Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis Rusiei ”aceeaşi” înfrângere ca a naziştilor, luni, cu ocazia marcării sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial la Kiev, cu o zi înainte de sărbători cu mare pompă şi cu măsuri de securitate sporite la Moscova, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Occidentul marchează capitularea germană la 8 mai, însă Moscova a reţinut întotdeauna data de 9 mai, din cauza diferenţei de fus orar.

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut din înfrângerea naziştilor un element central al identităţii şi naţionalismului ruseşti şi a minimalizat rolul celorlalţi Aliaţi.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

El şi-a plasat mereu invazia Ucrainei în această moştenire, subliniind că şi vecinul său trebuie să fie ”denazificat”.

Însă, luni, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este cel care a promis regimului putinist aceeaşi soartă ca a lui Adolf Hitler.

”Tot răul vechi pe care Rusia modernă îl aduce înapoi va fi învins în acelaşi fel în care a fost învins nazismul”, a subliniat Zelenski într-o alocuţiune difuzată pe reţele de socializare în urma unui nou atac nocturn rus, în care peste 30 de drone explozive au fost doborâte deasupra Kievului, iar doi civili au fost ucişi în regiunile ucainene Odesa şi Zaporijie (siud).

El a anunţat după aceea că Ucraina va marca de-acum sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial ca Occidentul, la 8 mai, şi că va sărbători la 9 Mai Ziua Europei, la fel ca statele membre ale uniunii Europene (UE), la care Kievul aspiră să adere cât mai rapid.

La o zi după acest anunţ, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen urmează să efectueze o vizită la Kiev pentru a reafirma ”susţinerea neclintită a Ucrainei de către UE”, a anunţat un purtător de cuvânt al CE.

TEMERILE MOSCOVEI

Rusia îşi pregăteşte, la rândul său, comemorările de marţi, o defilare militară tradiţională la Kremlin şi un discurs al lui Putin în faţa a mii de militari în Piaţa Roşie.

Însă după 15 luni de înfrângeri pe cânmpul de luptă, sărbătorile din Rusia nu vor avea strălucirea anilor precedenţi.

Mai peste tot în ţară, defilări şi manifestaţii au fost anulate, iar autorităţile au evocat un risc ”terorist” prea mare.

Atacuri pe teritoriul rus, atribuite de către Moscova Kievului s-au multiplicat în ultimele săptămâni, iar o vastă contraofensivă ucraineană pare tot mai iminentă sau eventual este deja în curs.

Cel mai spectaculos, deşi face obiectul multor întrebări, este un atac cu dronă vizând Kremlinul, săptămâna trecută.

Au fost atacate şi instalaţii energetice ruseţti, au fost sabotate linii ferate şi au avut loc multiple tentative de asasinat sau asasinate ale unor personalităţi, ca cel în care a fost rănit sâmbătă scriitorul naţionalist Zahar Prilepin.

Un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a justificat, astfel, anularea unei părţi a sărbătorilor de 9 Mai.

”Când avem de-a face cu un stat sponsor al terortismului, e mai bine să luăm măsuri de prevenţie”, a declarat el.

Rusia a lansat, tot în noaptea de duminciă spre luni, zeci de drone explozive împotriva vecinului său.

Per ansamblu, pagubele sunt limitate, iar cele 35 de drone care au vizat Kievul au fost doborâte, potrivit Administraţiei Militare a capitalei ucrainene.

Însă cinci persoane au fost rănite, iar imobile au fost avariate de fragmente de drone.

CAMPANIA RUSĂ, ÎMPOTMOLITĂ

Un apartament a fost devastat, au constat jurnalişti AFP.

”Ne-a fost foarte frică, pentru că am auzit drone pentru prima oară. Zburau foarte jos. A fost într-adevăr îngrozitor”, declară un locuitor din cartier, Vladislav.

Regiunea Odesa a fost şi ea vizată, iar autorităţile locale au anunţat că o rachetă a distrus un depozit alimentar şi l-a ucis pe paznicul acestuia.

De partea rusă, administraţia peninsulei anexate Crimeea a anunţat că a respins un atac nocturn cu drone ucrainene la Sevatopol, portul de ataş al Flotei ruse la Marea Neagră.

Per ansamblu, campania militară rusă s-a împotmolit de luni de zile, iar armata rusă s-a dovedit incapabilă de câştiguri teritoriale în ofensiva ei de iarnă.

Bahmutul, un oraş ”fortăreaţă” din estul Ucrainei, devastat de confruntări armate de aproape un an, este ultimul simbol al rezistenţei aprige a ucrainenilor.

Această bătălie a expus conflicte în tabăra rusă, iar patronul grupului paramilitar Wagner Evgheni Prigojin a insultat, într-o înregistrare video recentă, înalta ierarhie militară, pe care a ameninţat-o că se va retrage, dar a retractat după ce a obţinut promisiunea că i se va livra mai multă muniţie.

Cu toate acestea, contraofensiva ucraineană, în pofida faptului că este alimentată cu livrări de armament din occident, se anunţă îndelungată şi sângeroasă, după ce ruşii şi-au consolidat poziţiile şi au săpat tranşee atât în sudul, cât şi în estul Ucrainei ocupate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.