Ministerul Justiţiei anunţă organizarea de consultări pe tema noilor proiecte de modificare a legilor justiţiei, cu toate instituţiile care au competenţe în acest domeniu, CSM, Ministerul Public, instanţe şi parchete, organizaţii profesionale ale magistraţilor, magistraţi care doresc să se exprime individual, ONG-uri, dar şi cu parteneri instituţionali externi. Consultările vor avea loc în două etape, până în martie anul viitor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"În conformitate cu precizările publice repetate făcute de Ministrul Justiţiei pe parcursul anului în curs, în conformitate cu programul de guvernare al Guvernului PNL Ludovic Orban, adoptat de Parlamentul României, în conformitate cu cerinţele Raportului MCV al Comisiei Europene, rapoartele şi avizele GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia, în conformitate cu numeroase luări de poziţie ale unor asociaţii ale magistraţilor şi a numeroase organizaţii ale societăţii civile făcute in illo tempore la data modificării legilor justiţiei în anii 2017, 2018, care au contestat respectivele modificări, în conformitate cu numeroase semnale primite de Ministerul Justiţiei din partea a numeroşi magistraţi şi reprezentanţi ai societăţii civile în acelaşi sens, plecând de la necesitatea regândirii, rediscutării şi modificării legilor justiţiei, constatând absenţa din sistemul judiciar şi a dezbaterilor publice în general a unui proiect concret de modificare a acestor legi, care să fi fost elaborat de la data modificării lor în 2017, 2018 şi până în prezent, în conformitate cu şi în temeiul dreptului de iniţiativă legislativă în domeniul justiţiei conferite de lege exclusiv Ministerului Justiţiei în domeniul judiciar, luând act de absenţa, pe parcursul anului 2020, a oricăror poziţii contrare sau obiecţii care să fi fost exprimate cu privire la intenţiile ministerului de a elabora proiectele şi de a le pune în dezbatere publică, Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică la data de 30.09.2020 noile proiecte de modificare a legilor justiţiei, în termenul la care se angajase public", se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri, de Ministerul Justiţiei.

Ministrul Justiţiei a anunţat un termen de dezbatere publică până la 31 martie 2021.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Ministerul Justiţiei este deschis pentru consultări faţă de toate instituţiile care au competenţe în justiţie, CSM, Ministerul Public, instanţe şi parchete, organizaţii profesionale ale magistraţilor, magistraţi care doresc să se exprime individual, mediul academic, profesiile juridice, personalul de specialitate din instanţe şi parchete, organizaţii neguvernamentale etc, dar şi cu partenerii instituţionali externi în domeniul justiţiei, în primul rând Comisia Europeană", subliniază reprezentanţii MJ.

Consultarea publică va fi organizată atât sub forma consultării scrise, cât şi ca întâlniri de lucru/dezbateri.

În cadrul consultărilor scrise, Ministerul Justiţiei va analiza toate propunerile, sugestiile, criticile, contribuţiile care îi vor fi transmise cu privire la textele proiectelor, fie în format letric la adresa ministerului, fie în format electronic la adresele de email indicate pe siteul ministerului, respectiv cabinet.ministru@just.ro şi dean@just.ro.

Întâlnirile de lucru/dezbaterile vor fi organizate în format cu prezenţă fizică la sală sau în format de videoconferinţe, de la caz la caz, în funcţie de contextul epidemiologic, numărul de participanţi înregistraţi şi posibilitatea organizării întâlnirilor de lucru/dezbaterilor cu respectarea regulilor de prudenţă şi protecţie epidemiologică.

După fiecare etapă de consultări publice, Ministerul Justiţiei va analiza propunerile primite, iar la finalul fiecărei etape de analiză, va publica rezultatul acestor consultări sub forma unui raport şi a textelor revizuite.

Ministerul Justiţiei comunică etapele şi modalităţile dezbaterii publice:

  1. Etapa 1

Durata: 5.10.2020 – 31.01.2021

  1. Consultare scrisă – 5.10.2020 – 2.11.2020;
  2. Întâlniri– 2.11.2020 – 4.12.2020;
  3. Analiza propunerilor, revizuirea proiectelor – 4.12.2020 – până cel târziu 31.01.2020.
  1. Etapa 2

Durata:

  1. Consultare scrisă – data publicării textelor revizuite în urma Etapei 1 de consultare, cel târziu 1.02.2021 – 14.02.2021;
  2. Întâlniri – 15.02.2021 – 1.03.2021;
  3. Analiza propunerilor, revizuirea proiectelor – 1.03.2021 – 30.03.2021.

După consultarea publică, Ministerul Justiţiei va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii cu proiectele de lege, pentru formularea avizului acestei instituţii, în conformitate cu legea, mai scrie în comunicat.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii anunţa, joi, că a luat act ”cu îngrijorare” de proiectele de modificare a legilor Justiţiei, puse în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei, actele normative fiind realizate fără consultarea instanţelor, parchetelor sau a CSM.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.