Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Bogdan Despescu a informat, joi, că opt jandarmi şi trei poliţişti ar fi avut încheiate contracte cu companii de securitate care au activat în Republica Democrată Congo. Verificările dispuse la nivelul structurilor din MAI continuă, iar la finalul acestora vor fi luate măsurile care se impun.
„Nu avem un rezultat final la acest moment, rezultatele sunt în dinamică şi pentru noi sunt foarte importante, fiindcă, în funcţie de constatări, se dispun anumite măsuri legale, şi vorbim aici de anumite situaţii care vin în zona de răspundere penală, şi de aceea în asemenea situaţii noi vom face sesizări. Am şi făcut asemenea sesizări către organele de parchet”, a declarat Bogdan Despescu.
Despescu a confirmat, joi, că de la nivelul structurilor MAI au fost făcute trei sesizări cu privire la trei cadre care, în afara serviciului, în timpul liber, în concediu, au desfăşurat asemenea activităţi.
„Sunt în documentare alte opt cadre. Cele 11 cadre provin din Jandarmeria Română şi Poliţia Română. La finalul acestei activităţi de verificare, în funcţie de constatări, cu siguranţă vor fi dispuse, dacă se impun, şi alte sesizări, dacă nu, şi alte măsuri interne. Sunt opt jandarmi şi trei poliţişti', a precizat Bogdan Despescu.
Secretarul de stat a menţionat, întrebat despre acest lucru, că unii dintre aceştia aveau acces la informaţii clasificate, fără a da mai multe detalii.Cu o zi în urmă, Ministerul Apărării Naţionale a informat că şapte militari activi - doi subofiţeri şi cinci soldaţi profesionişti - au lucrat în Congo, în mod nejustificat, pe timpul concediului de creştere a copilului în vârstă de până la doi ani, în intervalul 2023 – începutul anului 2025, ca angajaţi temporar în companii de securitate.
Militarii au încălcat astfel mai multe prevederi legale şi normative, printre care părăsirea teritoriului naţional fără aprobare. În cazul unuia dintre cei şapte militari, a fost sesizat deja Parchetul Militar. De asemenea, MApN a informat că nu au fost identificaţi militari activi aflaţi în concediu fără plată care să fi avut activităţi în Congo. Potrivit sursei citate, 466 de rezervişti au avut contracte cu companii care au activat în Congo.
Conform legii, militarii nu aveau voie să plece ca mercenari în ţări străine, în condiţiile în care erau cadre active.
Verificările de la MApN au fost dispuse de către ministrul Angel Tîlvăr la MApN în luna februarie, după ce presa a relatat că militari români ar fi fost implicaţi ca mercenari în operaţiunile militare private din Republica Democratică Congo. Controlul a avut loc după izbucnirea scandalului în care a fost implicat mercenarul Horaţiu Potra, pe numele căruia a fost emis un mandat de arestare în lipsă pentru că ar fi încercat să destabilizeze statul român şi ordinea constituţională în favorarea lui Călin Georgescu, fostul candidat indepedendent la alegerile prezidenţiale de anul trecut.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.