Oraşul Washington DC a dat marţi în judecată grupurile de dreapta Proud Boys şi Oath Keepers, încercând să recupereze costurile financiare ale atacului violent produs pe 6 ianuarie asupra Capitoliului SUA şi consecinţelor acestuia, transmite Reuters.
Procesul urmăreşte să tragă la răspundere două grupuri despre care procurorii spun că au jucat un rol principal într-un atac al miilor de susţinători ai preşedintelui de atunci Donald Trump, care avea ca scop să împiedice Congresul să certifice victoria electorală a democratului Joe Biden.
Procurorul general al districtului Columbia, Karl Racine, a declarat reporterilor că inculpaţii au cauzat prejudicii fizice şi financiare Washingtonului şi locuitorilor săi, adăugând că oraşul va cere sancţiuni financiare ”severe” împotriva inculpaţilor.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Intenţia noastră... este să îi tragem la răspundere pe aceşti mafioţi violenţi şi aceste grupuri violente de ură şi să obţinem fiecare bănuţ de daune posibil”, a spus el la o conferinţă de presă.
Procesul urmăreşte recuperarea costurilor de desfăşurare a aproximativ 1.100 de poliţişti din oraş pentru a sprijini alte forţe de poliţie care au apărat Capitoliul împotriva atacului, despre care se spune că se ridică la milioane de dolari.
De asemenea, încearcă să recupereze costurile medicale şi ale concediilor plătite suportate ulterior pentru cei peste 65 de ofiţeri răniţi în timpul atacului şi pentru cei peste 1.000 care au solicitat terapie de atunci.
Procesul aduce, de asemenea, acuzaţii de agresiune civilă împotriva celor două organizaţii, împreună cu 30 de persoane numite şi 50 de persoane nenumite despre care se pretinde că au fost implicate în revoltă.
Acţiunea deschide un alt front legal împotriva presupuşilor participanţi la atacul din 6 ianuarie.
Patru persoane au murit şi sute au fost rănite în timpul atacului de mai multe ore, iar un ofiţer de poliţie a murit a doua zi din cauza rănilor suferite în timp ce apăra Congresul. Patru ofiţeri care se aflau la Capitoliu în acea zi şi-au luat viaţa de atunci.
Procurorii au depus acuzaţii de conspiraţie împotriva unor membri ai Oath Keepers şi ai Proud Boys, spunând că au planificat atacul din timp şi au fost în avangarda atacului. În total, aproape 700 de persoane se confruntă cu acuzaţii penale ca urmare a evenimentului.
Procesul invocă Legea Ku Klux Klan din 1871, care permite oamenilor să dea în judecată pentru încălcarea drepturilor civile. Legea a fost folosită pentru a viza Klan-ul şi alte grupuri extremiste - cel mai recent luna trecută, când un juriu i-a găsit pe organizatorii unui miting al supremaţiei albilor din 2017 din Charlottesville, Virginia, răspunzători pentru daune de 26 de milioane de dolari.
Procesul nu îl numeşte pe Trump sau foşti membri ai administraţiei sale drept inculpaţi.
Membrii Congresului şi mai mulţi ofiţeri de poliţie care au apărat Capitoliul au intentat, de asemenea, procese separate împotriva celor două grupuri, acuzând că au conspirat cu Trump pentru a lansa atacul.
Nu este clar dacă cele două grupuri sunt în măsură să se apere sau dacă procesul va genera sancţiuni financiare.
Avocaţii care îi apără pe mai mulţi dintre cei numiţi în proces nu au răspuns imediat unei cereri de comentarii.
Racine şi alţi oficiali din Washington DC au spus că speră că va servi şi ca un avertisment pentru a descuraja un comportament similar al altor grupuri extremiste.
”Efectul descurajator al acestui proces va spune: ”Fii pregătit să cheltuieşti bani, pentru că venim după tine”, a spus Eleanor Holmes Norton, care reprezintă Districtul în Camera Reprezentanţilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.