Un diagnostic de cancer de sân este mai mult decât o realitate medicală – este un moment care zdruncină identitatea, valorile şi echilibrul interior al unei persoane. În faţa unei astfel de provocări, felul în care mintea reuşeşte să proceseze vestea şi să gestioneze emoţiile poate influenţa profund parcursul bolii. Prima tendinţă firească a creierului când primeşte un diagnostic grav este să respingă realitatea dureroasă - ca un mecanism natural, însă adevărata putere a psihicului constă în capacitatea sa de a recunoaşte noua realitate şi a găsi resurse pentru menţinerea unei mentalităţi de învingător.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Invitat în emisiunea „Cu mintea deschisă”, dr. Victor Titirez, chirurg de excelenţă în chirurgia sânului şi coordonatorul Centrului de Excelenţă în Patologia Sânului la Spitalul Euroclinic, parte din Reţeaua de Sănătate Regina Maria, a vorbit despre cât de importantă este gândirea pozitivă în procesul de vindecare şi cum continuă îngrijirea pacientelor chiar şi după externare, printr-un program unic în România. Episodul este disponibil şi poate fi ascultat pe canalul de YouTube al emisiunii.

Puterea psihicului în faţa unui diagnostic greu

Există pacienţi care, în faţa unui diagnostic sever, aleg să fie participanţi activi la propria vindecare. Aflăm de la dr. Victor Titirez că legătura dintre o gândire pozitivă şi eficienţa unui tratament nu este doar o simplă idee motivaţională, ci un aspect susţinut de ştiinţă: „Ştim despre cancer că este o boală genetică care produce anumite modificări în organism. De asemenea, mai ştim că este o afecţiune imună, iar sistemul nostru imunitar este învăţat să distrugă celulele tumorale. Când pacienta are un psihic pozitiv, acest lucru are un impact asupra contextului hormonal, iar hormonii influenţează direct imunitatea. Un organism care are o imunitate puternică ne ajută pe noi să luptăm mai bine împotriva acestei maladii”.

Această abordare nu înseamnă negarea realităţii sau a dificultăţilor, ci cultivarea unei perspective care încurajează adaptarea şi găsirea motivaţiei de a continua lupta cu afecţiunea.

Raluca Anton, psihoterapeut şi invitat permanent în cadrul emisiunii, explică şi ea cum răspunde organismul în faţa unei patologii, când pacientul rămâne pozitiv şi deschis spre vindecare: „Există o corelaţie clară între gândirea pozitivă şi capacitatea sistemului imunitar de a face faţă bolii. Atunci când îmi doresc activ să merg spre vindecare, nu doar că sper la asta – dar am această disponibilitate de a fi prezentă în propriul meu proces. Această atitudine mă face mai deschisă la opţiunile pe care le primesc de la medic. În schimb, dacă gândirea mea este negative şi întunecată, inevitabil şi capacitatea mea de ascultare a sugestiilor specialiştilor scade.”

 Mentalitatea de învingător – un aliat al corpului

Dr. Victor Titirez menţionează că este foarte importantă mentalitatea pe care pacienta o are înainte de primirea diagnosticului. Nu este niciodată uşor să ţi se spună că ai cancer de sân, însă o stare de spirit încrezătoare  va trece prin traseul oncologic cu mai multă încredere şi deschidere. „În ţara noastră, din păcate, încă există mentalitatea că acest diagnostic este echivalent cu ideea de sfârşit. În cazul cancerului de sân, mai ales când este depistat într-un stadiu incipient, şansele de vindecare sunt foarte bune”, mai adaugă medicul.

Masectomia bilaterală - a tăia răul de la rădăcină

Un diagnostic precum cancerul de sân poate fi perceput ca o ruptură de sinele anterior. Pentru multe femei, boala vine cu schimbări fizice şi emoţionale greu de acceptat. Dar tocmai în aceste momente apare oportunitatea de redefinire - cine sunt eu dincolo de această experienţă? Ce pot face pentru a-mi păstra demnitatea, feminitatea şi forţa de a merge mai departe?

Dr. Victor Titirez subliniază că pacientele privesc adesea medicul ca pe un salvator, iar acesta are responsabilitatea de a le ghida spre cea mai echilibrată decizie. În momente dominate de frică intensă sau circumstanţe extreme, rolul medicului nu este doar de a oferi tratament, ci şi de a ajuta pacientelele să îşi regăsească claritatea şi să facă cele mai bune alegeri pentru sănătatea lor pe termen lung.

„Din dorinţa de a elimina tot pericolul, de a tăia răul de la rădăcină, există cazuri în care pacientele, deşi au doar un nodul mic într-unul dintre sâni, îşi doresc masectomie bilaterală. Sunt situaţii foarte rare, din fericire, în care mutaţiile genetice impun o astfel de măsură, iar atunci este justificată. Însă în orice altă situaţie, riscurile asupra echilibrului emoţional sunt foarte mari. Pe moment pacienta îşi doreşte foarte mult doar să supravieţuiască, însă există viaţă după vindecare, iar sânii sunt o parte importantă a feminităţii şi încrederii de sine”.

Grija echipei medicale nu se opreşte nici când pacienta a ajuns #SănătoasăAcasă

Deoarece procesul de vindecare după o intervenţie chirurgicală de cancer la sân nu se încheie imediat după externare, la finalul anului 2023, sub coordonarea dr. Victor Titirez, a fost implementat un program unic în România, în cadrul Spitalului Euroclinic „prin care încercăm să le oferim pacientelor senzaţia de siguranţă şi după ce părăsesc spitalul”, precizează medicul.

După externare, pacienta ajunge acasă unde se instalează imediat teama că s-ar putea întâmpla ceva. Pentru a preveni această stare de nesiguranţă, un responsabil din echipa medicală coordonată de dr. Victor Titirez, o contactează telefonic zilnic, timp de 14 zile, şi îi adresează un set de 5 întrebări. În funcţie de răspunsuri, echipa va decide dacă recuperarea are loc în parametrii buni, dacă este nevoie să vină la spital pentru un control sau, în cazul unor dureri, este de ajuns doar administrarea unei medicaţii.

„Din 5.000 de paciente care au fost sunate, am avut doar 3 cazuri în care a fost nevoie să se prezinte de urgenţă la spital. Şi cred că aceasta este o statistică foarte încurajatoare”, menţionează dr. Titirez.

Programul de follow-up din cadrul Centrului de Excelenţă în Patologia Sânului nu se rezumă doar la supravegherea medicală, ci oferă şi suport psihologic şi emoţional esenţial pacientelor care se confruntă cu stresul şi anxietatea postoperatorie. Printr-o abordare holistică, ce îmbină monitorizarea atentă a stării de sănătate cu consilierea specializată după externare, acest program joacă un rol crucial în recăpătarea încrederii şi în reintegrarea treptată a pacientelor în viaţa de zi cu zi.

După succesul primelor două sezoane, emisiunea „Cu Mintea Deschisă” care ne invită la dezbateri şi conversaţii utile despre provocările vieţii cotidiene, ajunge la sezonul trei. Gazdele emisiunii, jurnalista Andreea Braşovean şi psihoterapeutul dr. Raluca Anton, vor aborda, alături de invitaţi speciali, subiecte precum conceptul de work-life balance, presiunea standardelor de frumuseţe, descoperiri noi despre creierul uman şi tabloul sistemului educaţional actual. Emisiunea este susţinută de ING Bank, Reţeaua de Sănătate Regina Maria şi Aqua Carpatica, şi poate fi urmărită în fiecare duminică, de la ora 12:30, la Digi 24.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.