Manifestaţii au avut loc în mai multe ţări - cu ocazia Zilei Internaţionale împotriva violenţelor cărora le sunt supuse femeile -, la care s-au cerut schimbări în comportamentul bărbaţilor şi mijloace suplimentare şi eficienţă în state în lupta împotriva violenţelor la care sunt supuse femeile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Protejaţi-vă fiicele, educaţi-vă fiii”, ”A ceda nu înseamnă a consimţi”, ”Când ies, vreu să fiu liberă, nu curajoasă”, se putea citi sâmbătă pe pancarte purtate de către amnifestanţi în mai multe oraşe din Franţa.

În 2022, în Franţa s-au înregistrat 118 femei ucise (feminicide), potrivit unui bilanţ oficial.

De la începutul lui 2023, asociaţii feministe franceze înregistrează 121 de femei ucise.

”Nu vrem să ne mai numărăm moartele”, a tunat Maëlle Lenoir de la organizaţia feministă ”Nous toutes” (Noi toate).

În Italia, unde zeci de mii de persoane au defilat în mai multe oraşe, inclusiv la Roma şi Milano, s-au înregistrat 106 femei în 2022, potrivit Institutului Naţional italian de Statistică (ISTAT).

Italia se află în continuare sub şocul asasinării unei studente în vârstă de 22 de ani, Giulia Cecchettin, ucisă în urmă cu două săptămâni de către fostul ei partener, Filippo Turetta, în vârstă de 22 de ani, arestat în Germania după o fugă de o săptămână.

În Brazilia, perechi de încălţăminte cu prenume de femei au fost depuse pe plaja Copacabana, la Rio, simbolizând cele 722 de femei ucise în 2023.

Acesta este cel mai mare bilanţ din 2019 încoace, potrivt Forumului brazilian al Securităţii Publice.

Manifestaţii au avut loc şi în Bulgaria şi Turcia, iar începând de vineri seara în Chile şi Guatemala.

”Atenţie, machismul omoară”, scria pe multe pancarte la Santiago de Chile, un bastion al mişcării feministe.

În total 40 de femei au fost ucise în Chile, iar 438 în Guatemala, de la începutul acestui an, potrivit organizaţiilor manifestanţilor.

82 DE FEMEI UCISE PE ZI ÎN LUME

La Istanbul, aproximativ 500 de femei s-au adunat în cartierul Sisli cu sloganurile ”Nu păstrăm tăcerea” şi ”Fameile sunt unite şi luptă împotriva violenţei statului masculin”.

În 2021, Turcia s-a retras dintr-un acord internţaional privind protecţia femeilor împotriva violenţei domestice - Convenţia de la Istanbul.

Sâmbătă, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dfeclarat că această ieşire nu are ”niciun impac asupra luptei noastre împotriva violenţelor faţă de femei”.

În Statele Unite, preşedintele Joe Biden a deplâns faptul că ”flagelul violenţei sexiste continuă să provoace suferinţă şi nedreptate unui număr prea mare de persoane”.

”Ştim care sunt mizele: de fiecare dată şi oriunde femeile şi fetele sunt ameninţate, pacea şi stabilitatea sunt de asemenea” ameninţate, a declarat el.

”Violenţa faţă de femei este o iarbă rea toxică care ne cangrenează societatea şi care trebuie tăiată din rădăcină (...) printr-o acţiune educativă care plasează persoana şi demnitatea sa în centru”, a declarat, la rândul său, Papa Francisc.

Într-o înregistrare video postată pe reţele de socializare, preşedintele francez Emmanuel Macron declară că ”persistenţa violenţei la care sunt supuse femeile nu este o fatalitate”, ”trebuie să-i punem capăt şi o vom face”.

În pofida unor măsuri recente în Franţa - creşterea numărului anchetatorilor specializaţi, desfăşurarea unor linii de ”telefon de mare pericol” şi ”brăţări de pericol imediat”, înfiinţarea unor locuri de găzduire de urgenţă, între altele -, asociaţii femniste şi sindicate cer cel puţin ”două miliarde de euro” pe an într-o ”politică globală” care să fie eficientă.

În lume, 82 de femei sunt ucise pe zi de către parteneri sau foşti parteneri, iar 31% dintre femei au fost victime ale unor violenţe fizice sau sexuale cel puţin o dată în viaţa lor, potrivit unor date din 2018 ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Peste jumătate (56%) dintre femei şi fete sunt ucise în sfera intimă - de un menbru al familiei, partener sau fost partener -, faţă de 11% dintre bărbaţi şi băieţi, potrivit unui raport ONU Femei publicat în 2022.

La 25 noiembrie este, începând din 1999, Ziua Internaţională împotriva violenţelor cărora le sunt supuse femeile.

Această dată corespunde asasinării a trei surori Mirabal, opozante ale dictatorului Rafael Trujillo, la 25 noiembrie 1960, în Republica Dominicană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.