Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat, miercuri, că îşi menţine decizia de a-l propune pe Bogdan Licu pentru funcţia de prim adjunct al procurorului general, în ciuda avizului negativ de la Consiliul Superior al Magistraturii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministerul Justiţiei a transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, că a luat act de avizele emise de către CSM cu privire la propunerile avansate de către ministrul Cătălin Predoiu de numire a unor procurori de rang înalt.

”Ministrul Justiţiei îşi menţine propunerile efectuate, în persoana domnului procuror Bogdan Dimitrie Licu, doamnei procuror Maria Magdalena Militaru, doamnei procuror Mădălina Scarlat şi doamnei procuror Oana Daniela Pâţu pentru motivele indicate în propunerile formulate la data de 03.02.2020”, se arată în comunicat.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Potrivit documentului, decizia ste menţinută având în vedere următoarele motive:

”1. Candidatul propus pentru funcţia de Prim Adjunct al Procurorului General al P.Î.C.C.J are o experienţă profesională îndelungată şi o competenţă managerială demonstrată şi recunoscută în Ministerul Public, în raport cu parcursul său profesional, acesta îndeplinind în contexte dificile şi cu rezultate bune o serie de funcţii de conducere în fruntea unor structuri diverse ale Ministerului Public.
Proiectul susţinut în faţa ministrului Justiţiei, a comisiei de interviu de la Ministerul Justiţiei şi a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii relevă cunoaştere în domeniul funcţiei pentru care candidează, o capacitate sporită de identificare a vulnerabilităţilor, riscurilor şi ameninţărilor asociate diversificării fenomenului infracţional şi necesităţii intensificării luptei împotriva corupţiei.

Aptitudinile de comunicare şi abilităţile de antrenare a colectivului în îndeplinirea obiectivelor strategice împotriva criminalităţii sunt evidente şi rezultă din planul managerial al candidatului şi documentaţia ataşată acestuia.

Relevant pentru desemnarea domnului procuror este modul în care acesta a înţeles să mobilizeze colectivul de procurori pentru soluţionarea dosarelor vechi, context în care atitudinea candidatului, în raport cu dosarele istorice ale Ministerului Public, a fost exemplară (a se vedea modul de gestionare a informaţiilor, de natură a satisface interesul public faţă de ”dosarul Revoluţiei”).

2. Candidaţii propuşi pentru funcţia de Adjunct al Procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru funcţia de Adjunct al Procurorului Şef al DNA şi pentru funcţia de Adjunct al Procurorului Şef al DIICOT au dovedit competenţă şi experienţă profesională, capacitate de planificare şi organizare, abilităţi de comunicare intra şi interinstituţionale, capacităţi de identificare a vulnerabilităţilor şi riscurilor la nivelul structurilor de Parchet pentru care au candidat, precum şi a cauzelor acestora, conturând clar şi neechivoc modul de remediere a acestora prin propuneri de soluţii viabile, atât din perspectiva nivelului resurselor umane şi a materialelor alocate, cât şi din perspectiva exigenţelor îndeplinirii atribuţiilor concrete, în contextul necesităţii intensificării luptei împotriva corupţiei, a crimei organizate şi a consecinţelor acestor fenomene, a dimensiunii transfrontaliere.

3. Angajamentul asumat de toţi candidaţii pentru îndeplinirea programelor de reformă a sistemului judiciar, a strategiei anticorupţie a fost remarcabil, ca şi nivelul de responsabilitate, independenţă şi integritate al candidaţilor, determinat prin evaluarea de către comisia de selecţie a răspunsurilor la întrebările centrate pe aceste aspecte.

În egală măsură, proiectele de management ale acestor candidaţi sunt adecvate şi valoroase, fiind apreciate, în mod deosebit, şi de către specialiştii în management şi comunicare din cadrul comisiei de interviu de la Ministerul Justiţiei.

”Faţă de toate cele de mai sus, având în vedere atât prevederile articolului 54 din Legea nr.303/2004, cât şi considerentele Deciziei Curţii Constituţionale a României nr.358/2018, ministrul Justiţiei îşi menţine deciziile luate la data de 03.02.2020 de propunere a procurorilor sus menţionaţi pentru funcţiile mai sus precizate”, se mai arată în comunicat.

Procurorul Bogdan Licu a primit, în 2 martie, aviz negativ din partea Secţiei pentru procurori a CSM pentru funcţia de prim adjunct al procurorului general al PICCJ.

Celelalte propuneri aufost avizate pozitiv, avizele fiind trimise Administraţiei Prezidenţiale în data de 10 martie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.