Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a obţinut miercuri o largă susţinere în Parlamentul European (PE) pentru a da ”un nou start” Europei, prin votul de învestire al eurodeputaţilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Prima preşedintă a Comisiei a primit aprobarea a 461 de deputaţi pentru echipa sa de 26 de comisari, în urma unui parcurs cu piedici, după ce a fost desemnată în iunie de către şefii de stat şi de guverne ai Uniunii.

În total, 157 de deputaţi au votat împotriva echipei lui von der Leyen, iar alţi 89 s-au abţinut.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

După ce abia a fost aleasă ea însăşi, în iulie, cu o majoritate foarte fragilă - de nouă voturi -, Ursula von der Leyen a beneficiat de această dată de o majoritate mai confortabilă.

Grupurile politice care au votat cu ea sau s-au abţinut au avertizat-o însă că nu îi dau un ”cec în alb”, aşa cum a subliniat liderul Renew Europe, românul Dacian Cioloş.

Votul de învestire nu a fost secret şi a favorizat disciplina în rândul grupurilor politice, într-un Parlament puternic înnoit, mai fragmentat şi care şi-a arătat colţii în audierile comisarilor.

Acest nou Executiv european cuprinde un număr-record de 12 femei, faţă de nouă în Comisia preşedintelui în exerciţiu Jean-Claude Juncker.

”Mesajul meu este simplu: să începem să muncim”, a declarat von der Leyen în discursul său de dinaintea votului. Intrarea în funcţie a Comisiei sale, prevăzută duminică, la 1 decembrie, a fost amânată cu o lună.

Între candidaţii la postul de comisar respinşi - trei, un număr fără precedent -, un Brexit aflat în continuare în aşteptare şi titulaturi de portofoliu controversate, naşterea echipei fostului ministru german al Apărării al Angelei Merkel a fost laborioasă.

Exprimându-se pe rând în engleză, franceză şi germană, Ursula von der Leyen a prezentat miercuri portofoliile comisarilor săi, în mijlocul lor, în hemiciclul PE la Strasbourg.

Ea a pus accentul asupra priorităţilor sale în următorii cinci ani, în rândul cărora se află domeniul digital şi mai ales lupta împotriva modificărilor climatice, printr-un ”Green Deal” (Pact verde) promis la începutul mandatului său.

”Dacă ne facem bine treaba, Europa din 2050 va fi primul continent din lume neutru în carbon, ea va fi o putere de prim-plan în domeniul digital, va rămâne economia care a reuşit cel mai bine să-şi asigure echilibrul între piaţă şi social, va fi conducătoarea rezolvării marilor provocări mondiale”, a declarat ea în finalul discursului său.

O parte a eurodeputaţilor au felicitat-o printr-o ovaţie în picioare.

Germanul Manfred Weber, liderul celor 182 de aleşi ai principalului grup politic - Partidul Popular European (PPE), dreapta) - i-a promis susţinerea compatrioatei sale, de asemenea membră PPE, recunoscând că Ursula von der Leyen, a cărei funcţie o viza, a ”reuşit să iasă foarte sus” dintr-o situaţie ”dificilă”.

”CONFLICT DE INTERESE”

Cei 154 de social-democraţi au anunţat înainte de scrutin că vor vota ”cu o foarte majoritate” în favoarea învestirii, la fel ca cei 108 liberali de la Renew Europe.

Însă s-au făcut auzite voci discordante.

Astfel, cei cinci eurodeputaţi socialişti francezi au anunţat că se vor abţine. ”Nu semnăm un cec în alb”, dar ”nu vom pleca nici la război”, a declarat marţi eurodeputatul francez Raphaël Glucksmann.

Ei s-au alăturat astfel poziţiei Verzilor, partizanii abţinerii.

Între subiectele care deranjează se află desemnarea drept comisar însărcinat cu Extinderea a unui ungar - considerat de către criticii săi un susţinător al unor poziţii anti-UE ale Guvernului lui Viktor Orban - şi a francezului Thierry Breton - fost preşedinte-director general (PDG) al societăţii digitale Atos - drept comisar însărcinat cu Piaţa Unică şi domeniul Digital.

”Conflictul de interese este inerent portofoliului dimneavoastră”, a denunţat deputata germană Ska Keller, adresându-se francezului, adăugând că ”nu poate accepta aşa ceva ca Verzi”.

Extrema stângă (GUE) şi extrema dreaptă au anunţat un vot ”împotrivă”.

”Aţi promis totul şi orice oricui”, a denunţat Martin Schirdewan, din cadrul grupului politic GUE, în timp ce eurodeputatul francez Jordan Bardella de la RN (extremă dreapta) a arătat cu degetul o Comisie ”în continuitatea precedentei”.

Noua Comisie numără 26 de comisari şi preşedinta, însă nu are un reprezentant britanic, în pofida faptului că Regatul Unit este în continuare un stat membru UE, pe care urmează să o părăsească la 31 ianuarie.

Londra a refuzat să propună un nume înainte de alegerile legislartive anticipate de la 12 decembrie.

În legătură cu acest lucru, Ursula von der Leyen a declarat că orice s-ar întâmpla, ”legătura de prietenie dintre popoarele noastre este de nerupt”.

Înainte de vot, PE a respectat un moment de tăcere, în memoria celor 13 militari francezi ucişi într-o coliziune între două elicoptere în Mali.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.