Procurorul general Augustin Lazăr a cerut Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a OUG de modificare a legilor justiţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"În ziua de 25 februarie 2019, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr a solicitat Avocatului Poporului sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a O.U.G. nr. 7/2019, prin care au fost modificate legile justiţiei. Solicitarea anterior menţionată a fost transmisă, pentru informare, Preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii şi Prim-ministrului României", anunţă Ministerul Public.

În sesizare, procurorul general invocă: absenţa situaţiei extraordinare, subrogarea Guvernului în prerogativele constituţionale ale Parlamentului, încălcarea atribuţiilor constituţionale ale Consiliului Superior al Magistraturii şi, prin aceasta, încălcarea art. 1 alin. (4) şi (5) din Constituţie, prejudicierea statutului constituţional al procurorilor, lipsa de previzibilitate, afectarea instituţiilor fundamentale. Încălcarea art. 115 alin. (6) din Constituţie, încălcarea principiul neretroactivităţii legii, consacrat de art. 15 alin. (2) din Constituţie

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Şi USR a sesizat Avocatul Poporului în legătură cu OUG de modificare a legilor justiţiei, Avocatul Poporului Victor Ciorbea transmiţând că va oferi un răspuns rapid. Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, joi, că "a dat drumul la analiză" în ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind legile justiţiei. "Şi Dumnezeu a făcut lumea în şase zile şi în a şaptea s-a odihnit, deci mai aveţi puţintică răbdare", a adăugat el.

Procurorul general, Augustin Lazăr, a anunţat încă de vineri, la RFI, că Ministerul Public analizează dispoziţiile legale suspecte de neconstituţionalitate în ordonanţa pe legile justiţiei, iar luni va face demersurile pentru sesizarea Curţii Constituţionale.

"Va fi o blocare a sistemului justiţiei, în primul rând o blocare a Ministerului Public fiindcă iată care este cea mai delicată dintre dispoziţiile care au venit, dispoziţia legală care permitea delegarea în toate funcţiile de conducere în care numirea se face de preşedintele României a fost eliminată să nu se mai poate face niciun fel de delegare pe aceste funcţii de conducere, or delegarea era menită tocmai pentru a genera soluţii rapide în situaţii de urgenţă. (...) Va fi o blocare. Să vedem, dacă nu funcţionează instituţia, cum vor putea fi instrumentate dosarele. Cine va explica de ce s-a prescris o anumită faptă într-un anumit dosar, dacă dosarele nu sunt instrumentate şi instituţia Ministerului Public nu funcţionează?", a afirmat Lazăr.

El a spus că Ministerul Public analizează dispoziţiile legale care ar putea fi neconstituţionale.

"Cineva trebuie să observe. Suntem într-un stat de drept şi nu poţi lăsa un act normativ care să fie suspect de neconstituţionalitate să funcţioneze aşa până când blochează justiţia. Vreau să vă spun că Ministerul Public face o analiză foarte atentă a dispoziţiilor legale suspecte de neconstituţionalitate şi în cursul zilelor următoare, probabil luni, vom sesiza instituţiile care au abilitatea de a sesiza Curtea Constituţională a României, vom vedea fie cu conflict de natură constituţională, fie verificarea caracterului textului ordonanţei, dacă are un caracter constituţional sau nu", a anunţat Lazăr.

Întrebat ce se va întâmpla dacă se merge la CCR în încercarea de a bloca OUG, dar CCR nu face acest lucru, Lazăr a afirmat: "Eu zic că în urma punctelor de vedere şi poziţii adoptate de magistraţii procurori nu se poate să nu se deştepte raţiunea legiuitorului, a instituţiilor competente care să observe că nu e posibil să faci altfel decât spun juriştii. Când există un raţionament juridic, lucrurile astea nu se pot face cum crede cineva, la voia întâmplării".

"Acesta va fi un test de rezistenţă pe care îl va da corpul magistraţilor în general, corpul procurorilor în special, pentru a arăta dacă ei reprezintă cu adevărat a treia autoritate în stat sau România are mai puţine autorităţi. Eu zic că da, că avem motive să fim optimişti", a mai spus Lazăr.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.