Trei persoane au fost trimise în judecată în două dosare care au fost instrumentate de autorităţile judiciare din judeţul Giurgiu. Unul dintre inculpaţi a pretins că este ofiţer al Direcţiei Generale de Protecţie Internă din cadrul MAI şi a cerut bani de la o persoană, afirmând că are influenţă asupra ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Giurgiu.
”Ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Giurgiu au finalizat cercetările, iar procurorul competent din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu a întocmit două rechizitorii prin care a dispus trimiterea în judecată a trei persoane (o persoană, în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi conducerea unui autovehicul fără permis de conducere şi două persoane, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită)”, a transmis, luni, DGA.
Sursa citată a precizt că, la data de 15.03.2022, inculpatul a pretins suma de 1000 de euro şi a primit suma de 5.000 de lei de la o persoană, afirmând că are influenţă asupra ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Giurgiu, care instrumentau un dosar penal, în care se efectuau cercetări in rem cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu, pentru a-l exonera pe acesta de o eventuală răspundere penală.
Din datele de anchetă a mai rezultat faptul că bărbatul şi-a atribuit calitatea de ofiţer al Direcţiei Generale de Protecţie Internă din cadrul MAI, calitate în care ar avea relaţii de colaborare cu funcţionari ai mai multor instituţii, inclusiv Ministerul Afacerilor Interne, la percheziţia amănunţită efectuată cu ocazia prinderii în flagrant, fiind identificate obiecte şi însemne care aveau rolul de a crea aparenţa calităţii oficiale pretinse.
”La data de 16.03.2022, ofiţerii D.G.A. – S.J.A. Giurgiu, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalului Giurgiu, au organizat prinderea flagrant a incupatului, imediat după primirea sumei de 5.000 lei, de la martorul denunţător”, a mai transmis DGA.
Sursa citată a precizat că, prin extinderea cercetărilor, s-a mai stabilit că inculpatul în cauză a condus pe drumurile publice, în mod repetat, două autoturisme, în timp ce avea permisul de conducere anulat.
”Totodată, în ziua de 31.07.2021, şeful unui post de poliţie din cadrul I.P.J. Giurgiu a formulat un denunţ la D.G.A. –S.J.A. Giurgiu, prin care a sesizat faptul că în aceeaşi zi, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, două persoane i-au oferit o sumă bani, cu titlu de mită”, se mai arată în comunicat.
În urma cercetărilor efectuate s-a reţinut că poliţistul, aflat în serviciul de patrulare, a oprit pentru control două autoutilitare conduse de două persoane, care transportau material feros, pentru care nu deţineau documente de provenienţă, context în care aceştia i-au oferit o sumă de bani pentru a nu dispune măsurile legale ce se impuneau (constatarea şi sancţionarea contravenţiei, reţinerea plăcuţelor cu numerele de înmatriculare ale autoutilitarei şi confiscarea mijloacelor de transport).
Autorităţile anunţă că activitatea infracţională a celor doi inculpaţi a fost înregistrată audio-video cu dispozitivul de tip BodyCam, pe care poliţistul îl purta, conform dispoziţiilor legale, în momentul interacţiunii cu cele două persoane.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.