Fundaţia Romani Criss spune că CEDO a condamnat statul român la plata unei despăgubiri de 25.000 de euro în cazul unei adolescente în vârstă de 15 ani, care a fost împuşcată de un poliţist, în 2005, iar rănile suferite i-au pus viaţa în pericol.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Fundaţia Romani Criss a transmis un comunicat prin care anunţă că marţi Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat statul român în cazul Andreea Marusia Dumitru şi l-a obligat la plata unei despăgubiri către victimă în valoare de 25.000 de euro. 
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Fundaţia Romani Criss apreciază această decizie ca fiind deosebit de importantă întrucât constituie o recunoaştere a injustiţiilor şi a suferinţelor prin care Andreea a trecut şi, totodată, decizia aduce la lumină utilizarea abuzivă a armamentului din dotare de către poliţie, pregătirea slabă a intervenţiilor potenţial letale de către conducerea poliţiei (în sensul că nu se are în vedere folosirea la minimum a forţei letale şi protejarea vieţilor omeneşti), precum şi modul defectuos şi părtinitor în care autorităţile române, în special parchetul, au investigat acest caz”, se arată în comunicat. 
 
Potrivit sursei citate, în 8 noiembrie 2005, Andreea şi mama ei se îndreptau spre casă după ce făcuseră o vizită unei rude în zona Chitila din Bucureşti, iar pe drum au traversat Gara CFR Marfă şi un vagon de tren staţionat pe linie. După ce mama sa a coborât, în timp ce se afla pe scările vagonului, Andreea, în vârstă de 15 ani, a fost împuşcată în abdomen de un poliţist de la mai puţin de 9 metri. Fata a fost tranportată la spital. 
 
"Conform documentaţiei medicale, aceasta a suferit o rană de circa 30 cm2, hemoragie masivă internă şi externă, ruptura de diafragmă şi multiple fracturi ale coastelor. A fost operată de urgenţă, iar medicii au scos din corpul său zece gloanţe de cauciuc şi un înveliş al unui glonţ. De asemenea, Andreei i s-a făcut rezecţie parţială a ficatului, în urma căreia a rămas cu o dizabilitate permanentă. A fost internată 30 zile în spital şi a avut nevoie de un număr total de 55 de zile de îngrijire medicală. Rapoartele medicale au concluzionat că rănile i-au pus în pericol viaţa”, a mai precizat Fundaţia Romani Criss. 
 
Aceasta mai spune că autorităţile au început o investigaţie împotriva adolescentei pentru furt de fier vechi şi intrarea ilegală în zona feroviară restricţionată, plângere casată în 2012, dar nu au început nicio investigaţie legată de împuşcarea acestei până în 1 august 2006, când Andreea a depus o plângere penală. 
 
În comunicat se mai precizează că hainele cu care fusese îmbracată fata şi gloanţele extrase au dispărut, iar doctorii au declarat în cadrul investigaţiei că le-au predat politiştilor, iar aceştia au spus că nu îşi amintesc să le fi luat. 
 
Procedurile derulate în faţa instanţelor de judecată din România au durat nouă ani si trei luni (din 8 noiembrie 2005 până în 25 februarie 2015), CEDO apreciind că durata a fost excesivă, mai spune sursa citată.
 
"Cu privire la derularea evenimentelor, Curtea a arătat că nu a existat o pregătire sau o evaluare a riscurilor înainte de derularea intervenţiei poliţiei şi a concluzionat că autorităţile române nu au făcut tot ce era de aşteptat în mod rezonabil pentru a reduce la minimum folosirea forţei letale şi pierderea de vieţi omeneşti. Totodată, CEDO a arătat că afirmaţiile poliţistului care a împuşcat-o pe Andreea cum că nu ar fi văzut-o pe victimă atunci când a tras au fost contrazise atât de aprecierile rapoartelor medico-legale cât şi de declaraţia martorului sub acoperire, din care a rezultat faptul că trăgătorul şi victima se aflau, mai mult sau mai puţin, faţă în faţă. Concluzia Curţii Europene a Drepturilor Omului a fost că autorităţile române nu au căutat cu adevărat să afle ce s-a întâmplat cu exactitate în acest caz referitor la intervenţia poliţiei din data de 8 noiembrie 2005”, se arată în încheierea comunicatului. 
 
Reclamanta este de etnie romă şi a fost reprezentantă în faţa CEDO de Fundatia Romani Criss.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.