Renate Weber, propusă de ALDE, este noul Avocat al Poporului, conform deciziei luate miercuri de plenul Camerelor reunite. Renate Weber, a declarat, miercuri, la Parlament, că în privinţa atacării ordonanţelor de urgenţă trebuie făcută o analiză în fiecare caz, dar că ea doreşte ca instituţia să devină mai activă şi mai prezentă în societate în legătură cu respectarea drepturilor şi libertăţilor. „Cred că trăim o perioadă de timp în care văd - nu doar în România, am constatat acest lucru şi la nivel european - o delăsare din partea cetăţenilor când e vorba de drepturile lor”, a spus Renate Weber.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE - Comisiile juridice ale Parlamentului i-au validat, miercuri, pe cei trei candidaţi pentru funcţia de Avocat al Poporului, decizia fiind luată de plen, prin vot, cu 208 voturi ”pentru”. Weber îl înlocuieşte pe Victor Ciorbea, al cărui mandat s-a încheiat.

USR l-a propus pe Peter Eckstein Kovacs, fost consilier prezidenţial în mandatul lui Traian Băsescu, susţinut şi de PNL şi UDMR.

PMP a avut propriul candidat pentru funcţia de Avocat al Poporului, Constantin Cătălin Voinea-Mic.

Renate Weber a activat în societatea civilă din anii '90, militând pentru respectarea drepturilor omului şi fiind inclusiv preşedintele Fundaţiei pentru o Societate Deschisă. În decembrie 2004, a devenit consilier prezidenţial al preşedintelui Traian Băsescu, demisionând după un an. A devenit europarlamentar în anul 2007, candidând pe lista PNL, partid din partea căruia a obţinut şi următoarele două mandate, în 2009 şi 2014. Deşi PNL a trecut de la liberalii europeni la PPE, Renate Weber a decis la sfârşitul anului 2014 să revină în grupul ALDE din Parlamentul European. Ulterior, ea a fost exclusă din PNL, iar de atunci a activat ca eurodeputat independent în grupul ALDE.

În august 2018, Renate Weber îşi anunţă înscrierea în partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu. 

„Am decis să mă alătur oficial partidului ALDE România, pentru că a face politică, a lupta pentru un ideal, a-ţi pune în practică un crez, toate sunt imposibile fără un partid care să te susţină şi să te ajute. ALDE a fost şi rămâne singura mea opţiune politică. Este singurul partid din România care se fundamentează pe valori în care cred şi pe care le împărtăşesc, pe principii liberale autentice. Pe respectarea şi protejarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Pentru mine asta este sfânt şi aşa ceva nu se tranzacţionează, nici măcar în politică”, scria atunci Renate Weber pe Facebook.

De atunci, ea a fost, împreună cu Norica Nicolai, un critic vehement al lui Frans Timmermans şi al Comisiei Europene din cauza poziţiilor în legătură cu modificările operate în justiţie de puterea de la Bucureşti.

În ianuarie 2019, Renate Weber şi Norica Nicolai susţineau, într-o conferinţă de presă, că trebuie adoptată OUG pentru contestaţia în anulare în cazul verdictelor date de completurile de cinci judecători de la Înalta Curte care nu au fost constituite prin tragere la sorţi.

 
CITEȘTE ȘI Victor Ciorbea, la finalul mandatului: Instituţia a fost învestită, cel mai adesea, cu solicitări de sesizare a CCR cu un pronunţat caracter politic; nu orice act normativ, apreciat ca fiind imoral, inoportun sau inadecvat cuprinde elemente de neconstituţ
CITEȘTE ȘI Ludovic Orban: Renate Weber a exportat traseismul politic la nivel european, nu poate fi Avocatul Poporului

UPDATE - Renate Weber, întrebată despre atacarea OUG de către Avocatul Poporului: În fiecare situaţie urmează o analiză pe care o face intern instituţia

„Din ce ştiu eu, Avocatul Poporului din România este singura instituţie din Europa care are asemenea competenţe (atacarea actelor normative la CCR - n.r.). În fiecare situaţie urmează de fapt o analiză pe care o face intern instituţia. Eu nu pot să vă dau un răspuns în general, pentru că nu ştiu ce situaţii se vor ivi”, a declarat Renate Weber despre atacarea ordonanţelor de urgenţă.
 
Ea a spus că, din păcate, atenţia publică nu a mai fost pe apărarea drepturilor şi libertăţilor, ci s-a mutat pe zona aceasta. „Mie mi se pare foarte importantă acea latură care spune de cooperarea Avocatului Poporului înainte de elaborarea legilor şi ordonanţelor, acţiunea de a preveni eventuala încălcare a drepturilor şi libertăţilor”, a adăugat Weber.
 
În opinia sa, şi comunicarea din partea Avocatului Poporului ar trebui să se schimbe şi prezenţa sa în ceea ce priveşte apărarea drepturilor.
 
„Cred că trăim o perioadă de timp în care văd - nu doar în România, am constatat acest lucru şi la nivel european - o delăsare din partea cetăţenilor când e vorba de drepturile lor. Văd o uşurătate care pe mine uneori mă pune pe gânduri, pentru că ştiu cât de uşor e ca după ce ai creat o breşă de încălcare a unui drept să continui cu alte abuzuri. Şi mie mi-ar face plăcere să găsesc o formulă prin care oamenii din ţara asta să conştientizeze cât este de importantă respectarea drepturilor pe care ei le au”, a subliniat Renate Weber.
 
Întrebată dacă ar fi atacat la CCR ordonanţa de urgenţă 13 de la începutul anului 2017, Weber a evitat un răspuns clar, spunând că nu vrea să se pună în situaţia lui Victor Ciorbea.
 
Renate Weber a menţionat însă că ţine foarte mult la parlamentarism şi că ar trebui reduse la minimun ordonanţele de urgenţă.
 
Ea a spus că, în cazul în care va fi aleasă în funcţia de Avocat al Poporului, în cazul ordonanţelor se va face evaluare pe fiecare caz dacă trebuie atacate sau nu la CCR.

Conform anunţului făcut luni de premierul Viorica Dăncilă, postul de Avocat al Poporului revine ALDE, iar ulterior formaţiunea a anunţat că o propune pe Renate Weber, care nu a mai intrat în Parlamentul European, pentru că partidul nu a atins pragul electoral.

USR l-a propus pe Peter Eckstein Kovacs, fost consilier prezidenţial în mandatul lui Traian Băsescu. Acesta este susţinut şi de PNL şi UDMR.

PMP are propriul candidat pentru funcţia de Avocat al Poporului, Constantin Cătălin Voinea-Mic.

”Domnul Victor Ciorbea a înaintat, astăzi, 24 iunie 2019, o adresă Preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, prin care a informat că mandatul domniei sale de Avocat al Poporului a încetat”, a transmis luni Avocatul Poporului, printr-un comunicat.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.