Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit marţi cu omologul său sirian Basharal-Assad, într-o vizită-surpriză la Damasc - prima vizită în capitala siriană pe care o efectuează de la începutul Războiului din Siria în 2011.
Putin a vizitat Siria, în decembrie 2017, la baza militară de la Hmeimim (nord-vest), cea mai mare de care dispune Rusia în această ţară.
Vizita neanunţată a preşedintelui rus marţi intervine într-un context de tensiuni regionale puternice, după asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani, artizanul strategiei militare iraniene în regiune, ţintit vineri într-un raid american la Bagdad.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Putin s-a întâlnit marţi cu al-Assad într-un centru de comandament al forţelor ruse.
”În cursul discuţiilor sale cu (preşedintele sirian Bashar al-)Assad, (preşedintele rus Vladimir) Putin a semnalat că azi putem constata cu certitudine că un drum imens a fost parcurs către restaurarea statului sirian şi integrităţii sale teritoriale”, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
”Vladimir Putin a subliniat de asemenea că este vizibil cu ochiul liber că viaţa şi pacea revin pe străzile Damascului”, a adăugat Peskov, citat de agenţii ruse de presă.
El a salutat progrese ”imense” realizate în Siria.
Cei doi lideri au urmărit o prezentare a comandantului forţelor ruse angajate în Siria, potrivit preşedinţiei siriene, care a postat fotografii în care cei doi sunt aşezaţi unul lângă altul şi îşi strâng mâna zâmbind.
Intervenţia militară rusă alături de regimul sirian, în toamna lui 2015, a schimbat cursul Războiului din Siria şi a permis trupelor guvernamentale să-şi multiplice victoriile împotriva rebelilor şi jihadiştilor.
CONTEXT REGIONAL EXPLOZIV
”Preşedintele sirian şi-a exprimat recunoştinţa faţă de ajutorul Rusiei şi armatei ruse în lupta împotriva terorismului şi revenirea păcii în Siria”, a adăugat Dmitri Peskov, subliniind că al-Assad a felicitat Rusia cu ocazia Crăciunului ortodox pe stil vechi, la 7 ianuarie.
Însă această vizită a lui Putin intervine într-un context regional exploziv, după asasinarea generalului Soleimani, care era comandantul unităţii Al-Qods, o forţă specială în cadrul Gardienilor Revoluţiei, însărcinată cu operaţiuni externe.
Unitatea lui Soleimani, care a desfăşurat combatanţi în Siria, a jucat un rol hotărâtor în susţinerea şi consolidarea puterii lui Bashar al-Assad.
Regimul a preluat controlul a două-treimi din ţară, inclusiv asupra împrejurimilor capitalei şi unor oraşe mari, ca Alepul, fostul plămân economic al Siriei.
Războiul din Siria, care a izbucnit în martie 2011, după reprimarea sângeroasă a unor manifestaţii în favoarea democraţiei, s-a transformat într-un conflict complex, implicând grupări jihadiste şi puteri regionale.
El s-a soldat cu peste 380.000 de morţi şi milioane de deplasaţi şi de refugiaţi.
Împreună cu Iranul, dar şi cu Turcia, susţinătoarea rebelilor, Rusia a pus pe picioare procesul de la Astana, în vederea negocierii evoluţiei conflictului din Siria, care a eclipsat puţin câte puţin negocierile sub egida ONU.
Vladimir Putin efectuează miercuri o vizită în Turcia, în vederea inaugurării unui gazoduct.
Într-o întâlnire cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, Putin urmează să abordeze între altele situaţia din Siria.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...