Poliţia olandeză a arestat un al patrulea suspect în cazul furtului tezaurului dacic de la Muzeul Drents, de luna trecută, un tânăr de 26 de ani, din Heerhugowaard. Potrivit rtvdrenthe.nl, poliţiştii subliniază că nu este vorba despre bărbatul care a fost fotografiat într-un magazin din Assen. Tânărul de 26 de ani a fost arestat joi dimineaţă, la Obdam. Tezaurul nu a fost încă găsit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

RTV Drenthe menţionează că cel de-al patrulea suspect în cazul furtului unor obiecte de tezaur dacic din Muzeul Drents, cel mai important fiind Coiful de aur de la Coţofeneşti, a fost reţinut în urma cercetărilor efectuate de poliţie.

Conform sursei citate, Poliţia nu poate spune încă dacă există o relaţie între tânărul de 26 de ani şi cei trei suspecţi care au fost arestaţi anterior.

„Interogăm acest suspect, deocamdată este sub restricţii”, a spus purtătorul de cuvânt.

Potrivit sursei citate, suspectul poate intra în contact doar cu avocatul său.

Sursa citată menţionează că Poliţia a mai anunţat că au fost făcute percheziţii în diferite locaţii din Koggenland, inclusiv într-un garaj şi o locuinţă, fiind ridicate două vehicule, îmbrăcăminte şi suporturi de date.

Până la acest moment, tezaurul dacic nu a fost găsit, recuperarea acestuia fiind prioritară în ancheta poliţiştilor olandezi.

În cazul furtului obiectelor de tezaur dacic - Coiful de Aur de la Coţofeneşti şi trei brăţări dacice  -  în urmă cu aproape o lună, din Muzeul Drents din Assen, au fost deja arestate, până acum, trei persoane. Doi bărbaţi vor rămâne în arest pentru încă 90 de zile, iar arestarea preventivă a femeii suspecte a fost prelungită cu treizeci de zile, potrivit RTV Drenthe.

Coiful de aur de la Coţofeneşti este o operă de artă emblematică datând din jurul anului 450 î.Hr, fiind, potrivit istoricilor, de orogine tracică. Coiful de aur a fost piesa de rezistenţă a expoziţiei de la Muzeul Drents din Assen, fiind asigurat pentru 4,3 milioane de euro. Coiful, care cântăreşte mai puţin de un kilogram, a fost împrumutat de la Muzeul Naţional de Istorie a României. În total, expoziţia a cuprins 673 de obiecte din România antică.

Muzeul Drents din Assen a asigurat Coiful şi cele trei brăţări împrumutate din România pentru 5,8 milioane de euro. Întreaga colecţie de 673 de obiecte a fost asigurată pentru peste 30 de milioane de euro. Guvernul olandez a garantat puţin peste 9 milioane de euro din această sumă. Aceasta înseamnă că, în caz de furt, pierdere sau deteriorare, guvernul este parţial responsabil şi trebuie să plătească daunele. Doar în cazul în care valoarea pagubelor este mai mare decât cea garantată de guvern va intra în joc asigurarea muzeului. Dacă tezaurele româneşti sunt recuperate deteriorate, guvernul va plăti şi aceste costuri.

Poliţia a făcut publice fotografiile şi numele şi prenumele a doi dintre suspecţii deja reţinuţi, în speranţa că îi va ajuta să găsească artefactele furate, însă până acum, fără niciun rezultat.

Potrivit poliţiei, fotografiile au fost publicate deoarece suspecţii au refuzat să spună unde se află artefactele furate. Cei trei suspecţi arestaţi anterior, doi bărbaţi şi o femeie, sunt în arest.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.