Vuhledarul a redevenit Ugledar, se felicită naţionaliştii ruşi pe reţele de socializare, patronimul rus al acestei comune ucrainene din Donbas, în estul Ucrainei, relatează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Mai multe site-uri de cartografiere a Războiului din Ucraina anunţă, în baza unor înregistrări video geolocalizate, căderea Vuhledarului încă de marţi, inclusiv DeepState Map, apropiat armatei ucrainene.

Armata ucraineană recunoaşte miercuri că s-a retras din acest oraş puternic fortificat, ţinut până acum de către a 72-a Brigadă mecanizată.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

”Înaltul Comandament a dat autorizaţia manevrei de retragere din Vuhledar pentru a permite salvarea oamenilor şi echipamentului militar şi preluarea unor noi poziţii în continuarea operaţiunilor”, anunţă pe Telegram grupul de forţe Hortîţia, însărcinat cu conducerea operaţiunilor în zonă.

Ministerul rus al Apărării nu a revendicat, în conferinţa sa de presă zilnică, cucerirea oraşului, însă autorităţile ruse declară agenţiei oficiale ruse de presă Tass că ”grupul inamic de la Vuhledar a fost practic eliminat” şi că a suferit ”pierderi uriaşe”.

MANEVRĂ DE ÎNVĂLUIRE

Oraşul minier Vuhledar servea drept o adevărată za defensivă în Donbasul de sud, după ce a rezistat de la începutul războiului tuturor asalturilor mecanizate.

În ianuarie şi septembrie 2023, ruşii au pierdut zeci sau sute de blindate şi tancuri, distruse de aerttileria ucraineană şi de câmpuri de mine instalate timp de luni de zile.

Grupul de armate rus ”Vostok” şi a 29-a Armată, incapabile să cucerească frontal oraşul - situat pe înălţimi avantajoase pentru apărător - au efectuat în vară manevre de învăluire a Vuhledarului din vest şi est.

În septembrie, cucerirea satului Vodîane, situat la cinci kilometri mai la nord de oraş, a minelor de cărbune aferente şi preluarea controlului asupra unui drum-cheie care duce către nord la Kostîantinivka, a fost un punct de răstunare care le-a permis ruşilor să ocupe, la rândul lor, puncte înalte şi să domine fortăreaţa ucaineană.

Situaţia era ”critică”, declara săptămâna trecută Le Figaro o sursă militară franceză, în timp ce breţele cleştelui se închideau strângând combatanţii celei de-a 72-a Brigăzi mecanizate ucrainene care mai erau prezenţi în localitatea asediată.

În doi ani de război, oraşul, a cărui siluetă este desenată de imobile înalte ce domină câmpia din jur, a fost devastat de bombe planante lansate din avioane de vânătoare bombardiere de tip Suhoi şi de muniţie termică trasă de şenile ruseşti de tip TOS-1A.

Vuhledarul în ruine a devenit un morman de beton fumegând, iar deznodământul acestei bătălii le oferă ruşilor un avantaj operativ important la scara Donbasului de sud.

Ei avansează spre nord, către satele Bohoiavlenka şi Novukrainka şi ameninţă în sud alt bastion ucrainean - Kurahove - atacat din est şi nord din largul salient de la Avdiivka spre Pokrovsk.

În timp ce ruşii deţin iniţiativa în tot Donbasul şi înaintează zilnic cu 10-15 kilometri pătraţi, o nouă manevră de învăluire se conturează deja periculos pentru ucraineni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.