Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a pledat din nou, joi, în favoarea trimiterii de trupe din Occident în Ucraina, cu scopul de a ”forţa Rusia la pace”, în contextul în care Kievul se teme de pierderea susţinerii Statelor Unite şi de întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Învestirea miliardarului republican la 20 ianuarie va marca deschiderea unui ”nou capitol” pentru europeni, a subliniat preşedintele ucrainean în cadrul unei reuniuni a aliaţilor şi Ucrainei în Germania.

El declară că vede o ”perioadă de oportunitate”, în pofida faptului că Donald Trump îşi afişează scepticismul faţă de miliardele de dolari cheltuite de către Washington ca ajutor în susţinerea Kievului împotriva invaziei ruse declanşate în urmă cu aproape trei ani, la 24 februarie 2022.

Această schimbare de eră înseamnă că ”trebuie să cooperăm şi mai mult, să contăm şi mai mult unii pe alţii şi să obţinem împreună rezultate şi mai importante”, a subliniat Volodimir Zelenski în faţa reprezentanţilor ai aproximativ 50 de ţări, reuniţi sub egida secretarului american al Apărării Lloyd Austin.

Desfăşurarea trupelor din Occident în Ucraina - o propunere care suscită rezerve puternice în mai multe state europene - este ”unul dintre cele mai bune instrumente” în vederea ”forţării Rusiei la pace”, a subliniat şeful statului ucainean.

ULTIMA REUNIUNE

Între ideile explorate de către cancelariile europene şi Washington se află ideea înfiinţării unui contingent militar în Ucraina care să-şi asume menţinerea unei ipotetice încetări a focului.

Reuniunea ”Grupului de Contact” al partenerilor Kievului la Ramstein, o bază aeriană americană situată în apropiere de Frankfurt, este ultima reuniune la care participă actualul şef al Pentagonului.

Lloyd Austin a anunţat cu această ocazie un nou ajutor militar destinat Ucranei - în valoare de 500 de milioane de dolari (485 de milioane de euro).

Această ”cuprinde rachete suplimentare destinate apărării antieriene ucrainene, muniţie suplimentară” destinată armamentului de tip aer-sol ”şi alte echipamente de susţinere a (avioaneleor) ucrainene (de tip) F-16, a anunţat el.

Donald Trump a criticat adesea ajutorul oferit de către Statele Unite Ucrainei şi a dat asigurări că poate rezolva conflictul ”în 24 de ore” fără să spună vreodată cum anume.

”Lupta Ucrainei ne priveşte pe toţi”, a tunat joi secretarul american al Apărării, fără să-l numească pe succesorul lui Joe Biden.

”Dacă Putin înghite Ucraina, apetitul său nu va face decât să crească”, a avertizat el.

Uniunea Europeană (UE) este ”pregătită să preia ştafeta” conducerii susţinerii militare a Ucrainei în cazul unei dezangajări americane, a anunţat şefa diplomaţiei europene Kaja Kallas.

Însă ea s-a declarat ”sigură” că Washingtonul îşi va continua efortul.

”ARSENAL DE DRONE”

Zelenski le-a cerut aliaţilor Kievului ”să participe şi mai activ” la dezvoltarea unui ”arsenal de drone” destinat Ucrainei, un echipament devenit de neocolit în acest război.

În preşedinţia lui Joe Biden, Statele Unite au fost cel mai mare susţinător al Kievului în apărarea împotriva Rusiei, furnizându-i un ajutor militar în valoare de peste 65 de miliarde de dolari (63 de miliarde de euro) începând din februarie 2022.

Germania este a doua, cu 28 de miliarde de euro.

Însă este insuficient să ofere un avantaj decisiv Ucrainei, care întâmpină dificultăţi în a respinge trupele ruseşti, mai ales în partea de est a teritoriului ucrainean.

Moscova a revendicat luni cucerirea orăşelului minier Kurahove, în estul Ucrainei, după o bătălie de aproape trei luni.

Armata ucraineană a anunţat marţi că desfăşoară ”operaţiuni de luptă” în regiunea rusă de frontieră Kursk - fără să dezvăluie obiectivul -, în timp ce Rusia vorbeşte despre o nouă ofensivă ucraineană în această zonă strategică, în care Kievul a luat deja iniţiativa în august.

Însă această secvenţă este net defavorabilă Ucrainei.

Armata rusă a cucerit deja aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei şi şi-a accelerat înaintarea în partea de est în iultimele luni.

De mai multe săptămâni circulă zvonuri despre condiţiile unor viitoare negocieri de pace.

Ucraina se teme că preşedintele ales american va exercita presiuni asupra sa pentru ca să-i facă concesii lui Vladimir Putin.

Moscova cere ca kievul să-i cedeze patru regiuni aflate - în parte - pe mâna ruşilor, în afara Crimeei anexate în 2014, şi să renunţe să adere la NATO.

Volodimir Zelenski respinge aceste condiţii drept inacceptabile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.