Procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat că ”până la această oră, se confirmă un scenariu pus la cale de către jurnaliştii britanici” în cazul materialului în care mai mulţi bărbaţi înarmaţi încearcă să vândă arme ziariştilor de la Sky News. El a adăugat că persoanele mascate au fost identificate şi vor fi audiate la sediul central al DIICOT.
Ancheta autorităţilor române în cazul bărbaţilor mascaţi care au încercat să vândă arme unor jurnalişti britanici arată un scenariu pus la punct de ziariştii de la Sky News, a declarat, miercuri, procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Daniel Horodniceanu.
”Până la această oră, se confirmă un scenariu care a fost pus la cale de către jurnaliştii britanici”, a declarat Horodniceanu.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Persoanele mascate care apar în filmare au fost identificate, iar armele pe care le tranzacţionau au fost găsite, în urma unor percheziţii în judeţele Mureş şi Bistriţa-Năsăud, a mai precizat procurorul-şef al DIICOT.
Răspunzând unei întrebări adresate de către jurnalişti, Horodniceanu a declarat că în acest caz a fost deja începută urmărirea penală faţă de persoanele vizate.
Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că procurorii DIICOT au început urmărirea penală pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după materialul difuzat de jurnaliştii britanici de la Sky News, iar miercuri au făcut şapte percheziţii, în judeţele Mureş şi Bistriţa-Năsăud.
Patru persoane care apar în materialul jurnaliştilor Sky News urmează să fie duse, din Târgu Mureş, la sediul DIICOT central din Bucureşti pentru a fi audiate.
Bărbatul care a intermediat întâlnirea cu jurnaliştii de la Sky News este deja audiat la DIICOT, sursele judiciare precizând că acesta se numeşte Aurelian Mihai Szanto şi, în declaraţiile date în faţa anchetatorilor, ar fi recunoscut faptele.
Procurorii au date că jurnaliştii englezi ştiau că este o înscenare şi i-au plătit pe români să se lase filmaţi.
Surse din Poliţie au declarat, pentru News.ro, că bărbaţii cu cagule care apar în materialul jurnaliştilor de la Sky News au fost identificaţi şi anchetatorii au stabilit că aceştia deţin arme legal. Când s-au întâlnit cu jurnaliştii britanici, cei trei le-au prezentat armele pe care ei le deţineau.
Potrivit surselor citate, înainte de filmare, jurnaliştii britanici le-ar fi spus celor trei români cum să se îmbrace şi ce să spună când sunt întrebaţi despre “traficul de arme din România”.
Daniel Horodniceanu, a declarat, luni, întrebat despre imaginile transmise de jurnaliştii britanici, că nu este exclusă o tentativă de discreditare, pentru că, din ce a văzut, ca nespecialist, poate să spună că acele arme nu erau de război, ci de vânătoare, iar filmarea unor traficanţi pare greu de crezut.
“Este de invidiat norocul unor jurnalişti care filmează cu camera în faţă trei traficanţi mascaţi, despre care spun că le-au preluat telefoanele şi le-au încuiat în maşină, deşi nu aveau semnal acolo”, a precizat Horodniceanu.
Ulterior, Poliţia Română a anunţat că armele din imaginile prezentate de jurnaliştii de la Sky News sunt de vânătoare şi pot fi deţinute legal în ţara noastră de către vânători, colecţionari, precum şi de personalul silvic.
Televiziunea britanică Sky News a transmis sâmbătă o anchetă jurnalistică despre care a spus că a fost filmată în România, realizată de jurnalistul Stuart Ramsay, în care presupuşi traficanţi le prezintă jurnaliştilor arme pe care ar fi intenţionat să le vândă.
"Nu există nici un subterfugiu. Ştiau că suntem o organizaţie de presă care vrea să ilustreze că obţinerea unei arme este relativ uşoară şi credeau că le vom cumpăra (…). Ideea este că nu le pasă cine suntem, atât timp cât eram dispuşi să plătim. Pe parcursul întâlnirii, au spus clar că vor vinde oricui: spărgător de bănci, criminal în masă sau terorist, nu făcea nicio distincţie”, au scris jurnaliştii de la Sky News.
Aceştia susţin că s-au întâlnit cu traficanţii pe o şosea, după care i-au urmat într-o pădure unde nu era semnal de la telefon, înainte de a opri pe o pajişte. Doi bărbaţi le-au cerut apoi jurnaliştilor să coboare, i-au percheziţionat, le-au verificat echipamentele şi le-au încuiat telefoanele mobile în maşină, luându-le cheia. Au deschis apoi portbagajul lor, arătându-le ce tipuri de arme au de vânzare. Membrii bandei le-au dat apoi asigurări reporterilor că pot oferi mii de astfel de arme, dar şi muniţie pentru ele.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...