Magistraţi, funcţionari în Ministerul Justiţiei sau persoane cu funcţii de conducere în Administraţia Naţională a Penitenciarelor se află pe lista persoanelor care au intrat în arhipa SIPA. Între ei este şi Florin Teodor Andronache, fost consilier al ministrului Robert Cazanciuc, care menţiona că este ofiţer SRI, într-o declaraţie de avere din 2013, an în care a intrat şi în arhivă.
Cine sunt persoanele din lista publicată joi dimineaţă de Ministerul Justiţiei:
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Marius Iosif - avocat, fost judecător şi fost director general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor în perioada septembrie 2007- mai 2008. El a fost schimbat din funcţia de şef a ANP de către ministrul de atunci al Justiţiei Cătălin Predoiu, care i-a reproşat "lipsa de comunicare şi lipsa de tact” şi a invocat şi faptul că legea prevede organizarea unui concurs pentru ocuparea acelui post, Marius Iosif ocupând funcţia prin detaşare.
Vasilica Bură - fost judecător la Tribunalul Bucureşti, detaşată la Ministerul Justiţiei la nivelul anului 2007. În prezent, este notar public.
Iulia Laura Scântei - notar public, fost director de cabinet al ministrului Justiţiei Tudor Chiuariu. Este la primul mandat de senator PNL, fiind şi vicepreşedinte al Senatului.
Dănuţ-Marian Mânzală - funcţionar al Ministerului Justiţiei, personal asimilat judecătorilor şi procurorilor, fost consilier la Institutul Naţional de Criminologie.
Nicolae Tiliban - funcţionar în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
Doina Armean – procuror detaşat la Ministerul Justiţiei, directorul general al Direcţiei Resurse Umane şi Relaţia cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Horia Georgescu - în 2008 consilier al ministrului Justiţiei Cătălin Predoiu, fost director al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) în perioada aprilie 2012-martie 2015. El a fost membru al comisiei SIPA.
Tiberiu Ungureanu - fost şef al Direcţiei pentru Prevenirea Criminalităţii în Mediul Penitenciar.
Popescu Marian Cornel – comisar şef, directorul Direcţiei Prevenirea Criminalităţii şi Terorismului (D.P.C.T.) din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
Valentin Ignuţă – subcomisar de penitenciare
Monica Boboc - magistrat asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, detaşat la Ministerul Justiţiei director adjunct în Direcţia de Resurse Umane.
Florin Teodor Andronache, fost consilier al ministrului Robert Cazanciuc. În declaraţia de avere din august 2013, el menţiona că a încasat venituri de la Serviciul Român de Informaţii, în calitate de "ofiţer", iar în declaraţia de avere din ianuarie 2014 a indicat “UM 0735 Ploieşti”, care aparţine SRI.
Marius Ştef - comisar şef de penitenciare. În 2015, a fost schimbat din funcţia de director al Direcţiei Prevenirea Criminalităţii şi Terorismului (DPCT) din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, prin ordinul ministrului Justiţei, din cauza managementului defectuos.
Despre alte persoane - Eugen Mihai Fântână, Andreea Istrati, Constantin Căruntu, Ungur Florian şi Iulian Spînu - nu există date disponibile.
Ministerul Justiţiei a publicat joi lista persoanelor care au accesat arhiva SIPA. Ministerul precizează că din documentele pe care le deţine nu rezultă activităţile desfăşurate în 2006 şi anunţă că va face publice şi rapoartele din 2008, care consemnau nereguli privind "evidenţa, păstrarea, procesarea, multiplicarea şi distrugerea informaţiilor secrete de stat", precum şi procesele verbale ale comisiilor a căror activitate a vizat arhiva SIPA.
Arhiva SIPA a fost desfiinţată în 2006.
După desfiinţarea arhivei, un număr de 22 de „vizite” au fost consemnate în 22 procese verbale întocmite „cu ocazia sigilării/desigilării spaţiilor în care a fost depozitată arhiva”. Cele 22 procese verbale consemnează data vizitei, Ordinul ministrului justiţiei prin care a fost permis accesul în arhivă, componenţa comisiei, semnătura membrilor comisiei, precum şi menţiunea „după verificarea şi inspectarea stării documentelor în vederea desfăşurării pe viitor a lucrărilor comisiei s-a procedat la sigilarea ferestrelor, resigilarea uşilor celor două camere precum şi a uşii de acces la acestea”, indicându-se şi numărul sigiliului folosit.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.