Curtea Constituţională a respins ca neîntemeiată, miercuri, cu majoritate de voturi, obiecţia formulată de Avocatul Poporului şi a constatat că Legea privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 18/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi pentru modificarea unor acte normative în domeniul sănătăţii, precum şi pentru abrogarea art. 4 din Legea nr. 584/2002 privind măsurile de prevenire a răspândirii maladiei SIDA în Romania şi de protecţie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA este constituţională în raport cu criticile formulate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„În esenţă, Curtea a statuat că problema de drept ridicată de autorul obiecţiei de neconstituţionalitate este una de corelare a actelor normative între ele, iar reglementarea criticată nu ridică probleme de constituţionalitate cu privire la încălcarea principiilor legalităţii şi securităţii juridice sau a dreptului la ocrotirea sănătăţii”, arată comunicatul de presă al CCR.

Totodată, „Curtea nu a reţinut încălcarea art. 108 alin. (3) din Constituţie, deoarece abrogarea dispoziţiilor art. 4 din Legea nr. 584/2002 prin Ordonanţa Guvernului nr. 18/2021, fiind o abrogare parţială, este asimilată modificării actului normativ. Or, Legea nr. 195/2021 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, în temeiul căreia a fost adoptată Ordonanţa Guvernului nr.18/2021, prevede expressis verbis că Guvernul este abilitat să modifice „acte normative, cu putere de lege, în domeniul sănătăţii”.

Decizia Curţii este definitivă şi general obligatorie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.