Mai multe ţări est-europene, inclusiv România, au vândut în ultimii ani arme în valoare de 1,2 miliarde de euro ţărilor din Orientul Mijlociu despre care se ştie că le trimit în Siria, este concluzia unei anchete realizate de Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) şi Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) şi publicate de The Guardian.
Circa 4.700 de tone de arme, inclusive mitraliere, lansatoare de rachete şi arme anti-tanc, dar şi gloanţe, mortiere, grenade, rachete şi explozibili au fost livrate din Bulgaria şi România către baze militare din Iordania şi Turcia, arată documente de transport consultate de jurnalişti. De acolo, acestea au ajuns în Siria şi Yemen, potrivit raportului.
O parte din acest arsenal a fost livrat cu ajutorul Statelor Unite. De altfel, ultima navă închiriată de SUA a plecat din Bulgaria pe 21 iunie, cu 17.000 de tone de material neidentificat, probabil arme, către un port neprecizat la Marea Roşie.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Comandamentul pentru Operaţiuni Speciale al armatei SUA (SOCOM) a afirmat că a fost vorba de „muniţii pentru a susţine Operaţiunile Speciale şi misiunile lor din lume”, dar şi „forţele străine partenere”.
În total, mii de puşti de asalt, precum AK-47, obuze de mortieră, lansatoare de rachete şi mitraliere au ajuns din Bosnia, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Muntenegru, Slovacia, Serbia şi România în Arabia Saudită, Iordania, Emiratele Arabe Unite şi Turcia – ţări cunoscute ca principalele pieţe de armament pentru Siria şi Yemen.
Jurnaliştii notează că toate contractele au fost semnate în ultimii patru ani, în condiţiile în care, înainte de izbucnirea războaielor civile din Siria şi Yemen, vânzările de arme din Europa de Est şi din Balcani către Peninsula Arabă erau aproape inexistente.
Mai mult, armatele din ţările cumpărătoare folosesc arme occidentale.
Astfel, începând din 2012, cele opt ţări din centrul şi estul Europei citate în raport au vândut arme şi muniţie în valoare de 806 milioane de euro către Arabia Saudită, arată rapoartele naţionale şi europene, citate de BIRN şi OCCRP.
Statele vizate au aprobat şi exporturi în valoare de 155 de milioane de euro către Iordania, de 135 de milioane de euro către Emiratele Arabe Unite şi de 87 de milioane de euro către Turcia.
Tranzacţiile au fost aprobate de Guvernele din ţările exportatoare în pofida temerilor exprimate de experţi şi chiar de membri ai cabinetelor că armele ar putea ajunge în mâinile opoziţiei armate siriene sau chiar ale teroriştilor, ceea ce încalcă legislaţiile lor naţionale, pe cea europeană, dar şi acordurile internaţionale.
Arme şi muniţie est-europeană au fost identificate în înregistrări video şi în fotografii publicate pe reţelele de socializare de unităţi ale rebelilor sirieni susţinuţi de Occident, dar şi de mişcări jihadiste precum Statul Islamic, Ansar al-Sham, Frontul al-Nusra (afiliat al-Qaida) şi facţiunile rebele din Yemen.
O parte dintre arme au fost fabricate chiar în anul 2015, arată datele de identificare.
„Dovezile arată o deviere sistematică a armelor către grupări armate acuzate de încălcări grave ale drepturilor omului”, a declarat un reprezentant al Amnesty International, Patrick Wilcken. „Dacă aceasta este situaţia, transferurile sunt ilegale în baza (...) legilor internaţionale şi ar trebui să înceteze imediat”, a adăugat el.
La rândul său, raportorul Parlamentului European privind armele, Bodil Volero, a avertizat că cel puţin o parte dintre transferuri au încălcat, probabil, directivele UE.
Transferul de arme a început în vara anului 2012, când zeci de avioane cargo, pline cu arme şi muniţie din perioada fostei Iugoslavii, cumpărate de Arabia Saudită, au plecat de la Zagreb către Iordania. La scurt timp după aceea, primele imagini cu arme croate au început să apară în Siria.
Guvernul croat a negat în repetate rânduri că ar fi jucat vreun rol în trimiterea de arme către Siria, dar fostul ambasador american în ţara arabă Stephen Ford a dezvăluit că Zagrebul a încheiat în 2012 un acord cu Damascul, intermediat de saudiţi.
Acesta a fost numai începutul. Vânzători de arme din Europa de Est au început să procure armament din ţările lor şi muniţie din Ucraina şi Belarus, pentru a le vinde mai departe în Orientul Mijlociu. La un moment dat, intermediarii au încercat să obţină chiar sisteme antitanc de fabricaţie sovietică, din Marea Britanie.
Armele au fost livrate cu avionul şi cu vaporul. Astfel, autorii raportului, care au consultat rapoartele aeroporturilor şi orarele de zbor au identificat aproape 70 de zboruri cu arme către Orientul Mijlociu în ultimul an.
Belgradul, Sofia şi Bratislava au fost principalele puncte de plecare pentru transporturile aeriene de arme. După ce armele au ajuns la bazele militare din Arabia Saudită, Turcia, Iordania şi Emiratele Arabe Unite, acestea au fost trimise către două comandamente secrete, din Iordania şi Turcia, de unde au fost trimise fie în camioane, fie cu avionul, către Siria.
Saudiţii le-au trimis cu avionul arme, inclusiv puşti de asalt sârbe, şi aliaţilor lor din Yemen.
Şi Statele Unite au cumpărat şi au livrat cantităţi mari de arme şi de material militare din Europa Centrală şi de Est opoziţiei siriene, într-o tentativă de a opri extinderea ISIS.
Începând din decembrie 2015, trei vase cargo închiriate de Comandamentul pentru Operaţiuni Speciale al armatei SUA (SOCOM), care se ocupă de livrările secrete de arme către Siria, au plecat din porturi la Marea Neagră cu destinaţia Orientul Mijlociu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.