Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, care execută pedeapsa de trei ani de închisoare primită în dosarul "Microsoft”, rămâne în penitenciar , a decis luni Tribunalul Ilfov, care i-a respins cererea de eliberare condiţionată. Decizia instanţei este definitivă.
Magistraţii Tribunalului Ilfov au admis contestaţia formulată de DNA, desfiinţând sentinţa Judecătoriei Sectorului 4, de eliberare condiţionată a fostului ministru Gabriel Sandu.
"Respinge ca nefondată propunerea de liberare condiţionată a condamnatului Sandu Gabriel, în prezent deţinut în cadrul Penitenciarului Jilava", este decizia Tribunalului Ilfov.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Magistraţii au decis că fostul ministru al Comunicaţiilor poate depune o nouă cerere de eliberare condiţionată în decembrie 2018.
Decizia Tribunalului Ilfov este definitivă.
Judecătoria Sectorului 4 a admis în 1 noiembrie liberarea condiţionată a lui Sandu, însă procurorii DNA au contestat decizia.
El a cerut eliberarea condiţionată, susţinând că merită să fie pus în libertate pentru că a încercat să se "îndrepte" în penitenciar. El a invocat că a muncit în penitenciar şi că, prin urmare, a obţinut o scădere a numărului de zile de pedeapsă, dar a invocat şi legea recursului compensatoriu, intrată recent în vigoare.
Gabriel Sandu le-a spus atunci magistraţilor că a încercat să se îndrepte în penitenciar şi că vrea să fie alături de familia sa. El a mai spus că beneficiază de o scădere de aproape două luni din pedeapsă pentru că a muncit în penitenciar şi a invocat şi legea recursului compensatoriu, care a intrat în vigoare în 19 octombrie şi care prevede că pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare fiecare deţinut va beneficia de şase zile considerate efectuate.
Procurorul de şedinţă a cerut magistraţilor menţinerea în penitenciar a fostului ministru, cerând instanţei stabilirea unui termen de 10 luni după care Gabriel Sandu să poată face o nouă eliberare condiţionată.
Gabriel Sandu - ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010 - este încarcerat la Penitenciarul Jilava.
Nicolae Dumitru şi Dorin Cocoş, condamnaţi şi ei în dosarul Microsoft, au fost eliberaţi condiţionat în 15 septembrie, respectiv în 3 octombrie.
În octombrie 2016, instanţa supremă a majorat pedepsele celor patru inculpaţi din dosarul "Microsoft” şi a dispus confiscarea de la aceştia a aproximativ 16 milioane de euro şi peste două milioane de dolari. Fostul primar Gheorghe Ştefan a primit pedeapsa cea mai grea, de şase ani de închisoare, majorată de la trei ani, fostul ministru Gabriel Sandu a fost condamnat la trei ani, cu un an mai mult decât dispusese instanţa de fond, Dorin Cocoş a primit doi ani şi patru luni, la fel ca şi Nicolae Dumitru, care în fond fusese condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.
Judecarea dosarului "Microsoft" a început în 24 martie 2015 şi s-a încheiat luni 3 octombrie 2016, fiind vizat modul în care au fost atribuite licenţe Microsoft timp de zece ani.
Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit nouă milioane de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor.
Procurorii au arătat, în rechizitoriu, că Dorin Cocoş a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.
În luna septembrie, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu a fost trimis în judecată alături de fostul director al Microsoft România Călin Tatomir şi de oamenii de afaceri Claudiu Florică şi Dinu Pescariu în dosarul "Microsoft 2", privind vânzarea de licenţe Microsft, în care prejudiciul depăşeşte 51 de milioane de euro.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.