Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a amânat toate călătoriile în străinătate, în timp ce situaţia de pe câmpul de luptă din Ucraina a continuat să se deterioreze miercuri, iar Kievul a declarat că luptele au făcut ravagii în oraşul Vovchansk de la frontiera de nord-est din regiunea Harkov, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Capturarea oraşului, aflat la 5 km de graniţă, ar fi cea mai importantă victorie a Rusiei de când a lansat, vineri, o incursiune în regiune, deschizând un nou front în invazia sa şi forţând Kievul să trimită de urgenţă întăriri.

Asaltul menţine forţele ucrainene, care deţin de asemenea linia frontului de 1.000 km în est şi sud, în dezechilibru înaintea a ceea ce Zelenski a declarat că ar putea fi o mare ofensivă rusă. Moscova a câştigat încet teren în est de luni de zile.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

"Situaţia este extrem de dificilă. Inamicul ia poziţii pe străzile oraşului Vovchansk", a declarat pe Facebook Oleksiy Kharkivskyi, şeful Poliţiei de patrulare din Vovchansk.

Dmitro Lazutkin, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, a declarat că "unele" grupuri de infanterie ruseşti au intrat în oraş. Ulterior, trupele ucrainene au reuşit să le respingă "parţial", a precizat statul major, dar "acţiuni defensive" au făcut ravagii în nordul şi periferia nord-vestică.

Un raport emis noaptea târziu de Statul Major General al Ucrainei a declarat că trupele sale au respins patru atacuri ale Rusiei de-a lungul frontierei, dar luptele făceau ravagii în apropierea unui şir de sate.

Trupele "au continuat să efectueze mişcări de stabilizare" în apropiere de Vovchansk.

Raportul a precizat că focurile de armă intense au determinat armata să repoziţioneze unele trupe în apropiere de Kupiansk, în sud-est, o zonă în care au avut loc lupte grele în ultimele luni.

Marţi, Statul Major General a transmis că trupele s-au retras pe noi poziţii în zonele Vovchansk şi Lukyantsi din cauza "consecinţelor focului inamic şi a acţiunilor de asalt".

Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că forţele sale au capturat încă două aşezări în regiune, ridicând numărul total la 12 de vineri. Cele mai recente au fost Hlyboke şi Lukyantsi, a precizat ministerul, ambele la aproximativ 25 km de periferia oraşului Harkov.

Poliţia a rămas în Vovchansk şi continua să evacueze oamenii, a precizat Harkivski. Aproape 8.000 de persoane au fost evacuate din Vovchansk şi din zonele de frontieră de la atacul de vineri.

Fereastră de oportunitate

Zelenski şi-a amânat toate călătoriile în străinătate planificate pentru zilele următoare, a declarat purtătorul său de cuvânt Serhii Nykyforov, după ce liderul ucrainean a ţinut o teleconferinţă zilnică cu înalte personalităţi militare pentru a discuta despre situaţia din regiunea Harkov şi despre aprovizionarea cu arme.

Ulterior, Zelenski a confirmat el însuşi amânările într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram, afirmând că "toată atenţia este concentrată acum asupra operaţiunilor noastre actuale de apărare".

Ucraina încearcă să stingă asaltul din regiunea Harkov, menţinând în acelaşi timp linia de luptă împotriva principalului atac al Moscovei în estul regiunii Donbas şi protejându-se împotriva unor potenţiale noi incursiuni la frontieră.

Cel mai înalt spion militar a avertizat că Rusia are grupuri mici de forţe localizate la nord de regiunea Harkov, de-a lungul graniţei sale cu regiunea Sumîi.

Lipsa de trupe a Ucrainei este agravată de lunile de întârziere a livrărilor de arme, în special din partea Statelor Unite, după ce Congresul a avut nevoie de şase luni pentru a aproba un pachet major de ajutor.

"Pentru ruşi, acum este de fapt o fereastră de oportunitate. ... Ruşii o simt, au acumulat suficiente resurse", a declarat pentru Reuters Serhii Rakhmanin, deputat şi membru al comisiei parlamentare ucrainene pentru securitate şi apărare.

El a spus că se aşteaptă ca următoarele trei luni să fie cele mai critice pentru Ucraina, dar a anticipat că situaţia se va îmbunătăţi datorită noilor livrări de arme, dacă acestea vor ajunge la timp.

Deteriorarea situaţiei din regiunea Harkov a coincis cu o vizită la Kiev a secretarului de stat Antony Blinken, care a declarat că SUA urmăreşte să asigure livrarea rapidă a armelor atât de necesare.

"Ne grăbim cu muniţia, vehiculele blindate, rachetele, apărarea antiaeriană - ne grăbim să le ducem pe linia frontului pentru a proteja soldaţii, pentru a proteja civilii", a declarat el.

Kievul spune că asaltul rusesc în nord-est nu reprezintă o ameninţare iminentă pentru oraşul Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, în care locuiesc 1,3 milioane de oameni.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.