Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat marţi despre activitatea agenţiei pentru recuperarea prejudiciilor, ANABI, că s-au confiscat mai multe sume de bani şi mai multe bunuri şi imobile în ultima perioadă, dar că în opinia ei colaborarea cu Ministerul Finanţelor poate să fie mult mai bună la acest capitol.
Alina Gorghiu a fost întrebată despre agenţia pentru recuperarea prejudiciilor, cum colaborează cu Ministerul de Finanţe, dacă au crescut încasările, şi dacă au fost grăbite procedurile.
”Chiar acum o lună de zile, ca urmare a modificării legislaţiei din 2022, a fost o hotărâre de Guvern care a trecut uşor neobservată, dar care mie îmi dă dreptul să fiu optimistă cu privire la recuperarea prejudiciilor. Este vorba de un imobil din Bacău care a fost confiscat şi care a fost pus la dispoziţia statului pentru scopuri sociale. Va fi un aşezământ de bătrâni în acel imobil confiscat de statul român de la Bacău. Mi-e greu să îmi aduc aminte numele comunei, dar vă pot pune la dispoziţie hotărârea de guvern”, a spus Alina Gorghiu.
Ministrul Justiţiei a precizat că ANABIa are o activitate susţinută, mai ales că din 2022 s-a îmbunătăţit legislaţia, astfel încât să se poată face mult mai rapid procedurile.
”Punem pe acelaşi loc, nu doar pedepsirea cu închisoare a infractorilor, ci ne dorim, în acelaşi timp, în egală măsură, să recuperăm prejudiciul şi produsul infracţional. Pentru statul român e esenţial să dăm acest semnal, am început să îl dăm. Colaborarea cu Ministerul Finanţelor poate să fie mult mai bună la acest capitol. S-au confiscat, într-adevăr, mai multe sume de bani şi mai multe bunuri şi imobile în ultima perioadă, dar, repet, procesul poate fi îmbunătăţit”, a spus Gorghiu.
Ea a precizat că ceea ce au reuşit să facp cu ANABI, cu bani europeni şi cu specialişti foarte pricepuţi a fost ca la sfârşitul anului să dea în funcţiune o aplicaţie numită ROARMIS, o aplicaţie care înseamnă integrarea în acelaşi loc, în aceeaşi bază de date, a tuturor bunurilor care pot fi confiscate, astfel încât, în timp real, cei care sunt implicaţi într-o anchetă, într-un proces, să poată urmări situaţia bunurilor respective, unde se găsesc, dacă există sechestre pe bunurile respective, care e situaţia lor juridică.
”Acest lucru va fi făcut cunoscut tuturor parchetelor din România, instanţelor din România, profesiilor juridice ş.a.m.d. astfel încât, repet, în timp real să ne putem folosi de această aplicaţie, de această bază de date în folosul statului şi în folosul confiscării produsului infracţiunii”, a mai spus Alina Gorghiu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.