Un fost angajat al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, acuzat de corupere sexuală a minorilor, a fost achitat, vineri, de Judecătoria Constanţa. Alte două persoane din acest dosar au fost condamnate la trei ani, respectiv patru ani de închisoare cu executare, pentru şantaj şi influenţarea declaraţiilor martorilor.
Judecătoria Constanţa a decis, vineri, achitarea lui Andrei Eduard Crăciun, judecat pentru coruperea sexuală a minorilor, în formă continuată, considerând că nu există probe că el a săvârşit infracţiunea.
Alte două persoane judecate în acest dosar, Dorel Constantin Manea şi Nicu Petrechiuţă, au primit patru ani de închisoare, respectiv trei ani de închisoare, primul pentru influenţare a declaraţiilor, iar al doilea, pentru influenţarea declaraţiilor şi şantaj. Ambele pedepse sunt cu executare.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Potrivit anchetatorilor, în 1 octombrie 2016, Constantin Dorel Manea, aflat în arest la domiciliu, fiind cercetat într-un dosar pentru loviri şi alte violenţe, a înregistrat un denunţ la Poliţia municipiului Constanţa, precizând că Andrei Eduard Crăciun, educator în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, a invitat în mod repetat la domiciliul său trei minori, toţi instituţionalizaţi la Centrul de Plasament Micul Rotterdam din Constanţa, în scopul întreţinerii de raporturi sexuale orale cu aceştia.
Dorel Constantin Manea a precizat, în denunţul său, că doreşte să beneficieze de prevederile articolului 19 din Legea 682/2002, care prevede reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege.
Poliţiştii au început cercetările în acest caz şi au stabilit că Dorel Constantin Manea ştia că Andrei Eduard Crăciun a desfăşurat activităţi ce puteau fi încadrate doar la infracţiunea de corupere sexuală a minorilor, iar cu sprijinul lui Nicu Petrechiuţă, un prieten comun, a încercat să determine victimele să declare în mod mincinos în faţa anchetatorilor o situaţie mult mai gravă faţă de cea reală, astfel încât presupusele fapte comise de Andrei Eduard Crăciun să fie încadrate juridic ca infracţiuni de trafic de minori, trafic de persoane şi act sexual cu un minor, iar Dorel Constantin Manea să beneficieze de reducerea pedepsei.
De asemenea, oamenii legii au stabilit că în perioadele iunie - iulie 2015 şi februarie - noiembrie 2016, Nicu Petrechiuţă şi un adolescent de 17 ani l-au constrâns pe Andrei Eduard Crăciun să le ofere diverse bunuri şi sume de bani pentru a nu da în vileag activităţile de natură sexuală desfăşurate de acesta în perioada 2011 - 2016.
Potrivit reprezentanţilor DGASPC Constanţa, Dorel Constantin Manea, Nicu Petrechiuţă şi Andrei Eduard Crăciun au crescut în cadrul centrelor de plasament, iar la împlinirea vârstei de 18 ani primii doi au plecat din sistem, iar cel de-al treilea a rămas. Andrei Eduard Crăciun a absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii Ovidius, apoi a urmat un masterat în Psihologie Sportivă, el rămânând în sistem pentru a fi educator la Adăpostul de Zi şi de Noapte.
După ce bărbatul a fost reţinut şi acuzat de corupere sexuală a minorilor, conducerea DGASPC a decis suspendarea contractului de muncă pentru Andrei Eduard Crăciun. De asemenea, reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului spun că nu au existat suspiciuni că Andrei Eduard Crăciun ar avea un comportament nepotrivit, el fiind prezentat în mai multe materiale din mass-media ca un exemplu de reuşită după ce a crescut în sistemul instituţionalizat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.