Aproximativ 40 de procurori şi judecători au protestat, luni seara, în faţa sediului Judecătoriei Constanţa, solicitând abrogarea OUG 7. Ei sunt nemulţumiţi de faptul că secţia de investigare a magistraţilor are probleme de neconstituţionalitate deoarece şeful acesteia este numit de plenul Consiliului Superior al Magistraturii, din care fac parte şi două persoane numite politic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Procurori de la toate parchetele şi judecători de la toate instanţele din Constanţa au protestat, luni seara, pe scările din faţa Judecătoriei Constanţa. Ei aveau în mâini foi pe care era scris jurământul magistraţilor, manifestarea desfăşurându-se în tăcere.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, Sadâc Zafer, a declarat că fiecare cetăţean are dreptul să îşi exprime nemulţumirea dacă anumite lucruri i se par incorecte.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Fiecare cetăţean are dreptul să îşi exprime nemulţumirea în legătură cu anumite lucruri care i se par incorecte. Nouă, ca magistraţi, ni se pare incorect modul în care a fost adoptată acea modificare a legilor justiţiei, în sensul că s-a făcut fără o cooperare loială cu celelalte puteri ale statului şi fără transparenţă, fără consultarea prealabilă a Consiliului Superior al Magistraturii, aşa încât, cred, nimeni din această ţară nu poate fi oprit să protesteze şi să arate nemulţumirea în legătură cu orice", a spus Sadâc Zafer.

El a afirmat că prin aceste proteste magistraţii doresc să convingă decidenţii politici să renunţe la modificările aduse OUG 7 deoarece acestea contravin principiilor constituţionale şi recomandărilor organismelor europene. 

"Sperăm prin aceste proteste să convingem decidenţii politici să renunţe la modificările intempestive şi netransparente ale OUG 7/2019, chiar aşa cum au fost ele modificate, întrucât contravin principiilor constituţionale, contravin recomandărilor care ne-au fost făcute nouă de către organismele europene, respectiv Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia, GRECO în legătură cu modificările legislative făcute prin ordonanţe de urgenţă", a explicat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.

La rândul său, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, Viorel-Gabriel Teliceanu, a afirmat că modificările care au fost aduse la OUG 7 nu sunt suficiente, magistraţii dorind abrogarea ordonanţei, cu excepţia referirilor la admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii.

"Modificările aduse la OUG 7 nu sunt suficiente, încă discutăm de această secţie specială care în continuare are probleme de neconstituţionalitate şi mă refer la modul de alegere a procurorilor, fie că vorbim de cei cu funcţie de execuţie, fie că vorbim de cei de conducere. Nu uitaţi că şeful acestei secţii este numit de plenul CSM, iar din plen fac parte persoane numite de Senatul României, persoane numite prin vot eminamente politic şi atunci ce discutăm despre depolitizarea Justiţiei. Solicităm abrogarea OUG 7, cu acea excepţie de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii. Vom continua să protestăm până când cei care sunt în măsură să ia astfel de decizii vor înţelege că nu protestăm nici pentru bani, nici pentru alte interese personale", a explicat Viorel-Gabriel Teliceanu.

Judecătorul Adrian Oprea de la Tribunalul Constanţa a afirmat că magistraţii reprezintă singura categorie profesională care are organe proprii de anchetă.

"Trebuie subliniat că suntem singura categorie profesională care la acest moment «beneficiem» de organe de anchetă proprii. Trebuie subliniat că aceste organe de anchetă nu sunt organizate pentru cercetarea faptelor, ci a persoanelor. Magistraţii care au greşit au răspuns penal, contravenţional, civil, după caz, deci întotdeauna magistraţii au răspuns. Problema actuală este că aceste organe de anchetă s-au făcut pentru singura categorie a magistraţilor, nu există alţi demnitari care să beneficieze de acelaşi regim. Eu aş propune atunci celor care s-au gândit la anchetarea magistraţilor să facă o secţie specială pentru cercetarea celorlalţi demnitari, începând cu Avocatul Poporului şi toate celelalte funcţii şi demnităţi publice consacrate de Constituţie şi de lege", a precizat judecătorul Adrian Oprea.

Protestul magistraţilor constănţeni s-a încheiat după o jumătate de oră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.