit ştiinţific.
Obiectivul BAT este ca 50 de milioane de consumatori să aleagă produsele sale care nu implică arderea tutunului până în 2030 şi de a genera venituri de 5 miliarde de lire sterline din noile categorii până în 2025. BAT şi-a stabilit o serie de obiective ambiţioase de sustenabilitate, precum reducerea cu 50% a emisiilor de carbon pentru Scopurile 1 şi 2 şi reducerea cu 50% a emisiilor pentru Scopul 3 până în 2030 (faţă de referinţa de bază din 2020) şi 100% din ambalajele utilizate să fie reutilizabile, reciclabile sau compostabile până în 2025.
BAT are peste 46.000 de angajaţi şi, în 2023, grupul BAT a generat venituri de 27,28 miliarde de lire sterline şi un profit din operaţiuni de 12,46 miliarde lire sterline.
Portofoliul strategic al companiei include mărcile sale globale de ţigarete şi o categorie tot mai largă de produse din tutun şi nicotină. Portofoliul include produse precum ţigări electronice, produse de încălzire a consumabilelor (glo) şi produse moderne pentru uz oral. Aceste noi categorii de produse au generat venituri anuale de peste 3 miliarde de lire sterline de la dezvoltarea lor cu un deceniu în urmă.
În prezent 24 de milioane de consumatori au ales noile categorii de produse BAT care nu implică arderea tutunului, iar veniturile generate de aceste categorii reprezintă 16,5% din veniturile grupului în 2023.
*Bazat pe dovezile existente şi presupunând o trecere completă de la fumat la aceste produse, care nu sunt lipsite de risc şi provoacă dependenţă.
(Articol sutinut de BAT.)
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.