Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, sâmbătă, într-un nou discurs, că foametea nu trebuie să fie folosită niciodată ca armă, el vorbind despre “noua politică de genocid a Rusiei”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Oameni indestructibili ai ţării indestructibile!

Astăzi, am organizat primul Summit Internaţional privind Securitatea Alimentară. L-am ţinut la Kiev – împreună cu partenerii noştri. Şi au fost alese în mod special aceste zile, când comemorăm victimele Holodomorului din 1932-1933.

Ucrainenii au trecut prin genocid. Şi astăzi facem tot posibilul şi imposibilul pentru a opri noua politică de genocid a Rusiei. Una nouă – dar similară cu cea care a ucis milioane de oameni în secolul al XX-lea. Şi nu luptăm doar împotriva agresiunii. Pas cu pas, creăm un sistem care va opri agresiunea, va demonta consecinţele acesteia şi va garanta securitatea pe termen lung – securitatea Ucrainei, a întregii Europe şi a lumii.

Securitatea alimentară este unul dintre elementele cheie ale stabilităţii globale. Aici este cel mai evident rolul Ucrainei. Datorită iniţiativei noastre de export de cereale din trei porturi de la Marea Neagră, am trimis aproximativ 12 milioane de tone de alimente pe piaţa mondială. 40 de ţări ale lumii. Din această cantitate, mai mult de două milioane şi jumătate de tone sunt destinate ţărilor care nu sunt doar lipsite de alimente, ci şi se află într-o criză gravă.

Ca parte a Programului Alimentar al ONU, am ajutat ţări în care oamenii sunt înfometaţi sau pe punctul de a muri de foame. Printre acestea se numără Etiopia şi Yemen. Am ajutat şi Somalia şi Afganistanul. Şi acesta este doar începutul.

Astăzi, am anunţat oficial lansarea noii noastre iniţiative umanitare. Cereale din Ucraina. Şi avem deja acorduri cu mulţi parteneri.

Uniunea Europeană, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Germania, Japonia, Qatar, Canada, Norvegia, Ţările de Jos, Finlanda, Belgia, Lituania, Republica Cehă, Italia, Austria, Spania, Suedia, Slovenia, Elveţia şi altele. Peste 20 de ţări au susţinut summitul nostru privind securitatea alimentară. Suma totală pe care am strâns-o pentru Cereale din Ucraina este deja de aproximativ 150 de milioane de dolari. Continuă munca. Pregătim aproximativ 60 de nave.

Cu toţii nu trimitem doar produse alimentare ucrainene în acele ţări care suferă cel mai mult de pe urma crizei alimentare. Niciodată foametea nu trebuie folosită ca armă. Dacă nu ar fi fost alimentele ucrainene, dacă nu ar fi fost colaborarea cu partenerii noştri, nu s-ar fi menţinut stabilitatea socială în regiuni ca Africa de Nord sau Orientul Mijlociu. Este exact ce şi-a dorit Rusia. Trebuie – şi putem! – să nu permitem asta”, a spus Zelenski.

El a vorbit şi despre faptul că s-a întâlnit cu premierul Belgiei: “Am discutat despre acţiunile noastre comune – şi nu numai pe subiectul securităţii alimentare. Am semnat o declaraţie privind sprijinul Belgiei pentru aderarea Ucrainei atât la Uniunea Europeană, cât şi la NATO – acesta este un semnal important. Am discutat despre continuarea cooperării politice şi de apărare, despre sancţiuni împotriva Rusiei, posibilitatea ca Belgia să ne ajute să trecem iarna aceasta”.

Zelenski a îndemnat încă o dată populaţia să folosească curentul electric cu cumpătare. “Astăzi, inginerii noştri din energie au continuat eforturile de restaurare a sistemului – iar acum avem mai multe oportunităţi de a genera şi furniza energie electrică. Dar, din păcate, nu este suficient pentru ca resursele să fie complet stabile. Din această dimineaţă, faţă de seara trecută jumătate din numărul de abonaţi au fost deconectaţi de la reţea. Cu toate acestea, în 14 regiuni şi în Kiev există încă restricţii pentru mai mult de o sută de mii de abonaţi în fiecare dintre regiuni. Dacă seara creşte consumul, numărul de întreruperi poate creşte. Acest lucru arată încă o dată cât de important este acum să economisiţi energie şi să o folosiţi raţional”.

Preşedintele Ucrainei a mai spus că ruşii au atacat şi sâmbătă locuinţele ucrainenilor şi a menţionat că au fost eliberaţi din captivitatea ruşilor 12 ucraineni.

În această după-amiază, inamicul a lansat un atac cu rachetă asupra regiunii Dnipropetrovsk – asupra caselor particulare, asupra caselor obişnuite. Sunt răniţi. Au bombardat regiunea Doneţk, sudul şi alte regiuni. Rusia transformă această zi – ziua amintirii – într-o zi a terorii. Ocupanţii vor fi cu siguranţă traşi la răspundere pentru toate acestea. Şi îi vom alunga din pământul nostru.

Astăzi, am reuşit să eliberăm încă 12 ucraineni din captivitatea rusă. Dintre ei, trei sunt civili, doi sunt ofiţeri, iar şapte sunt soldaţi şi sergenţi. Doar în această săptămână am adus acasă 98 dintre oamenii noştri care erau în captivitate. Îi vom aduce pe toţi ceilalţi”, a adăugat Zelenski.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.