Procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat, luni, întrebat despre informaţiile despre un posibil trafic de arme din România, transmise de jurnaliştii britanici de la Sky News,că nu este exclusă o tentativă de discreditare, pentru că, din ce a văzut, ca nespecialist, poate să spună că acele arme nu erau de război, ci de vânătoare, iar filmarea unor traficanţi pare greu de crezut. Horodniceanu a precizat că deocamdată nu este deschis un dosar penal, urmând să se stabilească modul în care se va proceda în acest caz, după discuţii cu autorităţi din alte state.
Daniel Horodniceanu a spus că Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism este o unitate de Parchet, “nu este serviciu de informaţii şi nici poliţie”, astfel că reacţionează după ce este informat, deschide dosare şi începe anchetele după ce este sesizat.
Şeful DIICOT a precizat că nu este deschis un dosar penal în acest caz, urmând să se stabilească modul în care se va proceda în continuare după ce va fi luată legătura cu autorităţile din alte state.
“Nu este exclusă nicio variantă, am vorbit cu partenerii noşti instituţionali, cu serviciile de informaţii, cu poliţia. Ne vom face treaba în ce priveşte această chestiune, dar, sincer, nu excludem nici o tentativă de discreditare. Nu s-a dovedit niciunde în vestul Europei unde au existat atentate, că armamentul a pornit vreodată din estul Europei”, a mai declarat Horodniceanu.
Întrebat dacă a primit date despre astfel de fapte de la serviciile de informaţii, Horodniceanu a spus: “Până acum nu, dar am avut discuţii despre aceste aspecte, inclusiv astăzi”.
Daniel Horodniceanu a mai spus că multe dintre informaţiile prezentate în materialul jurnaliştilor britanici par greu de crezut.
“Este de invidiat norocul unor jurnalişti care filmează cu camera în faţă trei traficanţi mascaţi, despre care spun că le-au preluat telefoanele şi le-au încuiat în maşină, deşi nu aveau semnal acolo”, a precizat Horodniceanu.
Procurorul şef al DIICOT a mai spus că, din imaginile pe care le-a văzut, poate să spună, ca nespecialist, că acele arme nu par a fi de război, ci de vânătoare.
“Ucraina este o zonă de conflict, iar în zonele de conflict există excedent de armament. Cu un ochi de nespecialist, am văzut armamentul prezentat de jurnaliştii britanici şi, la o primă vedere, ca nespecialist, pot spune că nu par arme de război, par arme de vânătare. Dar o spun din calitate de nespecialist”, a adăugat Daniel Horodniceanu.
Televiziunea britanică Sky News a transmis sâmbătă o anchetă jurnalistică despre care a spus că a fost filmată în România, realizată de jurnalistul Stuart Ramsay, în care presupuşi traficanţi de arme le prezintă jurnaliştilor automate precum AK-47 şi alte arme de asalt pe cere intenţionau să le vândă.
Echipa Sky News spune că, după luni de negocieri cu o grupare din România, a fost trimisă într-o zonă izolată a ţării, pentru a se întâlni cu reprezentanţi ai traficanţilor, care să arate ce pot oferi.
“Nu există nici un subterfugiu. Ştiau că suntem o organizaţie de presă care vrea să ilustreze că obţinerea unei arme este relativ uşoară şi credeau că le vom cumpăra (…). Ideea este că nu le pasă cine suntem, atât timp cât eram dispuşi să plătim. Pe parcursul întâlnirii, au spus clar că vor vinde oricui: spărgător de bănci, criminal în masă sau terorist, nu făcea nicio distincţie”, au scris jurnaliştii de la Sky News.
Aceştia susţin că s-au întâlnit cu traficanţii pe o şosea, după care i-au urmat într-o pădure unde nu era semnal de la telefon, înainte de a opri pe o pajişte. Doi bărbaţi le-au cerut apoi jurnaliştilor să coboare, i-au percheziţionat, le-au verificat echipamentele şi le-au încuiat telefoanele mobile în maşină, luându-le cheia. Au deschis apoi portbagajul lor, arătându-le ce tipuri de arme au de vânzare. Membrii bandei le-au dat apoi asigurări reporterilor că pot oferi mii de astfel de arme, dar şi muniţie pentru ele.
“Le aducem din Ucraina cu muniţie, oricâtă vreţi”, a spus unul dintre ei.
Traficanţii au spus că armele sunt aduse din Ucraina, ajung în România, de unde o altă bandă le preia şi le trimite în vestul Europei şi în Orientul Mijlociu. Destinaţia principală este, însă, Occidentul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...