Traian Anton Riţiu, fost director al Direcţiei Serviciilor de Navigaţie Aeriană Baia Mare (subordonată Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian Romatsa RA Bucureşti), cercetat pentru complicitate la dare de mită, şi un expert în cadrul aceleiaşi instituţii, acuzat de luare de mită, şi-au recunoscut faptele, în dosarul în care directorul Romatsa Baia Mare este suspectat că ar fi atribuit "cu dedicaţie" lucrări de construcţie în valoare de aproape 400.000 de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj - Biroul Teritorial Baia Mare au dispus, luni, sesizarea instanţei de judecată cu privire la directorul Romatsa Baia Mare, Traian-Anton Riţiu, acuzat de complicitate la infracţiunea de dare de mită, dar şi pe numele lui Petre Gabriel Dragomirescu, expert în cadrul Romatsa RA Bucureşti, acuzat de luare de mită în formă continuată şi participaţie improprie sub forma instigării la infracţiunea de spălare de bani.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, "în perioada 2013 - 2014, inculpatul Riţiu Traian - Anton, în calitatea menţionată, a dispus achiziţionarea, prin atribuire directă, a unui număr de 16 lucrări de construcţii (în valoare totală de 393.637 lei fără TVA), privind renovări şi amenajări interioare în spaţiile aparţinând Direcţiei Serviciilor de Navigaţie Aeriană Baia Mare, lucrări care s-au realizat prin finanţare din bugetul Romatsa Regia Autonomă Bucureşti. Lucrările respective au fost atribuite către SC Mozigres Construct SRL Baia Mare, societate comercială administrată de către inculpaţii Pop Vasile şi Pop Mihai – Vasile".

"În acest context, în condiţiile în care toate facturile erau aprobate de către Romatsa RA - Administraţia Centrală, pentru buna derulare a contractelor şi acceptarea unor situaţii de lucrări nereale, inculpatul Dragomirescu Petre Gabriel, în calitatea menţionată mai sus, a pretins şi primit, în trei tranşe, de la cei doi oameni de afaceri suma totală de 49.200 lei. În cazul primei tranşe de bani, în valoare de 12.000 lei, inculpatul Dragomirescu Petre Gabriel a beneficiat de ajutorul directorului Riţiu Traian - Anton, care a transmis inculpaţilor Pop Vasile şi Pop Mihai – Vasile cuantumul sumei de bani pretinsă cu titlu de mită şi modalitatea de remitere a acesteia. Pentru a disimula originea ilicită a sumei respective, inculpatul Dragomirescu Petre Gabriel, a instigat doi oameni de afaceri să creeze un circuit financiar şi i-a determinat pe aceştia să întocmească documente contabile în acest sens”, se arată în comunicat.

Potrivit DNA, Traian-Anton Riţiu şi Gabriel Dragomirescu şi-au recunoscut faptele.

Astfel, directorul Direcţiei Serviciilor de Navigaţie Aeriană Baia Mare a acceptat pedeapsa propusă de procurori de  "un an de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”.

În acelaşi dosar, Gabriel Dragomirescu a acceptat pedeapsa de "doi ani şi 11 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunilor”.

De asemenea, cei doi inculpaţi vor fi obligaţi să presteze muncă în folosul comunităţii pe o perioadă de 60, respectiv 90 de zile. Procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra sumei totale de 19.200 lei aparţinând lui Dragomirescu Petre Gabriel, respectiva sumă fiind consemnată la bancă pe numele acestuia.

Dosarele de urmărire penală împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Maramureş.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.