Ministra Justiţiei Alina Gorghiu a anunţat, vineri la Arad, că a discutat cu ministrul Finanţelor Marcel Boloş despre măsurile de echilibrare bugetară din ordonanţa care este dezbătută de ceva timp în spaţiul public, după ce a dialogat cu reprezentanţii CSM, Parchetul general, DNA, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi concluzia a fost că propunerile iniţiale din proiectul de act normativ „ar fi putut să genereze disfuncţionalităţi majore în activitatea întregului sistem de justiţie”. Ea a adăugat că a oferit asigurări tuturor părţilor implicate că va exista o analiză nuanţată legată de măsurile care vor fi stipulate în această ordonanţă care vizează magistraţii şi sistemul de justiţie.
„Vreau să vă dau câteva informaţii punctuale. M-am simţit extraordinar de bine într-un sistem judiciar care este performant. Aici la Arad avem provocări mai puţine şi realizări mai multe. Faţă de multe alte judeţe din România, însă ministrul Justiţiei dacă vrea să afle problemele şi vrea să afle realizările e obligat să meargă în teren. Poate lumea nu e obişnuită cu genul acesta de deplasare de la nivelul Justiţiei. Este al şaselea judeţ în care ajung, în scurt timp. Aradul este un judeţ unde instanţele, parchetele şi avocaţii au găsit soluţii ca să depăşească împreună problemele legate de provocările pe care le-au avut şi să identifice soluţii, astfel încât să avem Justiţia ca pe un serviciu public eficient care să vină în întâmpinarea cetăţenilor”, a afirmat Alina Gorghiu, într-o conferinţă de presă susţinută vineri la Arad.
Ea a mai spus că nu a identificat o problemă de amploare în judeţul Arad în ceea ce priveşte deficitul de personal în sistemul de justiţie, comparativ alte judeţe din ţară.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Vă spun de problemele pe care de obicei le întâmpin că nu le-am identificat aici la amploarea pe care o au în alte judeţe. De exemplu, deficitul de personal este o problemă într-o anumită măsură, însă aici schemele sunt mult mai bine populate ca în alte judeţe. A fost o întrebare legată însă şi vreau să vă spun în premieră reacţia Ministerului Justiţiei. A fost o întrebare constantă a celor de aici, că sunt judecători, procurori sau avocaţi despre modul în care măsurile de echilibrare bugetară, această ordonanţă pe care o vedeţi dezbătută în spaţiul public de câteva zile, ar putea să afecteze domeniul justiţiei şi vreau să fac câteva precizări astăzi, în premieră, la dumneavoastră”, a mai explicat Gorghiu.
Aceasta a precizat că a discutat cu ministrul PNL Marcel Boloş despre ordonanţa privind măsurile de echilibrare bugetară, iar concluzia a fost că este necesară o analiză nuanţată pentru măsurile care vizează sistemul de justiţie, deoarece propunerile iniţiale din proiectul de OUG ar putea genera disfuncţionalităţi majore în funcţionează sistemului judiciar.
„Am transmis opinia mea domnului ministru al Finanţelor. Am şi avut o discuţie cu ministrul Finanţelor Marcel Boloş pe concluziile pe care noi le-am sintetizat ca urmare a discuţiilor pe care noi le-am avut în tot acest răstimp cu Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetul general, DNA şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi am ajuns, împreună cu ministrul Finanţelor, la concluzia că aceste propuneri iniţiale ar fi putut să genereze disfuncţionalităţi majore în activitatea întregului sistem de justiţie. De aceea i-am asigurat pe toţi, ca urmare a acestui dialog constructiv pe care l-am avut, că va exista o analiză nuanţată în ceea ce priveşte măsurile care se vor lua pe sistemul de justiţie. Problema care s-a pus în acest dialog nu a privit sistemul judiciar prin ochii sistemului judiciar, ci beneficiul sau încurcăturile pe care le pot genera din perspectiva justiţiabilului, din perspectiva milioanelor de români care îşi caută dreptatea în instanţele din România, în Parchetele din România”, a completat Gorghiu.
Senatoarea PNL a adăugat că „este foarte important să discutăm despre toate aceste lucruri vorbind despre efectele concrete pe care măsurile le-ar putea avea asupra actului de justiţie şi vreau să vă dau nişte cifre”.
„Ca să nu greşesc am să vi le citesc. La nivelul instanţelor judecătoreşti avem vacante 1.127 de posturi de judecători din totalul de 5.065 de posturi, iar la nivelul Parchetelor din România avem vacante 903 posturi de procurori dintr-un total de 3.040. Per total, la nivelul sistemului judiciar sunt vacante 22,25% din posturile de judecător şi aproximativ 30% din posturile de procuror. Însă, şi aici vine acea virgulă importantă, un număr semnificativ de instanţe şi Parchete din România funcţionează la momentul acesta cu mai puţin de jumătate din personalul aferent schemelor de personal actuale care şi aşa sunt subdimensionate. Posturile vacante actualmente în sistemul de justiţie, vreau să porniţi de la premisa că nu reprezintă un surplus de care instituţiile menţionate s-ar putea dispensa, ci constituie expresia multiplelor crize prin care s-a trecut în acest sistem. Dacă noi am renunţa la aceste posturi vacante, vă dau un exemplu, încărcătura pe fiecare instanţă, pe fiecare Parchet ar fi una mult mai mare şi consecinţele le puteţi imagina fără să facem foarte multă dezbatere pe acest subiect, un termen mult mai mare în care se poate identifica o soluţie în dosar, foarte multe dosare prescrise, fie în fază de urmărire penală, fie în fază de judecată, nemulţumiri pe bandă rulantă din partea cetăţenilor, închiderea unor Parchete sau închiderea unor judecătorii care ar însemna îngrădirea accesului liber la justiţie”, a mai spus ministra Justiţiei.
Aceasta a reinterat faptul că ajustările la acea ordonanţă de urgenţă privind măsurile de echilibrare bugetară trebuie realizate nuanţat şi nu abordate „la nivelul pauşal”.
„Este foarte greu, am tras concluzia şi aici la Arad, pentru un procuror să îşi prioritizeze activităţile fiind unul singur într-un Parchet ce alege? Să facă o cercetare la faţa locului la un omor sau să organizeze un flagrant la o infracţiune de corupţie sau să susţină în faţa unui magistrat, de exemplu, o propunere de arestare. Toate întâmplându-se probabil de multe ori în acelaşi timp. Avem însă înţelegere să facem ajustările nuanţat şi nu o abordare nefirească la nivelul pauşal”, a conchis Gorghiu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.