Ministrul Justiţiei Alina Gorghiu a declarat, duminică la Câmpulung Muscel, că recuperarea prejudiciilor provenite din infracţiuni devine o prioritate a sistemului judiciar din România. Ea a adăugat că va avea o discuţie, la începutul lunii septembrie, cu procurorul general, conducerea CSM, preşedintele ÎCCJ, procurorul-şef al DNA în care principala temă va fi implementarea strategiei de recuperare a creanţelor provenite din infracţiuni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Suntem în dezvoltarea unei aplicaţii pe care Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate - ANABI o gestionează, o aplicaţie care înseamnă o bază de date amplă, în care se vor înscrie şi instanţe şi parchete şi instituţii şi vom putea să eficientizăm recuperarea acestor creanţe. Cred că mesajul cel mai important este acesta: de astăzi, privind înspre viitor, recuperarea prejudiciilo provenite din infracţiuni devine prioritate a noastră, ca sistem”, a afirmat Alina Gorghiu, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL Argeş.

Ministrul Justiţiei a mai precizat că va discuta, în luna septembrie, cu procurorul-şef al DNA, preşedintele ÎCCJ, conducerea CSM i procurorul general despre implentarea strategiei privind recuperarea prejudiciilor provenite din infracţiuni.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Atunci când o persoană, indiferent cum o cheamă, săvârşeşte o infracţiune, statul român cheltuieşte cu acea persoană, cu etapa de urmărire penală, cu judecata acelei persoane, cheltuieşte bani şi cu executarea pedepsei în sistemul penitenciar din România, cu probaţiunea. Însă, din păcate, este adevărat că de multe ori România pune în centrul strategiei sale condamnarea persoanei respective, tragerea sa la răspundere penală, dar nu pune întotdeauna accentul şi pe recuperarea prejudiciului”, a mai explicat Gorghiu.

Ea a adăugat că a discutat, ca ministru al Justiţiei, cu magistraţii şi le-a cerut tuturor „să punem pe acelaşi loc şi tragerea la răspunderea penală şi recuperarea prejudiciului, pentru că vorbim de sume mari de bani care provin din infracţiuni, pe care statul român, din păcate, nu-i vede”.

Alina Gorghiu a anunţat, vineri la Brăila, că o aplicaţie dezvoltată de către Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), în parteneriat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), numită ROARMIS care înseamnă Registrul integrat de evidentă a creanţelor provenite din infracţiuni va fi operaţională de anul acesta.

„În România de-a lungul anilor a fost doar un singur deziderat recuperarea prejudiciului şi s-a dispus condamnarea persoanelor respective la pedeapsa cu închisoarea. Sigur am populat închisorile cu persoane condamnate de către instanţe, dar recuperarea prejudiciului a lăsat de dorit”, a explicat ministrul Justiţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.