ICCJ a respins plângerea fostului secretar de stat în MEN Mihnea Costoiu împotriva controlului judiciar impus în dosarul privind Baza Cutezătorii, decizia fiind definitivă. De asemenea, ICCJ a respins şi cererea lui Dinu Pescariu, implicat în acelaşi dosar, de a i se modifica termenii controlului judiciar pentru a putea merge în străinătate pentru o perioadă de zece zile, în acest caz soluţia putând fi contestată în termen de 48 de ore.
"Respinge, ca nefondată, cererea de modificare a controlului judiciar privind obligaţia inculpatului Pescariu Dinu Mihail să nu depăşească teritoriul României, în perioada 28.12.2017 – 08.01.2018, cerere formulată de inculpatul Pescariu Dinu Mihail. Obligă inculpatul la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpat, în sumă de 35 lei, se plăteşte din fondul Ministerului Justiţiei. Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la comunicare pentru inculpat. Pronunţată în şedinţa de cameră de consiliu, azi, 12 decembrie 2017", se arată în decizia instanţei.
Fostul ministru pentru Învăţământ Superior Mihnea Costoiu şi fostul tenismen Dinu Pescariu au fost plasaţi sub control judiciar în 10 ocotmbrie, de către procurorii DNA, pentru abuz în serviciu, respectiv instigare la abuz în serviciu, ancheta vizând modalitatea de prelungire cu 25 de ani a contractului de închiriere prin care Baza sportivă şi de agrement pentru copii ”Cutezătorii” din Bucureşti fusese dată în folosinţa Fundaţiei “Dinu Pescariu”. Costoiu ar fi semnat prelungirea contractului deşi acesta era în curs de reziliere, iar imediat după preluarea bazei sportive fundaţia lui Pescariu a îngrădit accesul copiilor la clădirile şi terenurile de sport proprietate a statului şi a schimbat scopul utilizării Bazei ”Cutezătorii”, folosind-o în scopuri comerciale. Prejudiciul estimat în acest dosar este de aproape 94 de milioane de euro.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Potrivit DNA, Mihnea Costoiu, secretar de stat în Ministerul Educaţei la data faptelor, este cercetat pentru abuz în serviciu, iar Dinu Pescariu este cercetat pentru instigare la abuz în serviciu, cei doi fiind plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile.
Dosarul în care cei doi sunt cercetaţi sub control judiciar vizează modalitatea încheierii unui act adiţional, în 23 iunie 2009, prin care a fost prelungit cu 25 de ani contractul de locaţiune (închiriere) aprilie 2004 potrivit căruia Baza sportivă şi de agrement pentru copii ”Cutezătorii” din Bucureşti - construcţii şi teren în suprafaţă de 5,7 hectare - fusese dată în folosinţa Fundaţiei “Dinu Pescariu”.
Actul adiţional din 23 iunie 2009 la contractul încheiat cu Fundaţia "Dinu Pescariu” a fost semnat din partea Ministerului Educaţiei Naţionale de către secretarul de stat Mihnea Costoiu, iar din partea Fundaţiei "Dinu Pescariu” documentul a fost semnat de c[tre fostul tenismen, fără respectarea prevederilor legale şi fără vreun aviz de la Direcţia Juridică din cadrul Ministerului Educaţiei.
Procurorii DNA spun că actul adiţional a fost încheiat în condiţiile în care contractul iniţial (încheiat în 2004 de RA APPS cu Fundaţia ”Dinu Pescariu”) se afla în curs de reziliere. Acţiunea în instanţă fusese iniţiată (în anul 2005) de Ministerul Educaţiei Naţionale, care devenise administrator al Bazei „Cutezătorii”.
Astfel, în condiţiile în care Ministerul Educaţiei Naţionale intentase proces Fundaţiei "Dinu Pescariu” pentru rezilierea contractului, proces care se afla în curs de judecată, acelaşi minister, prin secretarul de stat Costoiu Mihnea Cosmin, a încheiat ulterior un act adiţional la contractul pe care îl atacase în instanţă. Situaţia creată prin semnarea actului adiţional era menită să oprească procesul în care Ministerul Educaţiei solicitase încetarea contractului de locaţiune. Potrivit procurorilor DNA, Costoiu a încheiat actul adiţional la contractul aflat în proces de reziliere deşi cunoştea această situaţie.
"Prin actul încheiat de inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin s-a stabilit, pe lângă chiria de 9000 de euro/lună (la care se adaugă TVA), şi acordarea gratuită de către de Fundaţia ”Dinu Pescariu” a unor facilităţi în sumă de 400.000 de euro/an, constând în: antrenamente de tenis - aproximativ 120.000 euro/an (200 abonamente a 50 euro /lună pentru 12 luni), abonamente la Clubul sportiv - aproximativ 100.000 euro/an (75 abonamente a 1350 de euro/an), teren de fotbal - aproximativ 30.000 euro/an şi facilităţi pentru elevi - 150.000 euro/an", spun procurorii DNA.
În realitate, imediat după preluarea Bazei ”Cutezătorii”, Fundaţia ’’Dinu Pescariu” îngrădise accesul copiilor la clădiri, terenuri de tenis, fotbal, piscine, proprietate a statului, împiedicându-i astfel să desfăşoare diverse activităţi. De asemenea, Fundaţia ”Dinu Pescariu” a schimbat scopul utilizării Bazei ”Cutezătorii”, respectiv desfăşurarea de activităţi de către copii, folosind-o în scopuri comerciale, inclusiv prin subînchirierea parţială către firme al căror obiect de activitate este alimentaţia publică, acţiuni de divertisment ori tratamente de întreţinere şi relaxare (restaurante, cluburi, baruri, fitness, SPA), pe terenul proprietate publică a statului.
Prejudiciul estimat, cauzat Ministerului Educaţiei începând din 2009 şi până în prezent, este de aproximativ 93.481.200 euro, reprezentând diferenţa dintre sumele pe care Fundaţia Dinu Pescariu ar fi trebuit să le plăteasca MEN în urma exploatării construcţiilor şi terenului din Baza Cutezătorii şi chiria plătită efectiv, respectiv 9.000 euro lunar.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.