Anchetatorii germani examinează dovezi care sugerează că o echipă de sabotaj a folosit Polonia ca bază de operare pentru a deteriora conductele Nord Stream din Marea Baltică, în septembrie anul trecut, a informat sâmbătă publicaţia Wall Street Journal (WSJ), transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Anchetatorii germani au reconstituit complet călătoria de două săptămâni făcută de vasul ”Andromeda”, un iaht de agrement alb de 15 metri, suspectat de a fi implicat în sabotarea conductelor care furnizau gaze rusesc în Europa, potrivit publicaţiei.

Ei au subliniat că iahtul s-a abătut de la ţintă pentru a se aventura în apele poloneze, arată articolul, citând date de la echipamentele radio şi de navigaţie ale Andromeda, telefoane prin satelit şi telefoane mobile, conturi Gmail ”şi mostre de ADN lăsate la bord, pe care Germania a încercat să le asocieze cel puţin unui soldat ucrainean”.

Biroul Federal al Poliţiei Criminale din Germania şi Biroul Cancelariei Primului Ministru al Poloniei nu au răspuns imediat solicitărilor Reuters de comentarii.

Washington Post a relatat săptămâna aceasta că SUA au aflat despre un plan ucrainean de a ataca conductele cu trei luni înainte ca acestea să fie deteriorate de exploziile subacvatice.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri presei germane că Ucraina nu a atacat conductele Nord Stream.

Exploziile au avut loc în zonele economice din Suedia şi Danemarca. Ambele ţări au spus că exploziile au fost deliberate, dar încă nu au stabilit cine este responsabil.

Anchetatorii au concluzionat că un exploziv folosit în operaţiune a fost HMX, cunoscut şi sub numele de octogen, o substanţă incoloră potrivită pentru demolarea infrastructurii subacvatice, a spus Wall Street Journal.

Presa germană a identificat în martie posibila implicare în atac a unui iaht de la o companie din Polonia, deţinută de cetăţeni ucraineni.

WSJ a citat oameni familiarizaţi cu călătoria Andromeda, indicând că echipajul de sabotaj şi-a terminat jumătate de treabă, aşezând explozibili de adâncime pe Nord Stream 1, înainte de a-şi pune vasul Bavaria 50 pe o direcţie departe de ţinta lor, spre Polonia.

Yachtul Andromeda, care fusese închiriat cu câteva zile înainte de la o companie germană cu sediul aproape de locul unde conductele ajung la mal, a navigat înapoi spre nord, în ceea ce anchetatorii cred că a fost un efort de a-şi îndeplini sarcina şi de a planta mine pe Nord Stream 2, a spus ziarul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.