Liderul rus Vladimir Putin s-a deplasat marţi pentru prima dată la Beslan, în Caucazul rus, pentru a aduce un omagiu victimelor luării sângeroase de ostatici de către un comando cecen, în urmă cu 20 de ani, într-o şcoală, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Este pentru prima dată când liderul rus, care era deja preşedinte la acea vreme, vizitează locul tragediei. Peste 1 000 de persoane au fost luate ostatice la 1 septembrie 2004 în şcoala numărul 1 din Beslan şi ţinute timp de 50 de ore în condiţii atroce. Calvarul s-a încheiat într-o baie de sânge: 330 de morţi, dintre care 186 de copii.

Ajuns la Beslan, în Osetia de Nord, Vladimir Putin a îngenuncheat pentru a depune trandafiri roşii la un memorial din cimitirul unde sunt îngropate majoritatea victimelor, potrivit imaginilor difuzate de serviciul de presă al preşedinţiei ruse. El a depus apoi flori lângă un monument dedicat soldaţilor forţelor speciale ruse care au fost ucişi în timpul asaltului asupra şcolii.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Vladimir Putin a vizitat, de asemenea, şcoala numărul 1 din Beslan, unde a fost înfiinţat un centru cultural şi patriotic pentru prevenirea terorismului, a precizat Kremlinul. Aceasta a fost prima sa vizită la şcoală de la tragedia din 2004, pe care a declarat că o consideră o „durere personală” care va rămâne „pentru toată viaţa”.

Douăzeci de ani mai târziu după Beslan, la 22 martie 2024, Rusia a suferit cel mai grav atac terorist chiar în apropiere de Moscova. Indivizi înarmaţi au deschis focul în sala de concerte Crocus City Hall de la periferia de nord-vest a capitalei ruse, înainte de a o incendia. Atacul s-a soldat cu 145 de morţi şi sute de răniţi. Mai mult de 20 de persoane au fost arestate, inclusiv patru presupuşi atacatori, toţi din Tadjikistan, o fostă republică sovietică din Asia Centrală care se învecinează cu Afganistanul. Deşi atacul a fost revendicat rapid de organizaţia jihadistă Statul Islamic, autorităţile ruse au continuat să dea vina pe Ucraina, unde Rusia a lansat o ofensivă în februarie 2022. Kievul a respins categoric orice implicare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.